Connect with us

Horvátország

A horvát rendőrség büntetőfeljelentést tett a volt védelmi miniszter ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

büntető feljelentés
Valószínűleg lakat alá kerül a volt védelmi miniszter (Forrás: X-platform, N1)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A horvát rendőrség vasárnap délelőtt közölte a Mario Banožić volt védelmi miniszter által okozott közlekedési szerencsétlenség részleteit, amiből büntetőfeljelentés lesz. A vadászatra tartó Banožić szombaton reggel a ködös időjárás ellenére előzni kezdett egy teherautót, és ennek során egy furgonba (kombiba) ütközött. A balesetben egy kétgyermekes családapa vesztette életét. A horvát miniszterelnök azonnal leváltotta a védelmi minisztert, és egyúttal segítséget ígért az elhunyt Goran Šarić családjának.

Büntetőfeljelentést tettek

A horvát rendőrség közleménye szerint a helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy egy vinkovcei rendszámú magángépjármű 44 éves sofőrje (állami tisztségviselő) Vinkovce irányából Zsupanya (Županja) felé tartva úgy kezdett egy teherautó előzésébe, hogy nem bizonyosodott meg a művelet biztonságos végrehajtásának lehetőségéről, és arról sem, hogy ezzel nem veszélyezteti-e a szemközti sávban zajló forgalmat.

Ennek következtében a személygépkocsi (terepjáró) eleje nekiütközött egy pólai (Pula) rendszámú kombinak (kisteherautónak), amelyet egy 40 éves férfi vezetett.

A közlemény megállapítja, hogy a 40 éves sofőr az ütközés következtében a helyszínen életét vesztette, a 44 éves sofőrt ugyanakkor a vinkovcei megyei kórházba, majd onnan az eszéki klinikai központba szállították további ellátásra.

A 44 éves sofőrtől vér- és vizeletmintákat vettek elemzés céljából.

A horvát rendőrség ennek alapján bejelentette, hogy a 44 éves sofőrt a horvát KRESZ megsértésével és a közúti forgalomban okozott közlekedési baleset előidézésének bűntettével gyanúsítják, ami miatt büntetőfeljelentést tesznek ellene a vukovári megyei főügyészségen.

Az eszéki klinikai központ vezetőjének helyettese közben úgy nyilatkozott, hogy a szerencsétlenséget előidéző Banožić továbbra sem emlékszik arra, hogy mi történt.

Krunoslav Šego hozzátette, hogy a volt miniszter nincs életveszélyben, és az állapota sem romlik, ugyanakkor nincs teljesen magánál, lehet vele ugyan kommunikálni, de nem nyerte vissza teljesen az eszméletét.

A helyettes csak átmeneti miniszter lesz(?)

A zágrábi könyvvásárra kilátogató Andrej Plenković horvát miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy volt miniszterének az állapota továbbra is aggasztó, egyúttal jelezte, hogy tervezi volt miniszterének a meglátogatását.

A horvát miniszterelnök elárulta, hogy egyik helyettese, Tomo Medved veteránügyi miniszter már felkereste volt kollégáját, és beszélt az orvosokkal is, nyilván ennek alapján állítják, hogy Banožić állapota aggasztó.

Ezt követően megjegyezte, hogy holnap (november 13-án) nekilátnak az új miniszter kinevezésének, aki valószínűleg nem az eddigi helyettes lesz, akit az első pillanatban állítottak a szerencsétlenséget okozó volt miniszter helyébe.

Plenković jelezte, hogy megteszik a javaslatot a szábor (parlament) felé, arra a direkt kérdésre azonban nem adott egyértelmű választ, hogy az eddigi államtitkárt emelik-e a miniszteri posztba, vagy egy más személyt neveznek ki a tárca élére.

büntetőfeljelentés

EGYNAPOS MINISZTER? Lehet, hogy mégsem Zdravko Jakop áll a horvát védelmi tárca élére (Forrás: X-platform, Croatia in the EU)

Zdravko Jakop esetében felmerülhet az elkötelezettség hiánya, korábban ugyanis át akart menni a diplomáciába, és nem a védelmi tárcánál képzelte el a jövőt.

A horvát miniszterelnök azt egyáltalán nem volt hajlandó kommentálni, hogy Mario Banožić alkoholos befolyásoltság alatt okozott-e halálos kimenetelű balesetet.

A Plenković társaságában lévő belügyminiszter erre a kérdésre válaszolva azt mondta, hogy szombaton volt a helyszíni szemle, vasárnap megtörtént a feljelentés, a bűnügyi vizsgálat tehát halad a maga útján.

Božinović hozzátette, hogy a rendőrség és a megyei ügyészség kezeli az információkat, és ők döntik el, hogy erről mikor számolnak be, bár a horvát kollégák nehezen akarták elhinni, hogy a belügyminiszternek sem arról nincs információja, hogy Banožić ittas állapotban vezetett-e, sem arról, hogy milyen gyorsan hajtott.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava