Connect with us

Szerbia

Új ügyvezetője van az EPS-nek, avagy a pecsenyesütődétől a Szerbiai Villanygazdaságig
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

eps, jós
ÚJ VEZETŐK AZ EPS ÉLÉN: Balról Oluf Ulseth, a felügyelő bizottság norvég származású elnöke, jobbról Dušan Živković, ügyvezető vezérigazgató
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A BALK egy héttel ezelőtt azt írta, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) tavaly áprilisban kinevezett ügyvezető igazgatójának a napjai annak ellenére meg vannak számlálva, hogy a cég most jól működik. Az EPS felügyelő bizottsága csütörtökön suttyomban valóban leváltotta Miroslav Tomaševićet, mi pedig azon gondolkodunk, hogy jósdát nyitunk, miután korábban azt is kitaláltuk, hogy a Kisfarkas követi a Nagyfarkast a Szerb Haladó Párt élén, most pedig ez az előrejelzésünk is bejött.

Indoklás nélkül küldték el

Az Elektroprivreda Srbije június 15-én tette ki a honlapjára, hogy a részvénytársaság felügyelőbizottsága aznap tartott ülésén új ügyvezető igazgatót nevezett ki Dušan Živković személyében, aki 2021 óta az Elektrodistribucija Srbije munkatársaként irányította az elosztóhálózati mérőcsoportokért és megújuló energiaforrásokért felelős szolgáltatást. Ezt megelőzően több mint 30 éven át befektetésekkel, megújuló energiaforrásokkal és a termelési kapacitások fejlesztésével foglalkozott vezető pozíciókban a Szerbiai Villanygazdaságban.

Ennyi, és nem több.

Arról egy szót sem közöltek, hogy az előző ügyvezető igazgató él-e, hal-e, vagy hogy érdemei elismerései mellett, stb, stb.

Viszont az biztos, hogy nagyon meneszteni akarták, mert azt sem várták meg, hogy pályázat útján sikerüljön betölteni a vezérigazgatói posztot, mivelhogy a Szerbiai Villanygazdaság átment részvénytársaságba, és ezt követően az a módi, hogy nem az állam nevezi ki az igazgatót, hanem pályázat útján választják meg.

Ebben a tekintetben jelentős különbség nincs, mert egyelőre a szerb állam az egyedüli tulajdonos, vagyis csöbörből vödörbe.

Az eddigi ügyvezető igazgató gyors leváltása – mivelhogy a felügyelő bizottságot egy héttel ezelőtt nevezték ki – csak ideiglenes megoldás, mert már a következő hetekben nyilvános pályázatot hirdetnek az általános, vagyis a vezérigazgatói posztra.

A pályázat gyors kiírását Oluf Ulseth, a felügyelő bizottság elnöke jelentette be, akinek a neve nem éppen délszláv származásra utal, ő ugyanis az egyike annak a három norvégnak, akik a múlt héten kerültek be az említett, egyébként héttagú bizottságba.

A norvégok tehát már nemcsak a spájzban vannak, hanem a konyhaajtót is feszegetik.

eps, jós

A felügyelő bizottság norvég elnöke “székfoglalő” beszédet mond

A norvégok azt követően kerültek képbe a Szerbiai Villanygazdaságot illetően, hogy minden szerbek atyja, Aleksandar Vučić “káoszkapitány” tavaly, vagyis 2022 novemberében olyannyira sikeres látogatást tett Norvégiában, hogy azon nyomban átadta volna az EPS irányítását a norvégoknak.

Káoszkapitány már akkor kimondottan fontosnak tartotta, hogy “nagy változások menjenek végbe” a szerbiai közvállalatokban, és megjegyezte, hogy az első lépések bizonyára fájdalmasak lesznek, miután a norvégok mindössze öt-hat olyan szerbiai energetikai céget találtak, amelyekben nincs szükség személycserékre a vezetésben.

Oluf Ulseth persze norvég viszonylatban nem ismeretlen személy, korábban Erna Solberg mára már ellenzékbe szorult konzervatív norvég miniszterelnök hivatalának államtitkára volt, azt megelőzően pedig a norvég energiaszektorban tevékenykedett, tehát bizonyos értelemben nem idegen tőle a megbízatás.

A vezérigazgatói posztra várható pályázat esetében nem kívánunk jóslatokba bocsátkozni, azt viszont megjegyeznénk, hogy a körülbelül egy-másfél évvel ezelőtt kezdődött folyamat lassan meghozza a gyümölcsét, és a Szerb Haladó Párt végképp begyűri a saját portfóliójába az energiaügyet, erről több a kapcsolódó cikkben olvasható.

A pecsenyesütés és a villanygazdaság

A várható pályázattal kapcsolatban azért nem akarunk jóslatokba bocsátkozni, mert hogy a most leváltott általános igazgató elődje, Milorad Grčić hat évig volt ügyvezető igazgató az EPS-ben, és ezzel rekordot döntött ezen a téren.

A maratoni távot befutó ügyvezető igazgató a távozásra történt felkérést követően május első felében az obrenovaci polgármester helyettese lett, ez azért fontos, mert itt található Szerbia legnagyobb szén-, illetve lignittüzelésű hőerőműve a TENT, amely Nikola Tesla nevét viseli, így tehát nem kizárt, hogy az elkövetkező időkben Grčić újabb csapást mér a Szerbiai Villanygazdaságra.

A közösségi média szerbiai szegletében terjedő hírek szerint a részeg Grčić június 5-én pofán verte a kocsmai énekest, mert az nem tudta az általa kért nótát

Grčić első látványos intézkedése az volt Obrenovacban, hogy egy mulatozás alkalmával felpofozott egy kocsmai énekest, ami miatt a “rosszindulatú” szerb sajtó is kikezdte a Szerbiai Villanygazdaság hóhéraként emlegetett haladó kádert, aki a 2010-es évek elején a Demokrata Pártból igazolt át Vučić elnök táborába, hogy aztán szédületes pályát fusson be.

Grčić ugyan életrajzában azt írta, hogy közgazdász, bár ezt nem könnyű bizonyítani, mert az általa látogatott felsőoktatási intézmény ugyanis mindössze két évig őrzi meg a diákok előmenetelével kapcsolatos dokumentumokat, az viszont szűkebb pátriájában közismert ténynek számít, hogy a kétezres évek elején a Fantázia (Fantazija) névre keresztelt pecsenyesütödét üzemeltette.

Így a Szerb Haladó Párt egy kávépörkölő szakember (Bratislav Gašić belügyminiszter, volt BIA-főnök) mellett egy pecsenyesütővel is dicsekedhet.

A médiából tudta meg

Mint ahogy az hasonló esetekben lenni szokott, az egyik szekértáborból kiebrudalt személy a másik szekértáborban tűnik fel, így a leváltott Miroslav Tomašević is a belgrádi ellenzéki Nova hírportálnak nyilatkozott.

– A PR elküldte nekem a médiában megjelent hírt, és így értesültem a leváltásomról. Felesleges bármit is mondanom ezzel kapcsolatban

– jelentette ki az eltávolított ügyvezető igazgató, aki 2022 áprilisában került erre a posztra.

Dubravka Đedović szerbiai bányászati és energiaügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a Szerbiai Villanygazdaság vezérigazgatói posztjára kiírásra kerülő pályázat nyilvános lesz, így akár a most sebtében menesztett Miroslav Tomašević is indulhat rajta, bár aligha van épeszű ember, aki azt hinné, hogy Tomaševićtől most azért vált meg a kormányzat, hogy néhány hónap múlva ismét a keblére ölelje.

De ha ez netalán mégis előfordulna, akkor lemondunk arról, hogy jósdát nyissunk.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia17 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékIndoklás nélkül küldték elA pecsenyesütés és a villanygazdaságA médiából tudta meg A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag:...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava