Connect with us

Horvátország

HORVÁT TRÓPUSOK: Holnaptól olcsóbb az üzemanyag Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Advent Zágrábban (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

Ma (hétfőn, december 19-én) a Horvát Köztársaság kormányának 179. telefonos ülésén, elfogadták a kőolajtermékek legmagasabb kiskereskedelmi árának meghatározásáról szóló rendeletet, amely szerint az eddigi legmagasabb kiskereskedelmi árakat a fosszilis tüzelőanyagok előző 14 napi időszakban érvényes alapárának megfelelő képlet szerint számítják ki. A dízel- és benzinüzemanyagok esetében ez 0,65 kunás, a kék dízel esetében pedig 0,40 kunás korlátozott különbözettel, illetve 6,20 kuna/kg a propán-bután keverék palackokhoz, vagy 2,80 kuna/kg a nagy tartályokhoz.

Hogy fest ez a gyakorlatban?

Holnaptól egy liter benzin ára 9, 63 kuna lesz, azaz kicsit kevesebb mint 1,3 euró. Egy liter dízel 10,84 kuna (kb. 1,5 euró). Egy liter kék dízel 7,20 kn (1 euró alatt). Ez az első alkalom 2021 februárjától, hogy Horvátországban a benzin ára 10 kuna alatt lesz.

Hogy miért került sor az árcsökkentésre, ezt az N1-es televízió reggeli adásában Igor Dekanić energetikai szakértő magyarázta el a nézőknek.

– A mediterrán piacon a nyersolaj árának csökkenése miatt az üzemanyagárak is csökkentek

– mondta Dekanić, hozzátéve, hogy a recesszióval kapcsolatos várakozások fő oka az infláció növekedése, és az új világjárványtól való félelem.

– Ma a nyersolaj olcsó, és ez nagyobb mozgásteret biztosít az országok, különösen az olyan országok számára, mint Horvátország, amelyeknek egyensúlyozniuk kell a hazai és az importforrások kínálata között, és esetenként be kell avatkozniuk a piaci folyamatokba

– folytatta, majd hozzátette, hogy az “állami beavatkozással nem mindenki elégedett, de a válsághelyzetekben a beavatkozások szükségesek”.

Dekanić hozzátéve, hogy a beavatkozás elkerülhetetlen, de ezt a beavatkozást viszonylag hamar, a válság elmúltával fel kell oldani. A szakértő úgy vélte, hogy a helyzet várhatóan nem fog gyorsan javulni.

Trópusi éghajlat várható

Mintha az embereknek nem lenne elég baja így is, a Horvát Televízió interjút készített John Toohey- Morales neves amerikai meteorológus és klimatológussal.

– Önöknek Horvátországban, valamint az egész Földközi-tenger térségében élőknek, mindenképpen arra kell számítaniuk, hogy ez a terület melegebbé válik. És igen, ez tényleg azt jelenti, hogy úgy fogják érezni magukat, mintha a trópusokon lennének. Erre a változásra évszázad közepére számíthatunk, nagyjából 2050-ben vagy 2070-ben

– mondta Toohey- Morales, aki szerint ez hatással lesz/lehet a turizmusra is.

– Ugyanakkor, amikor a legmelegebb lesz, júliusban és augusztusban, az már nehezen elviselhető válik a turisták számára, mert a hőség miatt akár meg is betegedhetnek

– jelentette “hosszútávú időjós”, hozzátéve, hogy bizonyos városokban ezekben az időszakokban túl meleg lesz ahhoz, hogy a turizmus fejlődjön.

– Az éghajlatváltozás miatt a tenger hőmérséklete változik és emelkedik, ezért különböző tengeri fajok vándorlását rögzítjük. Emellett figyelembe kell venni a tengerszint emelkedését is. A strandok zsugorodni fognak, kevesebb lesz belőlük, ez hatással lesz az idegenforgalomra, mert a turistáknak kevesebb szórakozóhelyük lesz

Narácsonyfa (Forrás: Twitter)

Narácsonyfa (Forrás: Twitter)

– riogatott tovább a “klíma tologató” amerikai klimatológus.

Egyenlőre ez még a jövő zenéje, Zágrábban -1 a hőmérséklet, és a focimánia csillapodtával, az emberek ismét a közelgő karácsonyra összpontosítanak.

Akkora tömeg van a városban, a bevásárlóközpontokban, mintha holnaptól soha többet nem nyitna ki semmi, a forgalom is akadozik, és mindennek közepette, az emberek azt találgatják, hogy idén végre-valahára ismét fehér karácsonyunk lesz-e.

Szép lenne, a fenti jóslatok tükrében pedig különösen, mert húsz év múlva lehet, hogy már nem fenyőt, hanem narancsfát fogunk ilyenkor díszítgetni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava