Connect with us

Bosznia

Dodik támogatja Vučić listáját, ugyanakkor nem tekinti a családját maffiacsaládnak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

család
Dodik legfrissebb nyilatkozatában szerdán elhunyt Henry Kissingert idézte aki szerint a szerbek 600 évig harcoltak azért, hogy ne muszlimok uralják őket, és ezzel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az USA megsérti a népek önrendelkezésének elvét, amikor szeparatistáknak nevezi a szerbeket (Forrás: Dodik.net)
A cikk meghallgatása

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke kijelentette, hogy a december 17-i szerbiai választásokon támogatni fogja az „Aleksandar Vučić – Szerbiának nem szabad megállnia” nevet viselő listát, noha Vučić nem állt ki mellette a tavalyi boszniai általános választásokon, amelyeken ő a szerb entitás elnöki posztjáért indult. A Vučić nevével fémjelzett lista valójában a Szerb Haladó Párt választási listája, amelyhez a szerb elnök a nevét adta, de nem szerepel a listán, így a választásokon rá nem lehet szavazni, ami önmagában az átejtés egyik formája. Egy belgrádi hetilapnak nyilatkozva a boszniai entitás szerb elnöke beszélt arról is, hogy nem tekinti a családját maffiacsaládnak, és nem érti, hogy az amerikaiaknak mi bajuk a lánya tulajdonában lévő étteremmel, ahova nem járnak bűnözők.

Nem áll bosszút Vučićon

Dodik úgy fogalmazott a belgrádi NIN című hetilapnak adott interjújában, hogy a boszniai Szerb Köztársaság érdeke is Vučić győzelme a december 17-i szerbiai parlamenti választásokon, ezért ő a Szerb Haladó Pártra (Srpska Napredna Stranka, SNS) szavaz.

– Igaz, hogy nem támogatott, és még az SNS-ben alacsonyabb beosztást betöltők is megpróbálták befolyásolni a választási eredményeket

– mondta Dodik, aki ezek szerint nem áll bosszút azért, mert a tavalyi bosznia-hercegovinai választások alkalmával Belgrádból kísérletet tettek arra, hogy kirántsák alóla a szőnyeget.

NIN, szerbiai ellenzéki hetilap

Amikor felhívták a figyelmét, hogy tavaly Szerbiában sokan nyíltan szurkoltak az ellenzéki jelöltnek, Jelena Trivićnek, Dodik azt mondta, hogy ez igaz, de hozzátette, hogy ez véleménye szerint „a demokrácia mutatója”.

A boszniai szerb elnök a saját pártjából is hozott példát.

– Az SNSD-ben (Független Szociáldemokraták Szövetsége) is vannak olyanok, akik nem támogatják Vučić politikáját. De másokkal ellentétben megértem, mit jelent egy rossz állapotban lévő országot felépíteni

– mondta Dodik, aki a Vučićhoz fűződő kapcsolatát illetően megjegyezte, hogy kiváló az együttműködése a szerb elnökkel, és ráadásul ezt az együttműködést rendíthetetlennek tekinti.

Nagy-Szerbia és egyebek

Milorad Dodik nemrégiben úgy fogalmazott, hogy 2030-ban a független boszniai Szerb Köztársaság elnöke kíván lenni, a NIN-nek nyilatkozva azonban most megjegyezte, hogy ez akár előbb is megtörténhet.

A boszniai szerb vezető konkrétan nem nevezte meg azokat az országokat, amelyek elismernének egy ilyen államalakulatot, csak annyit mondott, hogy soha nem volt ennyi barátjuk, mint most.

Dodik beszélt arról a nemrég elhangzott nyilatkozatáról is, hogy létre kell hozni Nagy-Szerbiát, ami szerinte teljesen korrekt követelés, a kijelentéssel pedig az volt a szándéka, hogy azt mások is meghallják, és elégedetten tette hozzá, hogy valóban sokan meghallották.

– A szerb nemzeti állam ezeken a területeken teljesen jogos és politikailag korrekt követelés, és éppen ezért sokan szeretnék ellehetetleníteni a létrejöttét. De az a helyzet, hogy a szerbek ezúttal nem lesznek olyan naivak, hogy valamilyen erőszakos akcióba kezdjenek egy politikailag legitim cél elérése érdekében

– mondta a boszniai szerb vezető, aki szerint teljesen természetes, hogy a szerbek kinyilvánítsák azt a szándékukat, miszerint egyetlen országot hoznak létre azokból az “etnikai területekből”, ahol többségben vannak.

Hozzátette, hogy erről beszélt Manuel Sarrazinnal, a német kormány nyugat-balkáni megbízottjával is, akinek Dodik szerint az a feladata, hogy megakassza ezt a folyamatot.

– Mondtam neki, hogy nem tudják megállítani, amire ő azt válaszolta, hogy ő ezt tudja, de legalább lassítják. Nem tudom, hogy elcseszte-e, amikor ezt mondta, de ezek az ő szavai

– jelentette ki Dodik, aki reagált arra is, nem sokára már régebb óta lesz hatalmon, mint a nemrég leváltott montenegrói elnök, Milo Đukanović, de hát mit csináljon, ha az emberek túlnyomó többsége őt támogatja.

A Dodik-család vagyonosodása

Dodik arról is beszélt, hogy december 5-én Brüsszelbe utazik egy magas szintű találkozóra, és bejelentette, hogy nem mulasztja el elmondani, amit a boszniai Szerb Köztársaság nevében el kell mondani.

A boszniai szerb elnök arról beszélt, hogy a találkozón síkraszáll majd azért, hogy Bosznia-Hercegovinát szabadítsák meg a gyarmati uralom alól, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy a külföldiek ennyire beavatkozzanak az ország belügyeibe, vagyis hivatalosan protektorátussá nyilvánítsák, és azt tegyenek, amit akarnak.

A boszniai szerb elnök reagált arra a listára is, amely a napokban jelent meg a családja vagyonosodását és a közpénzek elsíbolását illetően, és kijelentette, hogy nem tekinti magukat maffiacsaládnak.

– Az olyan hatalmaknak, mint az Egyesült Államok, a legnagyobb gondjuk, hogy Banja Lukában van egy étterem, ahol minden legálisan zajlik, és ahová nem járnak bűnözők, az viszont nekik a korrupció bizonyítékának számít, hogy egy kormánytisztviselő odamegy inni

– méltatlankodott a lánya tulajdonában lévő Agape nevet viselő étterem ellen felhozott vádakkal kapcsolatban a boszniai szerb elnök, majd megjegyezte:

– Soha nem voltunk szegények, 20 éve azt mondják, hogy tolvaj vagyok és bűnöző, de soha nem indult ellenem eljárás. Természetesen nem kellemes ezeket a vádakat minden megindoklás nélkül hallgatni.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

12
Lassan már az egész Dodik családnak lesz amerikai szankciója, miután a boszniai szerb elnök lányát és fiát is bünteti az Egyesült Államok

Vajon megérdemelte-e a boszniai szerb elnök, hogy az Egyesült Államok szétszankcionálja őt és a családját?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava