Connect with us

Horvátország

Krk szigetén ismerkedtek a horvát szállítókapacitásokkal az európai olajcégek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Krk szigetén, olajcég, olaj
ANTIHÍR: A sárgasisakosok rendkívül fontos találkozója Krk szigetén (Forrás: Večernji)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

CONCAWE-konklávét tartottak az európai olajcégek, amelyek Krk szigetén ismerkedtek a horvát szállítókapacitásokkal, olajpápát azonban nem választottak. A hétvégén a JANAF látta vendégül a CONCAWE (CONservation of Clean Air and Water in Europe: egy fontos brüsszeli hivatal, a köznyelvben: izé) Olajvezeték-kezelő Csoportját (OPMG), amely tavaszi találkozóját tartotta a horvát tengerparton. A találkozón az európai olajvállalatok közel 20 képviselője vett részt: a Tal, a MOL, a Mero, az OMV, az ExxonMobil, az INA, BPA, RRP, Danish Oil Pipe, Exolum stb. Az első fejezet egy klasszikus antihír, a lényeg utána következik.

A semmi habosítása HINA-módra

A HINA horvát hírügynökség értesülései szerint a találkozó részeként bemutatták a JANAF olaj- és tárolórendszerét, hangsúlyozva ennek az európai olajvezeték-hálózatban elfoglalt helyét.

Lehetőség nyílt továbbá az OPMG-tagok tudásának, tapasztalatainak és legjobb gyakorlati megoldásainak kölcsönös cseréjére, valamint a következő időszak tevékenységeinek áttekintésére.

A Concawe Oil Pipeline Systems Management Group az olajvezeték-rendszerek képviselőinek tapasztalatcseréjére szolgáló legfontosabb európai szakértői fórum.

A JANAF 2007 óta tagja az 1963-ban alapított CONCAWE-nak – mint utólag kiderült, a következő lenne magyarul az “izé” elnevezése: Olajtársaságok Európai Szövetsége a Környezetért, Egészségért és a Biztonságért.

Az egyesület küldetése hivatalosan tudományos, műszaki, gazdasági és jogalkotási információk gyűjtése és cseréje a környezetvédelemmel, az egészséggel és biztonsággal kapcsolatban az olaj és az olajszármazékok feldolgozása és forgalmazása terén.

Ez biztosan fontos találkozó volt az ilyen energiaválságos időkben, mert minden további részletet titkoltak, ráadásul a CONCAWE “hasznosan semmitmondó honlapján” egy kukkot sem közöltek a találkozóról. De a fenti hírből legalább annyi kiderült, hogy a HINA is “tudja habosítani a semmit”.

Az illusztris társaság adriai kiruccanása viszont jó kis buli lehetett – szerintem titokban a pult alól még Beluga vodkát is lehetett kapni.

Van konkrétum is

A fenti energiaipari találkozótól eltérően kevesebb titkolódzás övezte, hogy a horvátok ugyancsak a hétvégén, egészen pontosan pénteken aláírták a norvég Wärtsilä Gas Solutions-szal az ugyancsak Krk szigetén található LNG-terminál kapacitásainak bővítéséről szóló szerződést.

krk, olajcég, olaj

Visszagázosító rendszer (Forrás: Wärtsilä Gas Solutions)

A tavaly meghirdetett mintegy 23 millió euró értékű projekt így közelebb került a megvalósuláshoz, és a tervek szerint 2025-ben a krki LNG-terminál újragázosítási kapacitása a kiegészítő modullal éves szinten 6,1 milliárd köbméter gáz lefejtését és szállítását teszi lehetővé.

A norvég Wärtsilä Gas Solutions vállalat bevonása lényegében az együttműködés folytatását jelenti, mivel ez a gyártó az LNG Croatia fedélzetén meglévő újragázosító rendszer gyártója.

A technológia ugyanaz marad, ezért nincs szükség környezeti hatástanulmányokra, ami felgyorsítja az LNG-terminál kapacitásának növelésére irányuló projektet. A modul gyártása a tervek szerint 22 hónap alatt fejeződik be, és várhatóan 2025 nyarán helyezik üzembe.

krk, olaj, olajcégek

Az LNG-terminál kapacitásának növelése és a gázvezeték-hálózat kiépítése a Zlobin – Bosiljevo útvonalon 180 millió eurós beruházás – közölte a horvát gazdasági miniszter a Twitteren (Forrás: Twitter, Davor Filipović)

A szerződés aláírásakor Davor Filipović gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel egyidőben a gázhálózat is készen áll majd az új mennyiségek szállítására, a Plinacro ugyanis már tevékenyen készül a Zlobin–Bosiljevo gázvezeték bővítésére.

Elmondása szerint a tényleges munka hamarosan megkezdődik, és ugyancsak hamarosan várható a szomszédos országokkal való más szakaszok és összeköttetések bővítése is. Filipović arra is rámutatott, hogy a kormány uniós forrásokból származó társfinanszírozásra is számít a projekt minden részében, vagyis Brüsszel küldi a pénzt.

A Plinacro vezérigazgatója, Ivica Arar arra számít, hogy a Zlobin–Bosiljevo gázvezeték 2025-re elkészül, a Szlovéniába tartó új gázvezetékre pedig már megszerezték az építési engedélyt, és a szlovéniai szállításirendszer-üzemeltetővel éppen most állapodtak meg az ütemtervről.

Ezekben a napokban várható egyébként a 60. hajó érkezése Omišaljba a terminál üzembe helyezése óta, amely így már több, mint 4,9 milliárd köbméter földgázt továbbított a hálózatba.

Rimac-féle sci-fi önvezető járművekkel

Végezetül pár érdekesség, amiről nem számoltam be ez idáig.

A horvát parlament a közeljövőben tárgyalja a közúti forgalomról szóló törvény módosítását, ami lehetővé teszi a vezető nélküli járművek forgalmát Horvátországban.

A törvénymódosítás egyértelműen a Rimac-féle robot-taxi projekttel van összefüggésben, amely a tervek szerint a horvát fővárosban 2025-től önvezető járművek flottáját üzemelteti.

A sci-fi számba menő hírek közül mindenképpen említésre méltó az is, hogy a Deutsche Telekom és az Európai űrügynökség (ESA) Isztriában tesztelte a mobiltelefonos 5G kapcsolatot.

A tesztelés során a világon először sikerült hibátlanul elérni az 5G kapcsolatot a különböző hálózati rétegeken keresztül a sztratoszférában, az űrbe és onnan vissza.

A folyamat során a sztratoszférából nyújtott mobilszolgáltatást műholdakon és azok földi infrastruktúráján keresztül csatlakoztatták az átviteli földi hálózathoz vagy közvetlenül a földi állomáshoz.

Az adatátvitel egy szabványos 5G mobiltelefonnal kezdődött 20 MHz-es csatornán, amelyen a Deutsche Telekom 2023 februárjában a Póla feletti légtérben végzett tesztelés során a 200 Mbit/s adatátviteli sebességet is elérte.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava