Connect with us

Horvátország

Megrohamoztak a migránsok egy vonatot, uniós pénzből regisztrációs központ épül?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

roham migránsok
Migránsok inváziója Plaškiban, incidens vagy terrorizmus? - teszi fel a kérdést a horvát internet népe (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A Facebookon terjedő információk szerint a károlyvárosi megyében lévő Plaškinál a migránsok mintegy százfős csoportja megrohamozta a Split-Zágráb vonalon közlekedő személyvonatot, ami hétfőn megerősítést nyert a Jutarnji list című horvát napilap és hírportál jóvoltából. A lap újságíróinak érdeklődése nyomán a Horvát Vasutak megtörténtnek nyilvánította az eseményt.

Nagy vonatrablás migráns módra

Hogy egészen pontosan miként játszódott le a “nagy vonatrablás”, azt nem lehet tudni, mert az eredeti Facebook bejegyzés százfős csoportot emleget, a későbbi jelentések “több tízfős csoportot” és az sem teljesen világos, hogy mi is történt valójában.

A helyzet feltárását az sem könnyíti meg, hogy a hírt a Hazafias Mozgalom (Domovinski pokret, DP) tette közzé saját Facebook-profilján, amelyet aztán a közösségi csatorna figyelmeztetés nélkül törölt, legalábbis ezt állítják a hazafiasok, akik azt gyanítják, hogy ez a nagy látogatottság miatt történt.

Az erősen nemzeti mozgalom nem csak a Facebookra haragszik, hanem a kormányra is, és közölte, hogy nem támogatja a horvát belügyminisztériumnak azt az elképzelését, hogy uniós finanszírozással Károlyváros környékén, Krnjak térségében regisztrációs központot létesít a migránsok számára.

Az, amiben a jelentések megegyezni látszanak, hogy a migránsok egy bizonytalan számú csoportja feljutott a vonatra, ahol végigfutottak a kocsikon, és “aggreszíven viselkedtek” bármit fedjen is a megfogalmazás. Abban is megegyeznek a beszámolók, hogy az utasok és a személyzet tagjai letessékelték a migránsokat a vonatról, méghozzá erőszak alkalmazása nélkül.

A károlyvárosi rendőrkapitányság vonakodva ismerte be, hogy incidens történt, szerintük a rendőrség 19 óra 24 perckor bejelentést kapott, hogy a plaški vasútállomáson nagyszámú migráns akart felszállni a vonatra, amelyen már több mint 100 ember utazott.

Rendőrjárőrt küldtek a helyszínre, amely ott nem talált külföldi állampolgárokat. A rendőrség szerint a migránsok nem szálltak fel a vonatra, mivel az Zágrábba tartott, és nem Ogulinba, ahová menni akartak.

A károlyvárosi rendőrkapitányság közleménye szerint a helyszínelés során megállapítást nyert, hogy “nem történt meg a közrend és a nyugalom megsértésének megállapítása”.

A Jutarnji list ugyanakkor megjegyzi, hogy ez, annak ellenére, hogy nem került sor összecsapásra, a legsúlyosabb migránsokat érintő incidens Horvátországban. A lap szerint ez volt az első alkalom, hogy a polgároknak részt kellett venniük az agresszív migránsok leszerelésében.

Ehhez mi csak annyit szeretnénk hozzátenni, hogy miután egyre több a migráns a horvát városok utcáin – Božinović belügyminiszter 170 százalékos növekedést emlegetett – ez komolyabb incidensek kirobbanásához is vezethet. A Balkánon az emberek nem riadnak meg az erőszaktól, és nem igen szoktak félreállni, ha valaki fenyegetően lép fel.

Ilyen helyzetekben kerülnek elő a baseball ütők, kések, pisztolyok és kalasnyikovok, ami doszt elegendő a veszélyes helyzetek kialakulásához. Elég ha molesztálnak egy fiatal nőt, fellöknek egy idős asszonyt, vagy felpofoznak egy kisgyereket.

A balkáni hímek, minden rossz tulajdonságuk mellett sem nézik tétlenül, ha idegenek garázdálkodnak a portájukon.

A kormány bosszút forral

A nap “szenzációja” – mint ezt a horvát médiák szétkürtölték, hogy a kormány keddre behívatta a kiskereskedelmi láncok képviselőit egy kis beszélgetésre.

A tárgyalások középpontjában annak kellene állnia, hogy szép szóval, vagy erőszakkal veszik-e rá a kereskedőket arra, hogy állítsák vissza azokat az árakat, amelyek karácsonykor voltak érvényben, merthogy mind a kormány, mind a polgárok azon a véleményen vannak, hogy a kereskedők egyszerűen a zavarosban halásznak, és kényük-kedvük szerint emelik az árakat, sokszor mindennemű indoklás nélkül.

Minden megdrágult ugyan átlagosan több mint 5 százalékkal, de az év második felében a zöldségfélék árai szinte kilőttek – öt kilogramm krumpli például a legtöbb nagy bevásárlóközpontban akár 50 százalékkal is többe kerülhet, mint tavaly december 31-én. A vöröshagyma 73 százalékkal, a sárgarépa pedig közel 50 százalékkal lett drágább.

Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a kormány új intézkedéscsomag elfogadását tervezi a lakosság és gazdaság megsegítése érdekében.

A kormányhoz közel álló körök megszellőztették, hogy amennyiben a kereskedők nem tesznek eleget a kormány kérésének, elképzelhető, hogy rájuk nem vonatkozik majd az állami villamosenergia-támogatás. A kormány ezt explicite nem mondta ki, csak annyit közölt, hogy minden eszköz a rendelkezésére áll a kereskedők megrendszabályozására.

Persze, végeredményben ezt a helyzetet nem a kormány oldja meg, akármennyire keménykedik is, hanem az emberek, akik minimálisra veszik vissza a beszerzéseket.

Amikor majd kiderül, hogy aggasztóan csökken a forgalom, akkor az árak is megindulnak lefelé. Akár még az is előfordulhat, hogy a kereskedelmi láncok indítanak árháborút egymás ellen, mert erre is volt már példa.

Ez különösen valószínűnek tűnik, most az idegenforgalmi idény vége felé, amikor a turisták fogyasztása már kiesik a számításból.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava