Connect with us

Horvátország

A horvát rendőrség büntetőfeljelentést tett a volt védelmi miniszter ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

büntető feljelentés
Valószínűleg lakat alá kerül a volt védelmi miniszter (Forrás: X-platform, N1)
play icon A cikk meghallgatása

A horvát rendőrség vasárnap délelőtt közölte a Mario Banožić volt védelmi miniszter által okozott közlekedési szerencsétlenség részleteit, amiből büntetőfeljelentés lesz. A vadászatra tartó Banožić szombaton reggel a ködös időjárás ellenére előzni kezdett egy teherautót, és ennek során egy furgonba (kombiba) ütközött. A balesetben egy kétgyermekes családapa vesztette életét. A horvát miniszterelnök azonnal leváltotta a védelmi minisztert, és egyúttal segítséget ígért az elhunyt Goran Šarić családjának.

Büntetőfeljelentést tettek

A horvát rendőrség közleménye szerint a helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy egy vinkovcei rendszámú magángépjármű 44 éves sofőrje (állami tisztségviselő) Vinkovce irányából Zsupanya (Županja) felé tartva úgy kezdett egy teherautó előzésébe, hogy nem bizonyosodott meg a művelet biztonságos végrehajtásának lehetőségéről, és arról sem, hogy ezzel nem veszélyezteti-e a szemközti sávban zajló forgalmat.

Ennek következtében a személygépkocsi (terepjáró) eleje nekiütközött egy pólai (Pula) rendszámú kombinak (kisteherautónak), amelyet egy 40 éves férfi vezetett.

A közlemény megállapítja, hogy a 40 éves sofőr az ütközés következtében a helyszínen életét vesztette, a 44 éves sofőrt ugyanakkor a vinkovcei megyei kórházba, majd onnan az eszéki klinikai központba szállították további ellátásra.

A 44 éves sofőrtől vér- és vizeletmintákat vettek elemzés céljából.

A horvát rendőrség ennek alapján bejelentette, hogy a 44 éves sofőrt a horvát KRESZ megsértésével és a közúti forgalomban okozott közlekedési baleset előidézésének bűntettével gyanúsítják, ami miatt büntetőfeljelentést tesznek ellene a vukovári megyei főügyészségen.

Az eszéki klinikai központ vezetőjének helyettese közben úgy nyilatkozott, hogy a szerencsétlenséget előidéző Banožić továbbra sem emlékszik arra, hogy mi történt.

Krunoslav Šego hozzátette, hogy a volt miniszter nincs életveszélyben, és az állapota sem romlik, ugyanakkor nincs teljesen magánál, lehet vele ugyan kommunikálni, de nem nyerte vissza teljesen az eszméletét.

A helyettes csak átmeneti miniszter lesz(?)

A zágrábi könyvvásárra kilátogató Andrej Plenković horvát miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy volt miniszterének az állapota továbbra is aggasztó, egyúttal jelezte, hogy tervezi volt miniszterének a meglátogatását.

A horvát miniszterelnök elárulta, hogy egyik helyettese, Tomo Medved veteránügyi miniszter már felkereste volt kollégáját, és beszélt az orvosokkal is, nyilván ennek alapján állítják, hogy Banožić állapota aggasztó.

Ezt követően megjegyezte, hogy holnap (november 13-án) nekilátnak az új miniszter kinevezésének, aki valószínűleg nem az eddigi helyettes lesz, akit az első pillanatban állítottak a szerencsétlenséget okozó volt miniszter helyébe.

Plenković jelezte, hogy megteszik a javaslatot a szábor (parlament) felé, arra a direkt kérdésre azonban nem adott egyértelmű választ, hogy az eddigi államtitkárt emelik-e a miniszteri posztba, vagy egy más személyt neveznek ki a tárca élére.

büntetőfeljelentés

EGYNAPOS MINISZTER? Lehet, hogy mégsem Zdravko Jakop áll a horvát védelmi tárca élére (Forrás: X-platform, Croatia in the EU)

Zdravko Jakop esetében felmerülhet az elkötelezettség hiánya, korábban ugyanis át akart menni a diplomáciába, és nem a védelmi tárcánál képzelte el a jövőt.

A horvát miniszterelnök azt egyáltalán nem volt hajlandó kommentálni, hogy Mario Banožić alkoholos befolyásoltság alatt okozott-e halálos kimenetelű balesetet.

A Plenković társaságában lévő belügyminiszter erre a kérdésre válaszolva azt mondta, hogy szombaton volt a helyszíni szemle, vasárnap megtörtént a feljelentés, a bűnügyi vizsgálat tehát halad a maga útján.

Božinović hozzátette, hogy a rendőrség és a megyei ügyészség kezeli az információkat, és ők döntik el, hogy erről mikor számolnak be, bár a horvát kollégák nehezen akarták elhinni, hogy a belügyminiszternek sem arról nincs információja, hogy Banožić ittas állapotban vezetett-e, sem arról, hogy milyen gyorsan hajtott.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava