Connect with us

Szerbia

Szerbiában és Boszniában is pusztított a vihar, amely a Száva folyó vonalán vonult végig

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vihar
play icon A cikk meghallgatása

Szerbián is végigsöpört a “szupercellás vihar”, jelentős károkat okozva, az ottani médiajelentések szerint azonban emberéleteket nem követelt, mint Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában. Szerbiában is fák dőltek az autókra, Újvidéken pedig egy kislányra is. Hivatalos jelentések szerint a rendőrség tizenöt esetben mentett meg “szorult helyzetben” lévő embereket.

Daruk dőltek el Belgrádban is

A leglátványosabb esemény talán az volt – az erről készült felvételek bejárták az internetet -, hogy Újbelgrádban eldőlt két daru, itt érvényesült a dominóeffektus, az egyik daru felborított a másikat.

Mint már korábban beszámoltunk róla, Zágrábban két emberéletet követelt egy daru összeomlása, Belgrádban csak hulladékvas keletkezett, emberéletben nem esett kár.

A két daru lezuhanásának pillanatát bulvár szempontból igen becsületesen kiaknázta a belgrádi Novosti, a kormánypárti portál a számos fénykép mellett több videót is közölt, egyet például Dušan Ristić válogatott kosárlabdázó telefonjából, de az eseményről készült egy másik videó is.

A Novosti azt írta, hogy a vihar következményei és a nagy anyagi kár miatt rendkívüli állapotot hirdettek Árpatarló (Ruma), Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) és Sid (Šid) településeken.

ujvidek

Bravúros fotó Újvidékről (Forrás: Twitter, Lapis lazuli)

Szávaszentdemeteren rendkívüli állapotot is hirdettek, miután egy idős férfire háztető omlott, őt az egyik belgrádi kórházban ápolják, egy másik sérültet pedig Újvidékre szállítottak.

A portál megjegyzi, hogy minden szolgálat a helyszínen van, és azon dolgoznak, hogy a katasztrófa utáni következményeket, illetve az áldatlan állapotokat felszámolják.

Érdekes természeti jelenségnek lehettek a szemtanúi az Újvidékiek, miután a városban szivárványos volt az ég alja a szupercellásnak nevezett vihar ideje alatt, ezt több forrás is megerősítette, videók is készültek róla, a mellékelt fotón is ez látható, bár lehet, hogy a vajdasági székváros lakói szívesen kihagyták volna ezt az élményt.

Vihar a Száva mentén

Mindennek a lényege az, hogy a Száva folyó vonalán végigvonult vihar Szerbiában jelentős anyagi károkat okozott, de a jelek szerint emberéletet nem követelt, mint Horvátországban vagy Bosznia-Hercegovinában.

Horvátországban csütörtökre négyre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma, a negyedik áldozat egy tűzoltó, aki Vukovár-Szerém megyében munkavégzés közben hunyt el, miközben kidőlt fák eltakarítását végezte, a halál oka egyelőre ismeretlen.

Bosznia-Hercegovinában egy nő vesztette életét, aki villámcsapás vagy áramütés következtében halt meg a saját háza udvarán, a boszniai hatóságok a vihar áldozatának tekintik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava