Connect with us

Horvátország

Befagyott a tenger, de a horvátok már a turistaidényre készülnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az alacsony hőmérséklet és az erős viharok miatt a Šibenik melletti Zablaćban is befagyott a tenger, de a turistaszezon idejére biztosan kienged
Az alacsony hőmérséklet és az erős viharok miatt a Šibenik melletti Zablaćban is befagyott a tenger, de a turistaszezon idejére biztosan kienged (Forrás: Facebook, PIXSELL)
A cikk meghallgatása

A Split melletti Solinban reggel -12 fokot mértek, ennek következtében egy keskeny part menti sávon befagyott az Adria. Ez ritkaságszámba megy, de nem szenzáció, mert időnként előfordul, ha betör az országba a sarki hideg. Ha már a sarki hidegnél tartunk, egyszerű asszociációval elérünk az orosz turistákhoz, akik az idén sem nyaralnak majd nagy számban a horvát tengerparton. Ez az idegenforgalomban utazó polgártársaknak elég sajnálatos tény, mert senki sem olyan bőkezű, mint az oroszok, akik széles jókedvükben párezer eurót is elittak egy-egy este a régi szép időkben, mikor még a bajnokok ligáját a Gazprom-reklám vezette fel (We light up the football). Viszont, mint ezt a Slobodna Dalmaciját olvasgatva kiderült, új remény csillant fel a dalmátok előtt.

Jönnek a kínaiak

A lap értesülései szerint, a szigorú járványügyi intézkedések feloldása után áprilistól várhatóan nőni fog a kínai turisták száma Horvátországban.

A kínai turisták három kisebb csoportja már januárban megnyitotta az utazási szezont, amelynek áprilistól “fokozódnia kell”, és a tavalyi maroknyi mintegy harmincezer kínai vendég után a horvát tengerparton számuk akár a fél milliót is megközelítheti, mint ez szokásos volt a covid előtti időkben.


A kínai nagykövet biztosan nem turista státuszban járt Dubrovnikban

A kínai nagykövet február 1-e és 3-a között Dubrovnik városába látogatott. Találkozott Dubrovnik- Neretva megye elnökével és Dubrovnik város polgármesterével. A kínai nagykövetség Twitter-oldala szerint együtt ünnepelte meg a helyiekkel Dubrovnik napját.


A kínai állampolgárok ugyanis a világ nagy utazóivá nőtték ki magukat, 2019-ben 155 millióan utaztak külföldre, és számos idegenforgalmi úti célként működő ország, köztük Horvátország is, türelmetlenül várja a kínai piac megnyitását, illetve a kínaiak érkezését.

A jelek szerint ez a pillanat elérkezett, mert a három éves vesztegzár után, a kínaiak ugyancsak megkívánták az utazást.

A spliti kollégák így megszólaltatták a horvát Uniline sanghaji utazási irodájának igazgatóját, Mary Huangot, aki elmondta, hogy a kínaiak alig várják, hogy utazhassanak, és nagyon pozitívan reagáltak az intézkedések lazítására, és a határok megnyitására.

Huang hangsúlyozta, hogy Kínában az általános védelmi intézkedéseken kívül jelenleg nincsenek korlátozások a külföldi utazásokra vonatkozóan.

– Európára a koronavírus járvány előtt nagy volt a kereslet a kínai turistáknál, Horvátországot pedig minden értelemben rendkívül biztonságos országként emlegették

– mondta mondta a sanghaji üzletasszony.

– Jelenleg nehéz a várható dinamikáról beszélni, de mindenesetre az előző időszakhoz képest most arra számítunk, hogy jelentősen megnő a kínai vendégek Horvátországba érkezésének és éjszakai tartózkodásának száma

– nyilatkozta Mary Huang, akinek első külföldi útja ugyancsak Horvátországba fog vezetni.

Az nyer, aki nem kér Covid-tesztet

Az úti cél idei kiválasztását jelentősen befolyásolhatja, hogy a házigazdák megkövetelik-e a Covid-tesztet a Kínából érkező vendégektől, amit egyes országok nagyon fontolgatnak.


Kínai rendőrök a horvát tengerparti Dubrovnikban

Kína 2018-ban rendőröket is küldött Dubrovnikba. A hat egyenruhás kínai rendőr a közös járőrözést július 15-én kezdte meg horvát kollégáival a horvát tengerparti városban. Ez volt az első közös járőrözés Kína és Horvátország között a turistaszezonban, a céljának pedig azt tartották, hogy a kínai rendőrök segítsenek a helyi hatóságoknak “kezelni” a kínai turistákat. (Forrás: news.cn)


Horvátországban egyelőre nincs szó erről, és ez minden bizonnyal pozitív hatással lesz az Kínából érkező látogatók számának növekedésére.

Az eddigi tapasztalatok szerint a kínaiak olyan vendégek, akik európai tartózkodásuk alatt több országba is ellátogatnak, és az előrejelzések szerint idén átlagon felüli utazási költségvetéssel érkeznek, mivel három évig csak országon belüli utazhattak.

Köztük szép számmal lesznek olyanok is, akik nem törődnek a költségekkel. Horvátország most még érdekesebb a kínai vendégek számára, mert a schengeni övezetbe történő, például frankfurti belépés formaságainak elvégzése után már nem kell külön horvát vízummal rendelkezniük.

– Türelmetlenül várjuk az ázsiai piac teljes normalizálódását és megnyitását. Ezek nem olyan vendégek, akik csak nyáron utaznak, hanem egész évben, még télen is, amire a horvát idegenforgalomnak az idény meghosszabbítása ugyancsak szüksége van

– mondta Boris Žgomba, az Uniline vezérigazgatója a spliti napilapnak nyilatkozva.

Žgomba azt is hozzátette, hogy a cég 2019-ben megvalósított forgalmának szinte fele az ázsiai piacokról származik, és a Covid-járvány ideje alatt is fenntartották kínai, thaiföldi és dél-koreai irodáikat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava