Connect with us

Szerbia

Golyót röpítene az amerikai nagykövet fejébe egy szerb férfi

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

golyó nagykövet
A Facebookon "principeskedett" egy szerb férfi, aki egyelőre őrizetben van, ezt Nenad Stefanović belgrádi főügyész is megerősítette, aki a képen balról az első (Forrás: Blic)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Belgrádban őrizetbe vettek egy férfit, aki halálosan megfenyegette Christopher Hill amerikai nagykövetet a közösségi médiában. A hírnek az ad nagyobb súlyt, hogy azt megerősítette Nenad Stefanović a belgrádi főügyészség vezetője, vagyis igencsak hivatalos forrásból reagáltak rá.

Új Princip a láthatáron?

Az ötven éves “Facebook-polgár” azt írta a profilján, hogy eljött az ideje, hogy egy újabb Gavrilo Principre emlékeztető lövést adjanak le egyenesen a megszálló Christopher Hill fejére”.

Az S.B. néven beazonosított heveskedő férfit azzal gyanúsítják, hogy nemzetközi védelem alatt álló személy veszélyeztetésének bűntettét követte el.

A médiatevékenysége által Hill az egyik legaktívabb nagykövet Szerbiában, és nem csak az amerikai kötődésű újságíróknak nyilatkozik, hanem a helyi sajtó képviselőinek is.

Ellentétben a szerbiai politikusokkal Hill nem preferálja a saját szekértábort, megfordult már a szerbiai kormánypárti televíziókban is, például a szerb kormány médiafészkének számító Pinkben, ahol egy interjúban arról beszélt az év elején, hogy Koszovónak jogi kötelessége a Szerb Községek Közösségének létrehozása.

A belgrádi Blic hírportál az év elején készített összeállításában, amelyben a Szerbiában legbefolyásosabb háromszáz személyt sorolta fel, az amerikai nagykövetet a nyolcadik helyre tette, amivel a külföldiek között mindenkit megelőzött.

Néhány hellyel lejjebb külföldiként Anke Konrad mémet nagykövet, Kirill Tyurdenev, a NIS szerbiai olajvállalat orosz származású vezérigazgatója, valamint Emanuel Gioffre, az Európai Unió belgrádi misszióvezetője követi, a kínai nagykövet a teljes listán a 42., az orosz nagykövet pedig csak a 83. helyre “futott be”.

A nagykövet szerint Moszkva nem alternatíva

Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete ma felszólalt a Belgrádi Biztonsági Konferencián, amelyen azt mondta, hogy “szeretné, ha Szerbia felfogná és elismerné Koszovó függetlenségét”, de szerinte a probléma ennél összetettebb.

golyó nagykövet

Egyelőre a sötétben tapogatóznak, Christopher Hilll a jobbfelső sarokban lévő képernyőn látható (Forrás: Blic)

A helyzet rendezése során Hill szerint első lépésként “valóban” felelősségre kell vonni a banjskai események résztvevőit, hogy a történtek ne ismétlődhessenek meg.

A második lépés szerinte az észak-koszovói helyzet megnyugtatása lenne, és ezt követhetné a politikai megoldás megtalálása.

Hill az egyik panelbeszélgetésen fontosnak nevezte, hogy az USA és az EU közösen próbálja megoldani a Nyugat-Balkán helyzetét, amelyet kimondottan nehéznek nevezett.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy sokak szerint Szerbiának túl kellene lépnie azon, hogy Koszovó független állam, és a jövő felé kellene fordulnia.

Hill hozzátette, hogy ő is ezt szeretném, de a probléma ennél sokkal összetettebb, és megjegyezte, hogy a kölcsönös megértés a legfontosabb, bár ez egy hatéveseknek szóló tanács.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy Oroszország nem tud túl sokat felkínálni a régiónak, és ezért nem tekinti Moszkvát olyan alternatívának, amely miatt Szerbia és a régió többi országa ne csatlakozna az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava