Connect with us

Horvátország

Szép új világ és a globális rendőrállam: jönnek a digitális személyi iratok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

globális projekt adatok

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Annak idején, vagy öt évvel ezelőtt, amikor kezdett világossá válni, hogy az arcfelismerő szoftver kikerült a scifi világából a sarki kocsmába, az utcákra, a terekre, az USA-ban rögvest kisebbfajta mozgalom alakult ki a szoftvert zavarba ejtő tetoválások megalkotása körül. Elmagyarázhatnám éppen, de félő, hogy senkit sem érdekel igazán a dolog mögött rejlő logika, így hagyjuk. A lényeg az hogy kb. két évig ment a vita, és azután elült, mint sok más egyéb “világrengető” kezdeményezés az információ-cunami alatt nyögő, elhülyült korunkban. A minap olvastam, hogy különben is teljesen felesleges az arcunkat elcsúfítani, a mesterséges intelligencia úgyis képes eltüntetni a tetoválást a képekről, ezzel is hozzájárulva a globális rendőrállam olajozott működéséhez.

Épül-szépül a digitális ketrec, jön az EUDI

Az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Európai Bizottság megerősítette az európai digitális személyazonosító pénztárca projektet (European Digital Identity Wallet), amivel a júniusi keltezésű javaslat hivatalosan is elfogadott jogi keretté vált számos személyazonosító okmány digitalizálásához az Európai Unióban.

Ez a digitális személyazonosító pénztárca alapvetően változtatja meg az emberek digitális azonosítását. A projekt a mobilalkalmazások minden kényelmét kínálja az európaiaknak, és – a csinovnyikok szerint legalábbis – biztosítja a személyes adatok feletti ellenőrzést.

Más szóval, képesek leszünk online szolgáltatásokat használni és hitelesítő adatokkal azonosítani magunkat, miközben kvázi “teljes ellenőrzést” gyakorolunk a személyes adataink felett.

globális projekt adatok

Na persze! Egyszer, ha bekerülnek az adatok a rendszerbe, az egyén megtilthatja az EU szolgálatainak ezek követését.

Elvben a Google, a Facebook és társaik csak a mi kényelmünket szolgálják, amikor fogyasztási és egyéb szokásainkat elemezve testre szabott hirdetésekkel traktálnak bennünket.

Kis vargabetű: a nyáron mesélte a barátom, hogy hűtőszekrényt vásároltak. Persze, mint mindenki, ő is a webáruházakban bóklászott valamilyen optimális megoldást keresve. Sikerült is, minden príma lett, csak éppen a Facebook nyösztette még hetekig a mindenféle hűtőszekrény reklámokkal.

Kínjában, mert már nagyon unta, beleszólt a telefonba: “Köszönöm szépen, megvettük a frizsidert, nem kell több reklám.” Láss csodát, abbamaradtak a hűtőszekrény hirdetések.

What can go wrong? Azaz, mi csúszhat itt félre

A brüsszeli bizottság 46 millió eurót fektet be a Digitális Európa programból négy nagy kísérleti projektbe, amelyek célja a pénztárca alkalmazásának tesztelése számos mindennapi helyzetben, például mobil vezetői engedély vagy orvosi vények bemutatása, kifizetések jóváhagyása, valamint iskolai végzettség és szakmai képesítés igazolása.

A jogi szövegről kötött e heti megállapodás újabb újdonságot jelent.

A digitális szolgáltatásokról szóló, nemrégiben bevezetett jogszabály által meghatározott valamennyi “jelentős digitális platformnak” el kell fogadnia a digitális személyazonossággal rendelkező uniós felhasználók bejelentkezését az online felületeikbe és szolgáltatásaikba.

A törvényhozók szerint a megosztott digitális pénztárca funkciói más szolgáltatók számára is vonzó lehet, és beépíthetik őket a szolgáltatásaikba.

Az EUDI jelentési módszer használata azt is biztosítja majd, hogy a szolgáltatók megfeleljenek a különböző uniós szabályozási követelményeknek.

A digitális személyazonosság biztonságos tárolása mellett a pénztárca lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bankszámlákat nyissanak, személyes dokumentumokat (pl. vezetői engedélyeket) váltsanak ki és tároljanak, transzakciókat végezzenek, dokumentumokat lássanak el elektronikus aláírással, orvosi vényeket vagy befejezett tanulmányokról szóló igazolásokat mutassanak be.

A rendszer kompatibilis lesz a tagállamokban már meglévő elektronikus személyazonosító rendszerekkel is (például az e-személyazonossági kártya és digitális útlevél Horvátországban).

Ezt a végleges megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. Amint ez megtörténik, az EUDI az EU Hivatalos Közlönyében való kihirdetését követő 20. napon hatályba is lép.

A tagállamoknak ezt követően 6–12 hónap áll rendelkezésükre, hogy ugyanezeket a lehetőségeket bevezessék a jogszabályaikba, és legfeljebb 24 hónapjuk van arra, hogy európai digitális személyazonossági pénztárca-szolgáltatásokat kínáljanak az állampolgáraiknak.

Minek a nagy sietség?

EU-s szinten ez az egész nyaktörő tempóban folyik – emlékeztetőül a nyári/téli időátállítást még mindig nem sikerült nyélbe ütniük a hölgyeknek, uraknak, pedig már évekkel ezelőtt úgy szavaztunk, mi a nép, hogy tele van mindenünk ezzel az állítgatással – nyilván azért, mert nem biztos, hogy a küszöbönálló választások után ismét ilyen összeállítású EU-s vezetés áll fel.

Szóval, biztos, ami tuti, vessük meg az alapjait a polgárok digitális ellenőrzésének. Innen már csak egy kis lépés a jó és rossz pontok osztogatása, mint Kínában, nem beszélve a kis ügyes digitális szájkosárról, amit a haladás és az érzékeny kisebbségi emberek védelmében alkalmaznak.

De folyamatban van a készpénz megszüntetésének projektje is, a digitális euróval, ami további szuper ellenőrzősdit tesz lehetővé. Persze, ez az egész, csupán a normális és szupernormális emberekre vonatkozik, a Homo balcanicus ebből is megtalálja majd a kiutat.

A Balkánon az emberek várhatóan visszatérnek a cserekereskedelemre, illetve a nemesfém-alapú fekete gazdaságra. Már látom is a hirdetéseket: két köbméter tűzifa eladó iksz kiló dohányért, vagy ipszilon liter pálinkáért. Vagy, 30 tojás, 6 gramm ezüstért.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

34
Elindul az európai digitális személyazonosító pénztárca projekt az Európai Unióban, és egy idő után bevezetésre kerülhet akár a digitális euró is

Szükség van-e arra, arra hogy az életünkben meghatározó szerepet játsszon a digitalizáció?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava