Connect with us

Szerbia

SEMMI SEM VOLT SZABÁLYOS: A belgrádi Freestyler nem először került a címlapokra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A belgrádi Freestyler sem utószilvesztert, sem szerb újévet nem tart
A belgrádi Freestyler sem utószilvesztert, sem szerb újévet nem tart (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Újév éjszakáján, mindössze tíz perccel éjfél után Belgrádban süllyedni kezdett egy éjszakai mulató a Száva partján, amiről a A BALK is beszámolt. A Freestyler azóta igencsak “megborult”, és mára már szinte teljesen víz alá került. Miután egy éjszakai mulatóról van szó, könnyen felmerülhet a gyanú, hogy a helynek van némi köze a bűnözéshez, bár ez soha sem nyert bizonyítást, az viszont máris kiderült, hogy a Freestyler és a hasonló folyóparti szórakozóhelyek hivatalosan nem is léteznek, legalábbis ezt állítja a belgrádi polgármester.

Hivatalosan nem létezett

A belgrádi polgármester nem járt a helyszínen, viszont úgy értesült, hogy kétszer-háromszor annyi ember volt a vízre épült szórakozóhelyen, mint amennyi megengedett lett volna, bár itt számokat senki sem említ, merthogy a szórakozóhely valószínűleg nem éppen legálisan működött, így szabályozásról sem igen lehet beszélni.

A belgrádi Kurir jelentése szerint a Freestyler 220 főre van bejegyezve, szilveszterkor azonban minimum 400 főt fogadott, de az sem kizárt, hogy 500, vagy esetleg 600 ember is mulatott a szórakozóhelyen.

Aleksandar Šapić belgrádi polgármester az esettel kapcsolatban, azt mondta, hogy a Száva-parti szórakozóhelyek esetében olyasmiről beszélnek, ami hivatalosan nem is létezik.

– Ki ellenőriz bármit is, ami nem létezik? Ezek ott nem léteznek. A Belgrád partmenti övezetében működő szórakozóhelyek formálisan nem léteznek

– amiből már logikusan következik, hogy törvénytelenül működnek, és nyilván adót sem fizetnek, bár ez csak érintőlegesen, utalás szintjén került szóba. Ezek után logikusan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogy működhettek:

– Nem tudom, hogy miért engem kérdeznek, és miért nem azokhoz fordulnak, akik húsz évig engedték, hogy ott legyenek, nem engem (kellene kérdezni)

– mondta Šapić, aki nehezményezte, hogy az újságíról gyakran kérdezik olyasmiről, amiről korábban másokat nem kérdeztek meg.

– Most már vége, ha eddig nem kérdezték őket, akkor engem se kérdezzenek

A polgármester szerint a Freestyler hivatalosan nem létezett

A polgármester szerint a Freestyler hivatalosan nem létezett (Forrás: Twitter)

– tette még hozzá a belgrádi polgármester, aki büntetőjogi felelősségrevonást és drákói büntetéseket ígért mindazoknak, akik nem tartják be az előírásokat.

A polgármester utalt arra, hogy a “belgrádi víziváros” modernizálásával kapcsolatban a továbbiakban csak azok működhetnek, akik a munka megkezdése előtt megszerzik a városi és köztársasági szolgálatok engedélyét.

Ez lehet, hogy jól hangzik, ám az sem kizárt, hogy ezzel Šapić szerint darázsfészekbe nyúlt, mert a szóban forgó mulatók érintőlegesen vagy nem csak érintőlegesen a szervezett bűnözés szférájába tartoznak, azok meg nagy valószínűséggel be vannak csatornázva a különböző politikai struktúrák felé.

A belgrádi alvilág és a Freestyler

Merthogy nagy pénzekről van szó. Egy nagyon szimpla belépőjegy 30-40 euró volt, egy “Freestyler separe” csomag viszont már ezer euróba került, ami hat üveg szabadon választott italt tartalmazott.

A belgrádi Freestyler átmenetileg zárva

Még nem kell elindulni, a belgrádi Freestyler a Google szerint átmenetileg zárva

A szórakozóhelyen sok volt a külföldi, és természetesen a fiatal, köztük 16-17 éves fiúk és lányok, akik fejvesztve menekültek a süllyedő szórakozóhelyről, mindent maguk után hagyva, amit utána vagy elnyelt a víz, vagy enyveskezű alakok birtokába került.

A "megmolotovozott" Tilt, volt közös tulajdonosa a Freestylerrel (Forrás: Srbija Danas)

A “megmolotovozott” Tilt, volt közös tulajdonosa a Freestylerrel (Forrás: Insajder)

A mulató azonban nem most került először a címlapokra, miután a Száva-parti szórakozóhelyeket általában különböző szurkolói csoportok tagjai biztosítják, ezért nem ritka az erőszak, és akár más bűncselekmények is előfordulhatnak.

A Freestyler 2017 február utolsó napján szinte teljesen kiégett, miután reggel két órakor körül kigyulladt, természetesen nem önmagától. A szórakozóhelyet két csónakkal érkező személy gyújtotta fel, akik aztán a túlsó part felé indultak, és néhány perc múlva megpróbálták felgyújtani a Tilt nevet viselő mulatót is.

Az akkor beszámolók szerint a két objektum tulajdonosi körében voltak azonos személyek, de az derült ki, hogy kikről van szó.

A Freestyler és a Tilt népszerű belgrádi éjszakai klubok voltak, amelyek környékén mindenféle értelemben “zajlott az élet”, már csak azért is, mert a környéknek a Partizan labdarúgó csapat szurkolói csoportjai “viselték gondját”.

Négy évvel korábban, 2013 nyarán lövöldözés is volt a Freestyler előtt, amelyben három fiatalember sebesült meg, az egyik a szórakozóhely egyik biztonsági embere, a másik az Alcatraz csoport tagja, és egy harmadik alvilági alak, aki később a Janjičari csoportban tűnt fel, amelyből Veljko Belivuk (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) Principi nevű csoportja kinőtt.

A szerb média akkor azt írta, hogy a fegyveres összetűzés a szurkolói csoportok közötti harca következménye volt, amely az éjszakai klubok biztonsági feladatainak ellátásáért folyt. Ilyen esetekben a védelmi pénz beszedése mellett a másik nagy bevételi forrás a kábítószer kereskedem, amelyet a biztonsági emberek által a szurkolói csoportokban felcseperedett bűnözők folytattak.

Ezzel kapcsolatban 2016 áprilisában előkerült egy videó amely szerit a Tilt éjszakai klubban Darko Ristić brutálisan bántalmazta Zoran Jakšićot a kábítószerek terítésével foglalkozó Amerika csoport tagját, és itt a kör bezárul, Ristić és Belivuk legalább egy közös akcióban is részt vett.

Az ismeretség onnan származhat, hogy a Belivuk korábban a magát mostanság a legnagyobb tradícióval hirdető Baywatch partmenti mulató biztonsági embere volt, és ebben a minőséggel félholtra vert egy férfit egy fémből készült székkel.

Az Insajder blog kutatásai szerint a szerb rendőrség ezeket az eseteket követően számos büntetőeljárást kezdeményezett a legnagyobb szurkolói csoportok vezetői és tagjai ellen súlyos bűncselekmények elkövetése miatt, de az ügyek általában elakadtak az igazságszolgáltatás útvesztőiben.

A történetnek vannak még szálai, amelyeket reggelig lehetne bogozgatni, és akkor talán még az is kiderülne, hogy a belgrádi Freestyler süllyedéséhez a túlterheltség mellett esetleg más is hozzájárult, amire valószínűleg soha nem derül igazán fény.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava