Connect with us

Szerbia

A szerbiai szélsőjobb gyászolja Prigozsint, mint az antiglobalista harc parancsnokát
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Prigozsin antiglobalista, magánhadsereg
A pokolban is az elsők lesznek - mondta Jevgenyij Prigozsin (Forrás: Twitter)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai szélsőjobb nem vár a DNS-vizsgálat eredményére, ők már biztosan tudják, hogy a Wagner Csoport vezetője meghalt. Erre lehet következtetni azokból az internetes megnyilatkozásokból, amelyek azt követően jelentek meg, hogy Jevgenyij Prigozsin egy egész repülőgéppel kiesett az ablakon a sajátos orosz gravitációs viszonyok hatására.

A Népi Járőrség

Szerbiában ezen a téren leginkább a Népi Járőrség érintett, amelynek a vezetői legalább egyszer megfordultak a szentpétervári Wagner-házban.

A csoport X-platformos profilján egy keresztet ábrázoló fotóval állítottak “örök emléket” Oroszország hőseinek, és az antiglobalista harc parancsnokainak, nyilván itt azokra az áldozatokra gondoltak, akik Prigozsinnal együtt veszítették életüket.

A Népi Járőrség egyúttal arra a megemlékezésre is reagált, amelyet augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napja alkalmából az ukrán és a nyugati nagykövetek közösen tartottak Belgrádban, beleértve természetesen ebbe az Egyesült Államok képviseletének vezetőjét is.

A “Szolidaritás menete” elnevezésű rendezvényről készült videót a Népi Járőrség a TikTokról vette át és csak annyit fűzött hozzá, hogy a “megszállt Belgrádban 2023. augusztus 24-én “kétszáz hülye és ötven követségi alkalmazott” vonult fel.

Damnjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője, aki a napokban a Krím-félszigetről jelentkezett be, ugyancsak az X-platformon állított “örök emléket” Prigozsinnak.

Az árnyékbokszoló és a többiek

Telesírta az internetet Miša Vacić árnyékbokszoló is, a Szerb Jobboldal elnöke, aki sokkal nagyobb szereplési vággyal rendelkezik, mint a fent említett Damnjan Knežević, így vagy 7-8 posztot is eleresztett, az orosz félkatonai, vagy inkább igencsak katonai alakulat vezetőjének halála alkalmából, “halhatatlan legendának” nevezve a Wagnert.

Vacić feltett egy rövid videót is az internetre, amelyben Prigozsin az elkerülhetetlen halálról beszélt.

A Wagner vezetője és harcostársai szerint a halán nem a véget jelenti, hanem valami másnak a kezdetét. Ehhez Prigozsin hozzátette, hogy ők mindannyian a pokolban végzik, “de a pokolban is a legjobbak lesznek”.

A Szerbiai Jobboldal vezetője arról is beszámolt valamivel több, mint négyezer követőjének az X-platformon, hogy Prigozsin harcostársai az “orosz világ” szegletében mindenhol mérhetetlen fájdalommal búcsúznak “a nagy embertől”.

A szerb nacionalisták lapja, a Nacionalist.rs arról tudósította olvasóit – akikről nem tudni, hogy mennyien vannak – hogy az “ablakon kizuhant” repülőgépen Jevgenyij Prigozsin, a „Wagner” vezetője, Dmitrij Utkin, Valerij Csekalov, Szergej Propusztyin, Jevgenyij Makarjan, Alekszandr Totmin, Nyikolaj Matusejev és a személyzet három tagja tartózkodott.

Prigozsin antiglobalista, magánhadsereg

Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin, az előbbi a tulajdonos és a showman, az utóbbi a stratéga és a parancsnok

Valerij Csekalov az “Evropolis” cég tulajdonosa és Prigozhin munkatársa, Dmitrij Utkin pedig a Wagner katonai magáncég parancsnoka volt, de a többiek is vagy a Wagner tagjai voltak, vagy valamilyen kapcsolatot ápoltak a magánhadsereggel.

A Nacionalist több cikkében is azt bizonygatja, hogy Prigozsin haláláért nem Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős, hanem azok, akik kőolaj, élelem és uránium nélkül maradtak, vagyis Prigozsin gépének katasztrófáját az ukrán katonai titkosszolgálat idézte elő.

Mi lesz Prigozsin után?

A cikk írására készülve kikértem egy hozzáértő személy véleményét (név a szerkesztőségben), aki szerint az orosz elnök azért nem végzett azonnal
a lázadást követően Prigozsinnal, mert két hónappal ezelőtt a magánhadsereg tulajdonosa nehézfegyverekkel, vagyis tankokkal és légvédelmi ütegekkel is rendelkezett.

Az eltelt két hónap azonban elegendő volt arra, hogy a Wagner európai (ukrajnai) erőit megfosszák a nehézfegyverektől, emberei ezért most hiába hőzöngenek, kalasnyikovokkal nem képesek lerohanni Moszkvát.

Az orosz vezetés ugyanakkor nem számolhatja fel a Wagnert, mert a piszkos munkát valakinek el kell végeznie Ukrajnában és Afrikában is.

A szakértő a Bahmut környéki harcokról szólva elmondta, hogy azok a Wagner különleges stratégiájának köszönhetően lehettek sikeresek. Ez a stratégia pedig abból állt, hogy a magánhadsereg előre küldte a börtönökből szabadult rabokat és az önkénteseket.

Amikor az ukrán katonák tüzet nyitottak rájuk, egyrészt ellövöldözték a töltényeiket, másrészt felfedték az állásaikat, és ezt követően az “igazi Wagnernak” már könnyű dolga volt.

Az általam megkérdezett szakértő szerint egy ilyen típusú magánhadseregre az orosz vezetésnek szüksége van Afrikában is, nyilván ezeknek az erőknek az átszervezése az utóbbi két hónapban megkezdődött, vagy már meg is történt.

Az orosz állam, illetve semmilyen orosz hivatalos alakulat ugyanakkor “nem veheti a nevére” ezeket az alakulatokat, mert az korlátozná az oroszok műveleti erejét és hatókörét.

Ha eddig bármilyen vérlázító katonai vagy egyéb cselekmény történt, azt a Wagner nyakába varrták, miközben az afrikai arany és a gyémántok jó része nem Prigozsinnál, hanem a legfelsőbb orosz vezetésnél landolt.

A szakértő azt elképzelhetőnek tartja, hogy a Wagner most eltávolított vezetőjét nem egy, hanem több emberrel váltják fel, és nyilván megvan az a pénz, amiért lesznek akik ezt vállalják.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava