Connect with us

Horvátország

Horvátország nem az anyatermészet kegyeltje, a vihar legalább 3 emberéletet követelt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

természet
Mostanában sűrűn csapkod az istennyila Horvátországban, most ez szó szerint értendő (Forrás: Index.hr)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A címben az anyatermészettel kapcsolatban megfogalmazott megállapítást vallási nyelvre is lefordíthatnánk, ami képletesen és nem képletesen szólva úgy hangzana, hogy mostanában sűrűn csapkod az istennyila arrafelé. Az este kilenc óráig beérkezett hírek szerint a Zágrábra és Szlavóniára lecsapó vihar legalább három emberéletet követelt, kettőt Zágrábban, egyet pedig vidéken. Az esővel és erős széllel kísért természeti csapás szerda este érte el Vukovár-Szerém megyét, hogy onnan átlépjen Szerbiába, viszont ezzel még nincs vége, mert Olaszország és Szlovénia felől újabb természeti csapás közeleg.

Vihar az ország északi részén

A horvát belügyminisztérium közlése szerint szerdán délután több megyét is nagyon erős vihar sújtott az országban. Az ítéletidő következtében hárman meghaltak, többen megsérültek, és jelentős anyagi kár keletkezett.

A hivatalos közlemény szerint Zágrábban két ember vesztette életét, többen súlyosan, mintegy félszázan pedig könnyebben megsérültek. A két emberéletet az követelte, hogy a szél fellökött egy darut.

Horvát médiabeszámolók szerint az esti órákig a három zágrábi kórházba legalább hatvan személyt vettek fel kisebb-nagyobb sérülésekkel, tíz ember állapota súlyos.

Magukban a kórházakban is jelentős károkat okozott a hírtelen leömlő csapadék, amely a három közül két kórházat elöntött, az egyikben a sürgősségi osztály került víz alá.

A zágrábi Nova Televízió arról tudósított, hogy a horvát fővárosban most nagyobb káosz alakult ki, mint a földrengéseket követően, miután az eső és a szél mindent sodort magával, ami az útjába került.

természet

Zágrábban úsztak a kukák az autók között (Forrás: Twitter)

Vidéken is tombolt az anyatermészet

A vihar átvonult Károlyváros (Karlovac) felett is, ahol áramkimaradásokat okozott, a jelentések szerint a térségben legalább kétszáz ház megrongálódott.

A nyugati irányból érkező vihar Županja környékére is lecsapott, ahol épületek tetejét sodorta el, de nem kímélte Újgradiskát (Nova Gradiška) és Szlavónbródot (Slavonski Brod) sem, Csernek (Cernik) községben pedig egy halálos áldozatot is követelt, ahol egy fa rádőlt az áldozat autójára.

Az esővel és erős széllel kísért vihar az esti órákban érte el Vukovár-Szerém megyét, jelentős anyagi károkat okozva a lakóépületekben, vannak falvak, ahol minden tetőt megrongált.

A vihar miatt többfelé szünetel az áramszolgáltatás, és fennakadások vannak a közlekedésben a kidőlt fák és a letört ágak miatt.

A legfrissebb jelentések szerint a természeti csapásnak ezzel nincs vége, Olaszország és Szlovénia felől ugyanis újabb viharfelhők érkeznek, amelyek az éjszakai órákban vagy csütörtökön délelőtt érik el az országot.

A vihar várhatóan körülbelül ugyanott vonul el, ahol a délutáni istenverése, vagyis heves esőzések és zivatarok várhatók ismét Zágrábban és környékén, valamint Zagorje és Szlavónia térségében.

Veszélyeztetett területnek számít Szerbiában a Vajdaság, és annak is leginkább a déli része, továbbá a szerb főváros, Belgrád is, ahol az első hírek szerint a szél szintén ledöntött egy-két darut.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország18 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava