Connect with us

Horvátország

Fiumeban elkészült az Eclipse II luxusjacht, helikoptere és tengeralattjárója is van

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

luxushajó
Különleges szuper luxushajó épült Horvátországban (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása

Valójában nem is luxusjacht, hanem szuper luxusjacht, amely csütörtökön délután indult útnak a horvátországi Fiuméból Lisszabon felé. A hajó a luxus körutazásokat szervező ausztrál Scenic cég tulajdona, amely a “felfedező kirándulások” során, olyan helyekre juttatja el a fizetőképes érdeklődőket, amelyek korábban a hétköznapi utazók számára elérhetetlenek voltak, miközben a legfinomabb francia pezsgőket szolgálják fel nekik.

Az első körút

A sarki körutazásokra és kutatásokra is alkalmas Eclipse II szuper luxusjachtot Horvátországban építették, a „vízijárgány” 168 méter hosszú, és 21,5 méter széles.

A szuper luxusjacht legfeljebb 228 utas befogadására alkalmas, őket a 114 dizájnos kabinban helyezik el, róluk 200 fős személyzet gondoskodik.

Az első, 12 napos körutat Lisszabontól Barcelonáig teszi meg a hajó, ennek ára 9 és 32 ezer euró között van, miután a “víziszálloda” a hatcsillagos kategóriába tartozik.

– Ez nagy nap mindannyiunk számára. Büszke vagyok mindenkire, aki részt vett ebben a projektben, aki segített ebben a munkában, a partnereinkre, az alvállalkozóinkra, de egyúttal arra is, hogy három hónappal a tervezett határidő előtt elkészültünk, és nem léptük túl a költségeket sem

– mondta a zágrábi Nova tévé híradójának nyilatkozva Saša Čokljat az ausztrál Scenic Csoporthoz tartozó MKM Yachts cég igazgatója.

luxusjacht

Az Eclipse-program hajóit ezzel a fantáziaképpel népszerűsíti a Scenic Csoport (Forrás: Scenic Discovery)

Tengeralattjáró is van a luxusjachton

Az igazgató rámutatott arra, hogy ez nem egy akármilyen szuper luxusjacht, merthogy ez az egyetlen hajó a világon, amely helikopterrel és tengeralattjáróval is rendelkezik. (Az Eclipse I esetében is ezt mondták.) További érdekesség, hogy a hajón nem kevesebb, mint 9 étterem várja az “éhes vendégeket”.

A jacht az Eclipse I egy testvérhajója, illetve annak továbbfejlesztett változata, kicsit modernebb kiadásban.

luxusjacht

Felfedező úton az Eclipse (Forrás: Scenic Discovery)

Az Eclipse I is Horvátországban készült, és tavaly június végén hajózott ki Fiuméból.

A Scenic Eclipse II ünnepélyes megnyitóján Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter is részt vett.

Plenković gratulált mindenkinek, aki az új hajó építésén dolgozott, és rámutatott arra, hogy ismét tanúi lehettek a horvát hajógyártás sikerének, ami egyúttal jelentős hozzájárulás a horvát export növeléséhez.

A horvát kormányfő azt mondta: kiemelten fontos, hogy a hajóban az “inputok” 50 százaléka horvát forrásból származik, és mindenki máshoz hasonlóan ő is azt értékelte, hogy a luxusjachtot határidőn belül sikerült befejezni.

luxusjacht

A horvát miniszterelnök kapott “egy kis Napfogyatkozást” az ausztrál tulajdonostól (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Glen Moroney, a Scenic Csoport tulajdonosa is elégedetten nyilatkozott, és elmondta, hogy az ilyen típusú hajók építése befejeződött ugyan, de tervben van egy új, igényes hajó, az Icon Line építése, amiről már tárgyalt a horvát kormánnyal.

Moroney annak a reményének adott hangot, hogy sikerül megállapodni a további együttműködésben, ami természetesen újabb elismerés a horvát hajógyártás számára, és jelentős bevétel a horvát költségvetésnek is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava