Connect with us

Szerbia

Oroszbarát nézetei miatt tiltottak ki egy közismert szerb zenészt Moldovából

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

oroszbarát Bregovic
Fehérben a fekete bárány, Emir Kusturicához hasonlóan Goran Bregović is Putyin felé tolódott el (Forrás: Facebook)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Oroszbarát nézetei miatt megtiltották a Moldovába való belépést Goran Bregović szerb zenésznek – közölte Adrian Efros moldovai belügyminiszter. A horvát-szerb vegyesházasságból Szarajevóban született Bregović a szarajevói Bijelo dugme (Fehér gomb) együttes tagja volt. Emir Kusturica több filmjének is ő szerezte a zenéjét: Ház az égben (Dom za vješanje, Arizónai álmodozók, Underground és a Macskajaj (Crna mačka, beli mačor).

Oroszbarát és egyéb motívumok

Bregović több alkalommal nyilvánosan értésre adta, hogy támogatja mind az oroszok Ukrajna elleni invázióját, mind a Krím 2014-es illegális annektálását, ezért vasárnap megtiltották neki, hogy belépjen Moldovába.

A Jurnal.md írása szerint a szerb zenész egy kulturális-természeti rezervátumban zajló fesztiválon vett volna részt Moldovában, de a szervezők bejelentették, hogy Goran Bregović zenekara nem lesz jelen a rendezvényen, mivel “nem kaptak engedélyt a Moldovai Köztársaságba történő belépésre”.

– Az ukrajnai háború kezdete óta Bregović úr oroszbarát nézeteinek adott hangot, és támogatja Ukrajna Oroszország általi annektálását

– közölte a moldovai belügyminiszter, aki szerint a moldovai állambiztonsági struktúrák “más motívumokat” is elemeztek.

oroszbarát  Bregović

Nem biztos, hogy mulatós kedvében volt Goran Bregović, miután leszállt a moldovai főváros repülőterén (Forrás: Facebook)

Az évtizedek óta Belgrádban élő zenész már leszállt a chisinaui repülőtéren, amikor tudtára adták a döntést, ami miatt a hétvégén nem léphetett fel a zenekarával az említett fesztiválon.

– Sokszor turnéztam a zenészeimmel Európa-szerte, és soha sehol nem volt semmilyen nehézségem. Nagyon szeretem az Önök országát, és nagy öröm lett volna számomra, hogy Moldovában játszhatok, különösen egy ilyen színes és egyedi fesztiválon, mint a Gustar

– nyilatkozta Bregović, aki – úgy tudni – hogy nem számít szívesen látott vendégnek Lengyelországban sem, hogy Ukrajnáról ne is beszéljünk.

A 73 éves szerb művész a kitiltás kapcsán arról biztosította a moldovaiakat, hogy a csapatával együtt igyekszik gondoskodni arról, hogy a következő alkalommal a moldovai fellépése ne ütközzön akadályba, jelentsen ez bármit is.

Szerbia magyarázatot vár

Az erősen oroszbarát szerb külügyminiszter bejelentette, hogy Szerbia magyarázatot kért a moldovai külügyminisztériumtól a világhírű művész, Goran Bregović beutazásának megtagadása miatt.

A szerb állami Tanjug hírügynökségnek nyilatkozó Ivica Dačić úgy fogalmazott, hogy egy ilyen döntés nincs összhangban Szerbia és Moldova hagyományosan baráti kapcsolataival.

A szerb külügyér szerint “a döntés nagyon negatív reakciókat váltott ki, és a szerbiai közvélemény is elítélte”.

Dačić rámutatott, hogy Bregović a világ minden táján fellépett, és soha nem volt ilyen problémája, bármelyik országban is járt.

oroszbarát Goran Bregović

Goran Bregović legközelebb a lipovánoknak játszik a Duna-deltában, ha csak a románok nem követik a moldovai példát (Forrás: Facebook)

Romániában kárpótolja magát

A román média közben arról számolt be, hogy Goran Bregović szerb művész, aki a Kreml-rezsim lelkes híve, Romániában kárpótolhatja magát, ahol a jövő hónap első hétvégéjén egy borscsfesztiválon (Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca) vesz részt a Duna-deltában.

A Tulcsa (Tulcea) megyében lévő Jurilovcát – ahol a szerb művész és zenekara fellép – orosz ortodox óhitű lipovánok lakják, akiken keresztül a település kötődik Oroszországhoz, illetve az orosz kultúrához.

A rendezvényre a szervezők százezer embert várnak, a fő attrakció az ötvenezer tál borscs mellett pedig éppen a neves nemzetközi vendég, Goran Bregović lesz, ha csak a román hatóságok nem követik a moldovai példát, amiből aztán igen nagy skandalum lenne szerb-román viszonylatban.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava