Connect with us

Bosznia

Elbocsátották a főbosnyák vezető feleségét a szarajevói orvosi egyetemről

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szarajevói orvosi egyetem
Mennie kellett a bosnyák nagyasszonynak a szarajevói egyetemről, tovább gyengülnek az Izetbegović család pozíciói (Forrás: Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Szarajevói Egyetem (UNSA) rektora megerősítette, hogy elbocsátották a szarajevói orvosi karról Sebija Izetbegovićot, a Szarajevói Egyetemi Klinikai Központ (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, KCUS) főigazgatóját, az egyetem professzorát. Az Izetbegović család az utóbbi évtizedekben egyik meghatározó szereplője (volt) a bosznia-hercegovinai politikai életnek.

Mindkét munkahelyéről menesztik

Rifat Škrijelj úgy nyilatkozott a szarajevói Klixnek, hogy a konzervatív bosnyák párt vezetőjének, Bakir Izetbegovićnak a feleségét azért bocsátották el, mert nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy minden vizsgát letett, ami a magiszteri, és ezáltal a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges.

Itt jegyzendő meg, hogy Sebija Izetbegović „nemcsak feleség” és családtag, akit a sajtónak nem illik zaklatnia, hanem a bosnyák nacionalista Demokratikus Akciópárt főbizottságának a tagja, tehát politikus is.

szarajevói egyetem

A Szarajevói Egyetem központi épülete (Forrás: YouTube, screenshot)

A rektor elmondta, hogy április 24-én adták át a szerződésbontásról szóló döntést Izetbegović asszonynak, amelyet a Klixnek nyilatkozó Škrijelj mellett az orvosi kar dékánja, Amina Valjevac is aláírt.

Sebija Izetbegović 2014 december közepe óta dolgozott az orvostudományi karon, ahol a nőgyógyászati ​​és szülészeti klinika rendes professzora volt.

Várható, hogy Izetbegović asszonyt leváltják a Szarajevói Egyetemi Klinikai Központ főigazgatói tisztségéről is, miután a kantonális kormány már továbbította a bosnyák-horvát Föderáció kormányához az erre vonatkozó kezdeményezést.

Politikai üldöztetésnek tekintette

A boszniai közösségi médiában sokan viccelődtek Sebija Izetbegović számlájára, egyik-másik kommentelő úgy vélekedett, hogy a volt professzor asszonynak újra kellene járnia az egyetemet, mások szerint viszont ezek után az sem kizárt, hogy a bosnyákok nagyasszonyának középiskolai diplomája sincs.

Sebija Izetbegović 1998-ban szerezte meg a magiszteri fokozatot „A terhes nők táplálkozásának hatása az újszülöttek fejlődési rendellenességeinek előfordulására a szarajevói háború alatt” címet viselő dolgozattal, miután a körbezárt város lakossága akkortájt de facto éhezett, tehát a téma “kézenfekvő volt”, az Izetbegović család tagjaként pedig “kimondottan jó rálátása lehetet” a helyzetre.

A BALK jó két hónappal ezelőtt azt írta, hogy ha a bosnyák vezető feleségétől „elkobozzák” a doktori címet is, akkor elbúcsúzhat az orvosi karon betöltött professzori állásától, és veszélybe kerülhet a pozíciója a Szarajevói Klinikai Központ élén is.

Sebija Izetbegović az ilyen esetekben szokásos mantrát vette elő, miszerint „ez egy politikailag motivált ügy”, amely által azok akarnak leszámolni vele, akik személyes ambícióik miatt kerültek konfliktusba a férje által irányított párttal.

Ez természetesen utalás volt Rifat Škrijeljre, a Szarajevói Egyetem rektorára, aki 2020-ban lépett ki a Demokratikus Akciópártból, és aki állítólag jó kapcsolatokat ápol az Izetbegovićtyal szemben álló bosnyák médiával, mindenekelőtt a szarajevói Avazzal.

A két elbocsátást követően Izetbegović asszony számára tehát marad csak a politika, a férje egyre gyengülő, és ennek folytán egyre inkább radikalizálódó pártjában.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava