Connect with us

Bosznia

Zukorlić Szarajevóba ment, hogy a decemberi szerbiai választásokra gyűjtsön jó pontokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Zukorlić Dino
Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter (jobbra) és a vele együttműködési lehetőséget kereső Isamne Zukorlić szandzsáki főbosnyák (balra), forrás: Sandžak Press
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Először is, ki az az Usame Zukorlić, akinek a neve aligha cseng ismerősen a magyar olvasók előtt. Zukorlić a szandzsáki bosnyák Igazság és Megbékélés pártjának (Stranka Pravde i Pomirenje, SPP) elnöke, aki a december 17-i választásokon indul a Vajdaságban is, miután pártja a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségével lépett koalícióra, így bizonyos értelemben megismétlik a boszniai horvát-bosnyák szövetséget Szerbiában, csak kicsiben. Zukorlić most Szarajevóban egyeztetett a boszniai kormánykoalícióhoz tartozó politikai erők tagjaival. A mostani látogatás azonban túlmutat a december 17-i szerbiai választásokon, mert az Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter által vezetett Nép és Igazság (Narod i Pravda, NiP) és a Zukorlić vezette SPP közötti szoros együttműködés újabb mélyütést jelenthet Bakir Ieztbegović Demokratikus Akciópártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) és az SDA szandzsáki fiókszervezetének. Már többször mondtuk, hogy a Balkán nem egy egyszerű hely!

Usame Zukorlić szövetségest keres

Usame Zukorlić, a Szerbiában működő bosnyák konzervatív SPP elnöke, és nem mellesleg a szerbiai törvényhozás egyik alelnöke, a múlt hét folyamán többnapos látogatás tett Szarajevóban, ahol alkalma volt egyeztetni a Bakir Izetbegović vezette Demokratikus Akciópárt (Starnka Demokratske Akcije, SDA) két legfontosabb politikai ellenfelével.

Az ifjú és ambiciózus Zukorlić a hivatalos látogatással ki akarta szélesíteni a vele együttműködő nemzetközi partnerek táborát a december 17-ére időzített szerbiai országos választások előtt, a kampány hajrájában.

A szerbiai Szandzsák belső politikai viszonyairól kevésbé tájékozottak kedvéért röviden érdemes megemlíteni, hogy a szerbiai bosnyákság hagyományosan két politikai formációra, az SPP-re és az SDA Sandžaka-ra adja le a szavazatát.

Ezek mindegyike konzervatív, jobboldali értékek mentén elkötelező szervezet, amik között az érdemi különbség a belgrádi politikai központhoz fűződő viszony tekintetében van. (Most abba ne menjünk bele, hogy a Szandzsák egy része Montenegróhoz tartozik, és Zukorlić ott is megvetette már a lábát, egyelőre jelentős sikerek nélkül.)

Az Usame apja, Muamer Zukorlić által még a 2012-es szerbiai választásokra megalapított SPP lényegében keresztbe tett a minden bosnyák politikai képviseleti jogát magának követelő boszniai SDA szandzsáki fiókszervezeteként működő SDA Sandžaka-nak, mert a szavazóinak közel 50%-át elszívta, és át is terelte őket a jelenlegi szerbiai kormánykoalíció támogatóinak táborába.

A szarajevói SDA élharcosai megbocsáthatatlan bűnként tartják számon, hogy a Zukorlić család lepaktált a belgrádi vezetéssel, és rendre azzal kárhoztatják a mérsékeltebb szandzsáki bosnyák pártot, hogy Aleksandar Vučić kottájából játszik.

A szandzsáki bosnyákok két fő szervezete között azonban máig nem tudta kivívni magának egyik csoport sem a vezető szerepet. A legutóbbi szerbiai választásokon az SDA Sandžaka két, még a rivális SPP három képviselői helyet szerzett.

A helyi önkormányzati képviselői helyek tekintetében is az SPP minimális erőfölénye látszik. Az ingatag elsőség bebiztosítása érdekében az ifjú Zukorlić indokoltnak tarthatta, hogy a Drina jobb partján élő nemzetrész vezetői között keressen támogatókat.

Bečirovićet puhítani próbálta

Bár az említett tárgyalássorozat alacsony nyilvánosságot kapott a helyi sajtóban, annyi azonban bizonyos, hogy Zukorlić a szarajevói SDA valamennyi fontosabb ellenfelével tárgyalóasztalhoz ült.

A balközép Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska Partija, SDP) sorait erősítő Denis Bečirović (SDP) bosnyák államelnökségi taggal folytatott egyeztetésen elhangzottakról mindössze annyi ismert, hogy a Szerbiával meglévő jószomszédi viszony erősítése mellett célként határozták meg a korábbi években rendre beharangozott boszniai főkonzulátus megnyitását Novi Pazarban.

A bosznia-hercegovinai államelnökség bosnyák tagja fogadta Zukorlićot (Forrás: Facebook, Usame Zukorlić)

A bosznia-hercegovinai államelnökség bosnyák tagja fogadta Zukorlićot (Forrás: Facebook, Usame Zukorlić)

Zukorlić a szandzsáki nemzettársak érdekeit hangsúlyozva arra irányuló kéréssel állt elő a Szerbiával közös fejlesztéseket rendre gyanakodva figyelő bosnyák államelnökségi taggal szemben, hogy támogassa a két állam közötti határfolyón, vagyis a Drinán átívelő közlekedési és határátlépési infrastruktúra fejlesztését a jövőben.

Bečirović ezeket a fejlesztéseket rendre a boszniai szerb entitás és Szerbia közös projektjeiként magyarázta a korábbiakban, aminek az egyetlen célja, hogy tovább növeljék a szerb entitás relatív önállóságát a szarajevói központi hatalomtól.

Most azonban úgy tűnik, hogy Belgrád megfelelő tárgyaló felet ültetett le az általában rigorózus Bečirovićtyal szemben, mert az több kérdésben is megengedőbbnek mutatkozott, mint korábban.

Így elképzelhető, hogy a boszniai parlament a közeljövőben újra napirendre veszi a Buk Bijela vízierőmű és a Drinára tervezett új átkelők kérdését.

Konaković régi szövetséges

Az SPP elnökének másik fontos szarajevói találkozója Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterrel zajlott, aki a Zukorlić család egyik régi szövetségese.

Emlékezetes, hogy a Konaković SDA-ból való kilépését követően, a frissen megalapított jobbkonzervatív Nép és Igazság (Narod i Pravda, NiP) elnökeként rendszeresen felkereste Muamer Zukorlićot. A két szervezet közti Drinán átívelő együttműködést az idősebb Zukorlić 2021. novemberi halála átmenetileg azonban keresztbe húzta.

A mostani találkozón a felek fő célja az volt, hogy egyértelművé tegyék a szerbiai bosnyák szavazóknak, hogy az SPP a jobboldali alternatíva a boszniai Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) szandzsáki fiókszervezeteként működő SDA Sandžaka helyett a december 17-i voksoláson.

A diplomáciai udvariassági szabályok által megkövetelt gesztusokon túl Konaković konkrét vállalásokat is megfogalmazott a szerbiai bosnyák nemzetrész megsegítésére.

A fokozottabb gazdasági kooperáció lehetővé tétele érdekében a boszniai külügy vezetője a találkozón kijelentette, hogy a boszniai kormány egyik legfontosabb projektje lesz a közeljövőben a majd 20 éve tervezett Szarajevó-Goražđe-Novi Pazar autópálya boszniai szakaszának megépítése.

Ezzel kapcsolatban indokolt megemlíteni, hogy még a konkrét nyomvonal sincs meg, és Bosznia-Hercegovina az EU által támogatott 5C korridorral is komoly késésben van.

Konaković emellett bejelentette, hogy a bosnyák-horvát Föderáció kész támogatást nyújtani egy új általános iskola megépítéséhez a szandzsák régió szerbiai részén, amit a házigazdák örömmel nyugtáztak.

Így az SPP vezetése két újabb közel-külföldről érkezett kampány ígérettel csábíthatja majd a szandzsáki muszlimokat az urnákhoz két hét múlva.

Nem lesz közös bosnyák lista

A boszniai NiP-el és SDP-vel beharangozott szorosabb jövőbeli együttműködés amiatt jelenthet komoly segítséget az ifjú Zukorlić vezette SPP-nek, mert pár héttel ezelőtt végképp megfeneklettek a regionális riválisnak számító SDA Sandžaka szervezettel folytatott koalíciós tárgyalások.

Az SDA Sandžaka és az SPP vezetősége november 2-án tartott egyeztetést Novi Pazarban, ahol a feleknek nem sikerült megállapodniuk a közös lista állítás feltételeiről. Így a mostani szerbiai választáson újfent külön méretteti meg magát a két szervezet.

Az Usame Zukorlić által vezetett szerbiai bosnyák párt a vajdasági horvátokkal lépett választás előtti szövetségre, a képen balról Zukorlić, jobbról Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke

Az Usame Zukorlić által vezetett szerbiai bosnyák párt a vajdasági horvátokkal lépett választás előtti szövetségre, a képen balról Zukorlić, jobbról Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke (Forrás: Facebook)

Sulejman Ugljanin, az SDA Sandžaka elnöke az egyeztetést kövezően mindössze annyit közölt a sajtóval, hogy a megállapodást nem sikerült tető alá hozni, mert szerinte az SPP-nek lényegesen más elképzelései vannak a bosnyákok szerbiai jövőjét illetően.

Ergo a belgrádi kormánnyal közös többszörös keresésére hajlandóságot mutató, mérsékelt konzervatív SPP továbbra sem volt nyitott a szarajevói SDA befolyása alatt tevékenykedő szandzsáki testvérpárt szakadár programját magáévá tenni, kockáztatva ezzel a régióban kialakult stabil közállapotokat.

Bakirnak tesznek keresztbe

Usame Zukorlić mostani boszniai látogatása a saját politikai helyzetének stabilizálásán túl leginkább azt a célt szolgálta, hogy megtörje a hatalmi vákuumba reked SDA-vezetés arra irányuló törekvését, hogy a balkáni muszlim politikai csoportok körében építsen ki vezető szerepet.

Az SDA a régióban jelentősnek számító félmilliós szavazó bázisával komoly politikai és gazdasági erőt képvisel az SPP-vel szemben, így a külső támogató hiányában a decemberi szerbiai voksoláson könnyen az SDA Sandžaka javára billenhet a mérleg nyelve.

Utóbbit vélhetően a belgrádi politikai elit sem fogadná tapsviharral, így nem is érte kritika a szerb kormánymédia részéről az ifjú Zukorlićot, amiért a Drina túloldalán próbált politikai szövetségeseket keresni az ottani mérsékelt bosnyákok vezetői között.

Az SPP és a potenciális szövetségesnek mutatkozó boszniai jobbközép NiP jövőbeli szorosabb együttműködése mindazonáltal komoly fejtörést okozhat Bakir Izetbegovićnak, aki mostanra közhatalmi funkció hiányában, a pártelnöki szék megtartásáért kénytelen küzdeni.

Izetbegovićot komoly próba elé állítja, hogy a nyugat-európai aktorok bizalmának elvesztése miatt mostanra a nagybetűs Nyugat és a szerb kormány egyidejűleg rugdalja alatta az egyre jobban rogyadozó trónszéket, amit Ankara kellő türelemmel kísér figyelemmel.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava