Connect with us

Magyarország

A boszniai Lukavac Cement az év végéig Mészáros Lőrinc tulajdonába megy át

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A lukavaci cementgyár
A Lukavac Cement 2014 óta kiterjesztette tevékenységét a készbeton szegmensre, saját gyártással rendelkeznek Szarajevóban és Banja Lukában (Forrás: Lukavac Cement)
A cikk meghallgatása

Az egyik leggazdagabb magyar kezébe kerül az év végére a Bosznia-Hercegovina északkeleti részén található lukavaci cementgyár – közölte az üzletember cégeit tömörítő Mészáros Csoport, amiről a boszniai Hayat hírportál ír a Szabad Európa Rádió értesüléseire hivatkozva. Mészáros, aki sok egyéb mellett Horvátországban az eszéki Osijek fociklub és több adriai luxusvilla tulajdonosa, ezzel a vásárlással lép be először a bosznia-hercegovinai piacra. Lukavac nem a boszniai Szerb Köztársaság, hanem a bosnyák-horvát Föderáció területén van, a tuzlai kantonban. A Hayat megjegyzi, hogy Mészáros Lőrincet sok kritika éri az Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz való közelsége miatt.

December 5-tel kellett zárulnia

A Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Group Zrt. a nyár folyamán elindította az egyik legnagyobb bosznia-hercegovinai cég felvásárlásának folyamatát.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. július közepén kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról.

Az osztrák cég 2001-ben a bosznia-hercegovinai privatizáció során vásárolta meg a cementgyár tulajdonának 51%-át, majd 2014-ben megszerezte a maradék részvényeket is.

Az osztrák Szövetségi Versenytanács november 7-én értesült arról, hogy eladásra került a Lukavac Cement és leányvállalatainak 100%-os részvénypakettje, valamint a vijenaci mészkőbánya 50%-os részesedése, mindez a Talentis International Construction Investments Kft. tulajdonába ment át.

Jön a Supraluk, vagyis a zsákos cement

Jön a Supraluk, vagyis a zsákos cement

Hamarosan ötvenéves lesz a lukavaci cementgyár

A Lukavac Cement 1974-ben kezdett működni, a gyár honlapján az olvasható, hogy évente 700 000 tonna klinkert (cementgyártáshoz szükséges anyagot) és több mint 900 000 tonna cementet tud előállítani.

A lukavaci cementgyár Bosznia-Hercegovina két nagy cementgyárának egyike, a másik a szintén a Föderáció területén lévő Kakanjban van, a két cégnek az éves bevétele meghaladja az ötven millió eurót.

A kakanji cementgyár 2000 óta a Heidelberg Materials német multinacionális cég tulajdona, legalábbis egyelőre.

A Talentis Group arról tájékoztatta a Szabad Európa Rádiót, hogy a Lukavac Cement nemzetközi szinten folytatja üzleti tevékenységét.

A Talentis közlése szerint a boszniai cementgyár megvásárlásával a Mészáros Csoport tovább bővíti építőipari portfólióját, egy stabil, a régióban rendkívül nyereséges céggel, és hozzájárul a hazai (feltehetően a magyarországi) piaci alapanyaghiány mérsékléséhez.

A Hayat végezetül megjegyzi, hogy a Forbes magazin becslései szerint Mészáros Lőrinc körülbelül 1,6 milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkezik.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava