Connect with us

Horvátország

Befagyott a tenger, de a horvátok már a turistaidényre készülnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az alacsony hőmérséklet és az erős viharok miatt a Šibenik melletti Zablaćban is befagyott a tenger, de a turistaszezon idejére biztosan kienged
Az alacsony hőmérséklet és az erős viharok miatt a Šibenik melletti Zablaćban is befagyott a tenger, de a turistaszezon idejére biztosan kienged (Forrás: Facebook, PIXSELL)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Split melletti Solinban reggel -12 fokot mértek, ennek következtében egy keskeny part menti sávon befagyott az Adria. Ez ritkaságszámba megy, de nem szenzáció, mert időnként előfordul, ha betör az országba a sarki hideg. Ha már a sarki hidegnél tartunk, egyszerű asszociációval elérünk az orosz turistákhoz, akik az idén sem nyaralnak majd nagy számban a horvát tengerparton. Ez az idegenforgalomban utazó polgártársaknak elég sajnálatos tény, mert senki sem olyan bőkezű, mint az oroszok, akik széles jókedvükben párezer eurót is elittak egy-egy este a régi szép időkben, mikor még a bajnokok ligáját a Gazprom-reklám vezette fel (We light up the football). Viszont, mint ezt a Slobodna Dalmaciját olvasgatva kiderült, új remény csillant fel a dalmátok előtt.

Jönnek a kínaiak

A lap értesülései szerint, a szigorú járványügyi intézkedések feloldása után áprilistól várhatóan nőni fog a kínai turisták száma Horvátországban.

A kínai turisták három kisebb csoportja már januárban megnyitotta az utazási szezont, amelynek áprilistól „fokozódnia kell”, és a tavalyi maroknyi mintegy harmincezer kínai vendég után a horvát tengerparton számuk akár a fél milliót is megközelítheti, mint ez szokásos volt a covid előtti időkben.


A kínai nagykövet biztosan nem turista státuszban járt Dubrovnikban

A kínai nagykövet február 1-e és 3-a között Dubrovnik városába látogatott. Találkozott Dubrovnik- Neretva megye elnökével és Dubrovnik város polgármesterével. A kínai nagykövetség Twitter-oldala szerint együtt ünnepelte meg a helyiekkel Dubrovnik napját.


A kínai állampolgárok ugyanis a világ nagy utazóivá nőtték ki magukat, 2019-ben 155 millióan utaztak külföldre, és számos idegenforgalmi úti célként működő ország, köztük Horvátország is, türelmetlenül várja a kínai piac megnyitását, illetve a kínaiak érkezését.

A jelek szerint ez a pillanat elérkezett, mert a három éves vesztegzár után, a kínaiak ugyancsak megkívánták az utazást.

A spliti kollégák így megszólaltatták a horvát Uniline sanghaji utazási irodájának igazgatóját, Mary Huangot, aki elmondta, hogy a kínaiak alig várják, hogy utazhassanak, és nagyon pozitívan reagáltak az intézkedések lazítására, és a határok megnyitására.

Huang hangsúlyozta, hogy Kínában az általános védelmi intézkedéseken kívül jelenleg nincsenek korlátozások a utazásokra vonatkozóan.

– Európára a koronavírus járvány előtt nagy volt a kereslet a kínai turistáknál, Horvátországot pedig minden értelemben rendkívül biztonságos országként emlegették

– mondta mondta a sanghaji üzletasszony.

– Jelenleg nehéz a várható dinamikáról beszélni, de mindenesetre az előző időszakhoz képest most arra számítunk, hogy jelentősen megnő a kínai vendégek Horvátországba érkezésének és éjszakai tartózkodásának száma

– nyilatkozta Mary Huang, akinek első külföldi útja ugyancsak Horvátországba fog vezetni.

Az nyer, aki nem kér Covid-tesztet

Az úti cél idei kiválasztását jelentősen befolyásolhatja, hogy a házigazdák megkövetelik-e a Covid-tesztet a Kínából érkező vendégektől, amit egyes országok nagyon fontolgatnak.


Kínai rendőrök a horvát tengerparti Dubrovnikban

Kína 2018-ban rendőröket is küldött Dubrovnikba. A hat egyenruhás kínai rendőr a közös járőrözést július 15-én kezdte meg horvát kollégáival a horvát tengerparti városban. Ez volt az első közös járőrözés Kína és Horvátország között a turistaszezonban, a céljának pedig azt tartották, hogy a kínai rendőrök segítsenek a helyi hatóságoknak „kezelni” a kínai turistákat. (Forrás: news.cn)


Horvátországban egyelőre nincs szó erről, és ez minden bizonnyal pozitív hatással lesz az Kínából érkező látogatók számának növekedésére.

Az eddigi tapasztalatok szerint a kínaiak olyan vendégek, akik európai tartózkodásuk alatt több országba is ellátogatnak, és az előrejelzések szerint idén átlagon felüli utazási költségvetéssel érkeznek, mivel három évig csak országon belüli utazhattak.

Köztük szép számmal lesznek olyanok is, akik nem törődnek a költségekkel. Horvátország most még érdekesebb a kínai vendégek számára, mert a schengeni övezetbe történő, például frankfurti belépés formaságainak elvégzése után már nem kell külön horvát vízummal rendelkezniük.

– Türelmetlenül várjuk az ázsiai piac teljes normalizálódását és megnyitását. Ezek nem olyan vendégek, akik csak nyáron utaznak, hanem egész évben, még télen is, amire a horvát idegenforgalomnak az idény meghosszabbítása ugyancsak szüksége van

– mondta Boris Žgomba, az Uniline vezérigazgatója a spliti napilapnak nyilatkozva.

Žgomba azt is hozzátette, hogy a cég 2019-ben megvalósított forgalmának szinte fele az ázsiai piacokról származik, és a Covid-járvány ideje alatt is fenntartották kínai, thaiföldi és dél-koreai irodáikat.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

– Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, -Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava