Connect with us

Szerbia

Derűre ború: ismét jegesedik a horvát-szerb viszony

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Jegesedik a horvát-szerb viszony
Jegesedik a horvát-szerb viszony, a Horvát Szuverenisták vezetőjét nem engedték be Szerbiába (Forrás: Nova TV)
A cikk meghallgatása

Gyors lehűlés nemcsak az időjárásban tapasztalható, merthogy jegesedik a horvát-szerb viszony is. A szörnyű törökországi földrengések árnyékában kissé furcsa olyan csip-csup dologról értekezni, mint amilyen két balkáni szomszéd egymással való, esetenként tragikomédiába forduló viszonya. De hát, ez van. Vasárnap Gordan Grlić Radman külügyminiszter diplomáciai jegyzékben fejezte ki elégedetlenségét szerb kollégájánál, Ivica Dačićnál, mert a szerb rendőrség Marijan Pavličeknek, a Horvát Szuverenisták (Hrvatski suverenisti) elnökének szombaton megtiltotta a beutazást Szerbiába.

Jegesedik a viszony, Pavliček elcsúszott

Marijan Pavliček országgyűlési képviselőt és a külföldi horvátokkal foglalkozó parlamenti bizottság tagját meghívták, hogy szombaton, február 4-én vegyen részt, a vajszkai (Vajdaság) Antun Sorgg Horvát Kulturális és Művészeti Társaság által szervezett “6. šokaci” esten.

Pavliček azonban végül nem érkezett meg erre a kulturális eseményre, mert a szerb rendőrség nem engedte be Szerbiába.

A Večernji listnek nyilatkozva, elmondta, hogy “a szerb vámosok és rendőrök korrektek voltak, de, három órán át ült az autóban, mint valami bűnöző.

– Végül olyan végzéssel leptek meg, amely szerint tilos belépnem Szerbiába, mert veszélyeztetem az ország és az ottani polgárok biztonságát. Ezt követően nem tehettem mást, minthogy megfordultam és visszatértem Vukovárra

– mondta Pavliček. Kellemetlen tapasztalatairól beszélve megjegyezte, hogy ez volt az első útja a határon diplomata-útlevéllel, és hogy azonnal problémába ütközött.

Arra is rámutatott, hogy nem lát okot a szerb rendőrség ilyen magatartására, különösen a Horvátország és Szerbia közötti kapcsolatok felmelegedése idején, hacsak nem valamiféle bosszúról van szó, mert tavaly Aleksandar Vučić nem látogathatta meg Jasenovacot.

Majdnem a főispán is pórul járt

Jegesedik, de ő nem csúszott el

Jegesedik, de ő nem csúszott el: a Vukovár- Szerém megyei főispán (Forrás: Facebook)

Marijan Pavliček nem volt az egyedüli, akit szombaton vegzáltak a szerb határon, merthogy a Vukovár- Szerém megyei főispán, Damir Dekanić is hasonlóan járt.

Dekanićot 2,5 órán át marasztalták a szerbek a bácspalánkai (Bačka Palanka) határátkelőhelyen minden magyarázat nélkül, de ő végül átléphette a határt.

– Az Antun Sorgg Horvát Kulturális és Művészeti Társaság meghívására indultam Vajszkára. Végül én, és a kíséretem átléphette a határt, és amikor megkérdeztem a várakozás okát, azt mondták, hogy műszakváltás volt, annak ellenére, hogy időközben a forgalom normálisan folyt. Nem kaptunk semmiféle dokumentumot, ami magyarázná a várakozás okait

– mondta Dekanić, aki ily módon járhatott Szerbföldön.

Ugyanakkor Montenegróban

Ezzel párhuzamosan, a horvát fél aggódva szemléli a szerb ortodox egyház túlkapásait Montenegróban.

Ezzel kapcsolatban a Boka Kotorska-i születésű Vanda Babić Galić, a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter különleges tanácsadója nyilatkozott ugyancsak a zágrábi Večernji listnek.

A tengerparton is "jegesedik": Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela, a templomsziget, vagy a szigettemplom (Forrás: Twitter)

Babić Galić elmagyarázta, hogy Montenegró már régóta intézményes válságban van, nem tud új kormányt felállítani, az alkotmánybíróság nem működik, az európai integráció akadozik, a montenegróiak és a szerbek közötti etnikai feszültségek pedig különösen aggasztóak.

Ami a Kotori-öbölben élő horvát kisebbségét illeti, egyre gyakoribbak a horvát kulturális emlékek felszámolására irányuló kísérletek, az utcák nevének megváltoztatásától kezdve a horvátok hagyományos kultúrájának elhallgatásáig.

– Az szerb ortodox egyház mindent igyekszik kisajátítani, számára nem léteznek horvátok és montenegróiak – minden szerb, az emberek, a szigetek, az állam, az egyház

– mondta Vanda Babić Galić.

Példaként a régi perasi Szt. György apátság (Sv. Juraj) esetét hozta fel, amelyet teljesen alaptalanul ortodox szigetnek tartanak. Hozzátette, hogy a Gospa od Škrpjela szerintük Gospa od stene (Sziklás Szűzanya), de ugyanakkor kisajátították a žanjicai Miasszonyunk szentélyét is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava