Connect with us

Szerbia

VUČIĆ VISSZAFOGOTT: Nem akar olajat önteni a tűzre, ezért nem megy Koszovóba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HANGOLÁS: A szerb elnök a védelmi miniszter és a főparancsnok társaságában egy hadgyakorlatot tekint meg december 5-én, még a koszovói barikádok emelése előtt (Forrás: Twitter, szerb védelmi minisztérium)
GYAKRABBAN: A szerb elnök a védelmi miniszter és a főparancsnok társaságában egy hadgyakorlatot tekint meg december 5-én, még a koszovói barikádok emelése előtt (Forrás: Twitter, szerb védelmi minisztérium)

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök szerint Koszovóba utazása csak olaj lenne a tűzre, és nem segítené a szerbek és a koszovóiak kapcsolatának rendezését – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök a belgrádi Pink Televízió szerda (december 21-i) reggeli híradójának beszámolója szerint.

A szerb államfő nagyon szívesen látogatna Észak- Koszovóba, hogy a helyi szerbeket támogatásáról biztosítsa, hiszen már tizenkettedik napja “védik a barikádokat”, de egyrészt a pristinai kormány nem engedélyezné a belépését, másrészt pedig a helyi albánok esetleg “vérszemet kapnának”, és ez csak rontana a helyzeten.

Hozzátette: a koszovói albánok azt hiszik, hogy minden koszovói hatalom csak az övék, és egy ilyen látogatás csak azt eredményezné, hogy a helyi szerbeket támadnák meg.

Ezekkel a mondatokkal reagált Aleksandar Vučić arra, hogy egy nappal korábban Albin Kurti koszovói miniszterelnök közölte: a barikádokat el kell távolítani, még ha az áldozatokkal is járhat.

A koszovói miniszterelnöknek kijelentését a szerb elnökhöz közeli sajtó úgy tolmácsolta, hogy az közvetlen fenyegetést jelent Pristinából, miszerint Kurti “mészárlást akar a barikádokon”.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek tizenkét napja most barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava