Connect with us

Horvátország

Megrohamoztak a migránsok egy vonatot, uniós pénzből regisztrációs központ épül?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

roham migránsok
Migránsok inváziója Plaškiban, incidens vagy terrorizmus? - teszi fel a kérdést a horvát internet népe (Forrás: X-platform)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A Facebookon terjedő információk szerint a károlyvárosi megyében lévő Plaškinál a migránsok mintegy százfős csoportja megrohamozta a Split-Zágráb vonalon közlekedő személyvonatot, ami hétfőn megerősítést nyert a Jutarnji list című horvát napilap és hírportál jóvoltából. A lap újságíróinak érdeklődése nyomán a Horvát Vasutak megtörténtnek nyilvánította az eseményt.

Nagy vonatrablás migráns módra

Hogy egészen pontosan miként játszódott le a “nagy vonatrablás”, azt nem lehet tudni, mert az eredeti Facebook bejegyzés százfős csoportot emleget, a későbbi jelentések “több tízfős csoportot” és az sem teljesen világos, hogy mi is történt valójában.

A helyzet feltárását az sem könnyíti meg, hogy a hírt a Hazafias Mozgalom (Domovinski pokret, DP) tette közzé saját Facebook-profilján, amelyet aztán a közösségi csatorna figyelmeztetés nélkül törölt, legalábbis ezt állítják a hazafiasok, akik azt gyanítják, hogy ez a nagy látogatottság miatt történt.

Az erősen nemzeti mozgalom nem csak a Facebookra haragszik, hanem a kormányra is, és közölte, hogy nem támogatja a horvát belügyminisztériumnak azt az elképzelését, hogy uniós finanszírozással Károlyváros környékén, Krnjak térségében regisztrációs központot létesít a migránsok számára.

Az, amiben a jelentések megegyezni látszanak, hogy a migránsok egy bizonytalan számú csoportja feljutott a vonatra, ahol végigfutottak a kocsikon, és “aggreszíven viselkedtek” bármit fedjen is a megfogalmazás. Abban is megegyeznek a beszámolók, hogy az utasok és a személyzet tagjai letessékelték a migránsokat a vonatról, méghozzá erőszak alkalmazása nélkül.

A károlyvárosi rendőrkapitányság vonakodva ismerte be, hogy incidens történt, szerintük a rendőrség 19 óra 24 perckor bejelentést kapott, hogy a plaški vasútállomáson nagyszámú migráns akart felszállni a vonatra, amelyen már több mint 100 ember utazott.

Rendőrjárőrt küldtek a helyszínre, amely ott nem talált külföldi állampolgárokat. A rendőrség szerint a migránsok nem szálltak fel a vonatra, mivel az Zágrábba tartott, és nem Ogulinba, ahová menni akartak.

A károlyvárosi rendőrkapitányság közleménye szerint a helyszínelés során megállapítást nyert, hogy “nem történt meg a közrend és a nyugalom megsértésének megállapítása”.

A Jutarnji list ugyanakkor megjegyzi, hogy ez, annak ellenére, hogy nem került sor összecsapásra, a legsúlyosabb migránsokat érintő incidens Horvátországban. A lap szerint ez volt az első alkalom, hogy a polgároknak részt kellett venniük az agresszív migránsok leszerelésében.

Ehhez mi csak annyit szeretnénk hozzátenni, hogy miután egyre több a migráns a horvát városok utcáin – Božinović belügyminiszter 170 százalékos növekedést emlegetett – ez komolyabb incidensek kirobbanásához is vezethet. A Balkánon az emberek nem riadnak meg az erőszaktól, és nem igen szoktak félreállni, ha valaki fenyegetően lép fel.

Ilyen helyzetekben kerülnek elő a baseball ütők, kések, pisztolyok és kalasnyikovok, ami doszt elegendő a veszélyes helyzetek kialakulásához. Elég ha molesztálnak egy fiatal nőt, fellöknek egy idős asszonyt, vagy felpofoznak egy kisgyereket.

A balkáni hímek, minden rossz tulajdonságuk mellett sem nézik tétlenül, ha idegenek garázdálkodnak a portájukon.

A kormány bosszút forral

A nap “szenzációja” – mint ezt a horvát médiák szétkürtölték, hogy a kormány keddre behívatta a kiskereskedelmi láncok képviselőit egy kis beszélgetésre.

A tárgyalások középpontjában annak kellene állnia, hogy szép szóval, vagy erőszakkal veszik-e rá a kereskedőket arra, hogy állítsák vissza azokat az árakat, amelyek karácsonykor voltak érvényben, merthogy mind a kormány, mind a polgárok azon a véleményen vannak, hogy a kereskedők egyszerűen a zavarosban halásznak, és kényük-kedvük szerint emelik az árakat, sokszor mindennemű indoklás nélkül.

Minden megdrágult ugyan átlagosan több mint 5 százalékkal, de az év második felében a zöldségfélék árai szinte kilőttek – öt kilogramm krumpli például a legtöbb nagy bevásárlóközpontban akár 50 százalékkal is többe kerülhet, mint tavaly december 31-én. A vöröshagyma 73 százalékkal, a sárgarépa pedig közel 50 százalékkal lett drágább.

Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a kormány új intézkedéscsomag elfogadását tervezi a lakosság és gazdaság megsegítése érdekében.

A kormányhoz közel álló körök megszellőztették, hogy amennyiben a kereskedők nem tesznek eleget a kormány kérésének, elképzelhető, hogy rájuk nem vonatkozik majd az állami villamosenergia-támogatás. A kormány ezt explicite nem mondta ki, csak annyit közölt, hogy minden eszköz a rendelkezésére áll a kereskedők megrendszabályozására.

Persze, végeredményben ezt a helyzetet nem a kormány oldja meg, akármennyire keménykedik is, hanem az emberek, akik minimálisra veszik vissza a beszerzéseket.

Amikor majd kiderül, hogy aggasztóan csökken a forgalom, akkor az árak is megindulnak lefelé. Akár még az is előfordulhat, hogy a kereskedelmi láncok indítanak árháborút egymás ellen, mert erre is volt már példa.

Ez különösen valószínűnek tűnik, most az idegenforgalmi idény vége felé, amikor a turisták fogyasztása már kiesik a számításból.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország34 perc telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava