Connect with us

Horvátország

Horvátország nem az anyatermészet kegyeltje, a vihar legalább 3 emberéletet követelt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

természet
Mostanában sűrűn csapkod az istennyila Horvátországban, most ez szó szerint értendő (Forrás: Index.hr)
play icon A cikk meghallgatása

A címben az anyatermészettel kapcsolatban megfogalmazott megállapítást vallási nyelvre is lefordíthatnánk, ami képletesen és nem képletesen szólva úgy hangzana, hogy mostanában sűrűn csapkod az istennyila arrafelé. Az este kilenc óráig beérkezett hírek szerint a Zágrábra és Szlavóniára lecsapó vihar legalább három emberéletet követelt, kettőt Zágrábban, egyet pedig vidéken. Az esővel és erős széllel kísért természeti csapás szerda este érte el Vukovár-Szerém megyét, hogy onnan átlépjen Szerbiába, viszont ezzel még nincs vége, mert Olaszország és Szlovénia felől újabb természeti csapás közeleg.

Vihar az ország északi részén

A horvát belügyminisztérium közlése szerint szerdán délután több megyét is nagyon erős vihar sújtott az országban. Az ítéletidő következtében hárman meghaltak, többen megsérültek, és jelentős anyagi kár keletkezett.

A hivatalos közlemény szerint Zágrábban két ember vesztette életét, többen súlyosan, mintegy félszázan pedig könnyebben megsérültek. A két emberéletet az követelte, hogy a szél fellökött egy darut.

Horvát médiabeszámolók szerint az esti órákig a három zágrábi kórházba legalább hatvan személyt vettek fel kisebb-nagyobb sérülésekkel, tíz ember állapota súlyos.

Magukban a kórházakban is jelentős károkat okozott a hírtelen leömlő csapadék, amely a három közül két kórházat elöntött, az egyikben a sürgősségi osztály került víz alá.

A zágrábi Nova Televízió arról tudósított, hogy a horvát fővárosban most nagyobb káosz alakult ki, mint a földrengéseket követően, miután az eső és a szél mindent sodort magával, ami az útjába került.

természet

Zágrábban úsztak a kukák az autók között (Forrás: Twitter)

Vidéken is tombolt az anyatermészet

A vihar átvonult Károlyváros (Karlovac) felett is, ahol áramkimaradásokat okozott, a jelentések szerint a térségben legalább kétszáz ház megrongálódott.

A nyugati irányból érkező vihar Županja környékére is lecsapott, ahol épületek tetejét sodorta el, de nem kímélte Újgradiskát (Nova Gradiška) és Szlavónbródot (Slavonski Brod) sem, Csernek (Cernik) községben pedig egy halálos áldozatot is követelt, ahol egy fa rádőlt az áldozat autójára.

Az esővel és erős széllel kísért vihar az esti órákban érte el Vukovár-Szerém megyét, jelentős anyagi károkat okozva a lakóépületekben, vannak falvak, ahol minden tetőt megrongált.

A vihar miatt többfelé szünetel az áramszolgáltatás, és fennakadások vannak a közlekedésben a kidőlt fák és a letört ágak miatt.

A legfrissebb jelentések szerint a természeti csapásnak ezzel nincs vége, Olaszország és Szlovénia felől ugyanis újabb viharfelhők érkeznek, amelyek az éjszakai órákban vagy csütörtökön délelőtt érik el az országot.

A vihar várhatóan körülbelül ugyanott vonul el, ahol a délutáni istenverése, vagyis heves esőzések és zivatarok várhatók ismét Zágrábban és környékén, valamint Zagorje és Szlavónia térségében.

Veszélyeztetett területnek számít Szerbiában a Vajdaság, és annak is leginkább a déli része, továbbá a szerb főváros, Belgrád is, ahol az első hírek szerint a szél szintén ledöntött egy-két darut.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava