Connect with us

Szerbia

SEMMI SEM VOLT SZABÁLYOS: A belgrádi Freestyler nem először került a címlapokra

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A belgrádi Freestyler sem utószilvesztert, sem szerb újévet nem tart
A belgrádi Freestyler sem utószilvesztert, sem szerb újévet nem tart (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 4 perc

Újév éjszakáján, mindössze tíz perccel éjfél után Belgrádban süllyedni kezdett egy éjszakai mulató a Száva partján, amiről a A BALK is beszámolt. A Freestyler azóta igencsak „megborult”, és mára már szinte teljesen víz alá került. Miután egy éjszakai mulatóról van szó, könnyen felmerülhet a gyanú, hogy a helynek van némi köze a bűnözéshez, bár ez soha sem nyert bizonyítást, az viszont máris kiderült, hogy a Freestyler és a hasonló folyóparti szórakozóhelyek hivatalosan nem is léteznek, legalábbis ezt állítja a belgrádi polgármester.

Hivatalosan nem létezett

A belgrádi polgármester nem járt a helyszínen, viszont úgy értesült, hogy kétszer-háromszor annyi ember volt a vízre épült szórakozóhelyen, mint amennyi megengedett lett volna, bár itt számokat senki sem említ, merthogy a szórakozóhely valószínűleg nem éppen legálisan működött, így szabályozásról sem igen lehet beszélni.

A belgrádi Kurir jelentése szerint a Freestyler 220 főre van bejegyezve, szilveszterkor azonban minimum 400 főt fogadott, de az sem kizárt, hogy 500, vagy esetleg 600 ember is mulatott a szórakozóhelyen.

Aleksandar Šapić belgrádi polgármester az esettel kapcsolatban, azt mondta, hogy a Száva-parti szórakozóhelyek esetében olyasmiről beszélnek, ami hivatalosan nem is létezik.

Ki ellenőriz bármit is, ami nem létezik? Ezek ott nem léteznek. A Belgrád partmenti övezetében működő szórakozóhelyek formálisan nem léteznek

– amiből már logikusan következik, hogy törvénytelenül működnek, és nyilván adót sem fizetnek, bár ez csak érintőlegesen, utalás szintjén került szóba. Ezek után logikusan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogy működhettek:

BEMENT A VÍZ: Belgrádban újévezés közben megsüllyedt a Freestyler szórakozóhely

Nem tudom, hogy miért engem kérdeznek, és miért nem azokhoz fordulnak, akik húsz évig engedték, hogy ott legyenek, nem engem (kellene kérdezni)

– mondta Šapić, aki nehezményezte, hogy az újságíról gyakran kérdezik olyasmiről, amiről korábban másokat nem kérdeztek meg.

Most már vége, ha eddig nem kérdezték őket, akkor engem se kérdezzenek
A polgármester szerint a Freestyler hivatalosan nem létezett

A polgármester szerint a Freestyler hivatalosan nem létezett (Forrás: Twitter)

– tette még hozzá a belgrádi polgármester, aki büntetőjogi felelősségrevonást és drákói büntetéseket ígért mindazoknak, akik nem tartják be az előírásokat.

A polgármester utalt arra, hogy a „belgrádi víziváros” modernizálásával kapcsolatban a továbbiakban csak azok működhetnek, akik a munka megkezdése előtt megszerzik a városi és köztársasági szolgálatok engedélyét.

Ez lehet, hogy jól hangzik, ám az sem kizárt, hogy ezzel Šapić szerint darázsfészekbe nyúlt, mert a szóban forgó mulatók érintőlegesen vagy nem csak érintőlegesen a szervezett bűnözés szférájába tartoznak, azok meg nagy valószínűséggel be vannak csatornázva a különböző politikai struktúrák felé.

A belgrádi alvilág és a Freestyler

Merthogy nagy pénzekről van szó. Egy nagyon szimpla belépőjegy 30-40 euró volt, egy „Freestyler separe” csomag viszont már ezer euróba került, ami hat üveg szabadon választott italt tartalmazott.

A belgrádi Freestyler átmenetileg zárva

Még nem kell elindulni, a belgrádi Freestyler a Google szerint átmenetileg zárva

A szórakozóhelyen sok volt a külföldi, és természetesen a fiatal, köztük 16-17 éves fiúk és lányok, akik fejvesztve menekültek a süllyedő szórakozóhelyről, mindent maguk után hagyva, amit utána vagy elnyelt a víz, vagy enyveskezű alakok birtokába került.

A "megmolotovozott" Tilt, volt közös tulajdonosa a Freestylerrel (Forrás: Srbija Danas)

A „megmolotovozott” Tilt, volt közös tulajdonosa a Freestylerrel (Forrás: Insajder)

A mulató azonban nem most került először a címlapokra, miután a Száva-parti szórakozóhelyeket általában különböző szurkolói csoportok tagjai biztosítják, ezért nem ritka az erőszak, és akár más bűncselekmények is előfordulhatnak.

A Freestyler 2017 február utolsó napján szinte teljesen kiégett, miután reggel két órakor körül kigyulladt, természetesen nem önmagától. A szórakozóhelyet két csónakkal érkező személy gyújtotta fel, akik aztán a túlsó part felé indultak, és néhány perc múlva megpróbálták felgyújtani a Tilt nevet viselő mulatót is.

Az akkor beszámolók szerint a két objektum tulajdonosi körében voltak azonos személyek, de az derült ki, hogy kikről van szó.

A Freestyler és a Tilt népszerű belgrádi éjszakai klubok voltak, amelyek környékén mindenféle értelemben „zajlott az élet”, már csak azért is, mert a környéknek a Partizan labdarúgó csapat szurkolói csoportjai „viselték gondját”.

Négy évvel korábban, 2013 nyarán lövöldözés is volt a Freestyler előtt, amelyben három fiatalember sebesült meg, az egyik a szórakozóhely egyik biztonsági embere, a másik az Alcatraz csoport tagja, és egy harmadik alvilági alak, aki később a Janjičari csoportban tűnt fel, amelyből Veljko Belivuk (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) Principi nevű csoportja kinőtt.

A szerb média akkor azt írta, hogy a fegyveres összetűzés a szurkolói csoportok közötti harca következménye volt, amely az éjszakai klubok biztonsági feladatainak ellátásáért folyt. Ilyen esetekben a védelmi pénz beszedése mellett a másik nagy bevételi forrás a kábítószer kereskedem, amelyet a biztonsági emberek által a szurkolói csoportokban felcseperedett bűnözők folytattak.

Ezzel kapcsolatban 2016 áprilisában előkerült egy videó amely szerit a Tilt éjszakai klubban Darko Ristić brutálisan bántalmazta Zoran Jakšićot a kábítószerek terítésével foglalkozó Amerika csoport tagját, és itt a kör bezárul, Ristić és Belivuk legalább egy közös akcióban is részt vett.

Az ismeretség onnan származhat, hogy a Belivuk korábban a magát mostanság a legnagyobb tradícióval hirdető Baywatch partmenti mulató biztonsági embere volt, és ebben a minőséggel félholtra vert egy férfit egy fémből készült székkel.

Az Insajder blog kutatásai szerint a szerb rendőrség ezeket az eseteket követően számos büntetőeljárást kezdeményezett a legnagyobb szurkolói csoportok vezetői és tagjai ellen súlyos bűncselekmények elkövetése miatt, de az ügyek általában elakadtak az igazságszolgáltatás útvesztőiben.

A történetnek vannak még szálai, amelyeket reggelig lehetne bogozgatni, és akkor talán még az is kiderülne, hogy a belgrádi Freestyler süllyedéséhez a túlterheltség mellett esetleg más is hozzájárult, amire valószínűleg soha nem derül igazán fény.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: