...
Connect with us

Szerbia

ROSSZFIÚK: Nagy-Britannia három szerb „üzletember” ellen vezetett be szankciókat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

harom szankcionalt
Olvasási idő: 3 perc

Milan Radoičić, a koszovói Szerb Lista alelnöke, Slobodan Tešić szerbiai fegyverkereskedő és Zvonko Veselinović „koszovói szerb építőipari üzletember” szerepel azon a harminc nevet tartalmazó korrupciós listán, amelyet a londoni kormány tett közzé. A hivatalos indoklás szerint Nagy-Britannia 30 személyt és szervezetet célzott meg, akik, illetve amelyek elnyomják az alapvető szabadságjogokat szerte a világon. A brit kormány megjegyzi, hogy a szankciók demonstrálják az Egyesült Királyság elkötelezettségét a szabad társadalmak és mindenki emberi jogainak védelme mellett.

A listán orosz, iráni és moldovai nevek is szerepelnek, Moldovából például rajta van az izraeli száműzetésben élő Ilan Shor, akire Moszkvában hosszútávú partnerként tekintenek, és akit korábban már az amerikaiak is „megszankcionáltak”, akárcsak a szóban forgó szerbek egyikét és másikát is.

Ezáltal a szerbek is „kitettek magukért”, a maguk 10%-os részvételével előkelő helyet foglalnak el a listán, mindhárman „a korrupcióval gyanúsított személyek szekcióját erősítik”, amelyen Slobodan Tešićet az első helyen említik meg.

A brit kormányközlemény úgy fogalmaz, hogy Tešić „jelentős szerbiai székhelyű fegyverkereskedő”, aki céljainak elérése érdekében más országok legfőbb államügyészeinek megvesztegetésével is foglalatoskodik, amivel kapcsolatban azonban nem pontosítanak, tehát nem lehet tudni, hogy melyik országra gondoltak Londonban.

brit szankciok

A szerbiai sajtó – természetesen nem a kormánypárti – nemrégiben arról írt, hogy Tešić két cége a Valir és a Zenitprom 2020 óta több mint 926 tonna szerb gyártmányú lőszert exportált az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy az amerikaiak 2017-ben és 2019-ben már „megszankcionálták” a szóban forgó szerbiai „üzletembert”. A BALK-on korábban beszámoltunk arról, hogy a Görögországban nemrég lezuhant ukrán gép is minden bizonnyal a Valir által „forgalmazott” fegyvereket szállította.

A Valir – ma is látható weboldala szerint – öt szerb hadiipari céggel működik együtt, de partneri kapcsolatban van a szerbiai védelmi minisztériummal is, ami szerb állami érintettséget feltételez.

valir partnerek

A Valir partnerei

A listára felküzdötte magát Milan Radoičić is, akit építőipari üzletemberként, és a Szerb Lista alelnökeként emlegetnek Londonban, ahol úgy tartják, hogy Radoičić politikai befolyását arra használta fel, hogy jövedelmező szerződéseket ítéljen oda saját építőipari cégeinek.

Miután Radoičić a belgrádi kormányzat által patronált koszovói Szerb Lista második embere, a vele kapcsolatos vádakban a szerb kormány érintettsége is felmerülhet, amibe azonban a brit kormány nyilvánosan nem mélyedt bele.

Zvonko Veselinovićot szintén koszovói építőipari üzletemberként nevezik meg, aki London szerint közbeszerzési szerződéseket használt fel állami pénzeszközök jogtalan eltulajdonítására. A szerbiai ellenzék állítása szerint Veselinović cége Újvidék városától is kapott megbízást, amikor még a jelenlegi védelmi miniszter, Miloš Vučević volt a város polgármestere. Pristinai állítások szerint Veselinović kamionjaival tavaly kivette részét a koszovói szerb úttorlaszok felállításából is.

Radoičić és Veselinović „áldásos tevékenysége” nemrégiben szóba került a szerbiai parlamentben is a kormányalakítás kapcsán, amikor Borislav Novaković, a szerbiai Néppárt alelnöke ezzel a két személlyel hozta összefügésbe Miloš Vučević, volt újvidéki „Patyomkin-polgármestert” is, akit – mit ad – védelmi miniszternek jelölt a Szerb Haladó Párt.

Szerbia legnagyobb szervezett bűnözői csoportja a Zvonko Veselinović és Milan Radoičić által vezetett csoport. Ön szerint etikus, hogy ezek a cégek pénzt kapnak a költségvetésből?

– szögezte a kérdést az akkor még megbízott miniszterelnökként tevékenykedő Ana Brnabićnak a Néppárt alelnöke, Borislav Novaković, aki megjegyezte, hogy Zvonko Veselinović cége, az Inkop a 10-es európai korridort építi, mindeközben pedig a szintén az ő tulajdonában lévő Granit peščar Újvidék főterét kövezi ki.

A Vučević kinevezése miatt méltatlankodó szerb ellenzéknek válaszolva Ana Brnabić szerb „bábminiszterelnök” úgy fogalmazott: büszke arra, hogy Miloš Vučević a kormányában van, merthogy Vučević kiváló polgármester volt, és kitűnő kollégája a Szerb Haladó Pártban.

Amikor azt mondják, hogy Radoičić és Veselinović bűnözői csoportja, mutassák meg, hogy hol írja ezt. Ne kriminalizálják a koszovói szerbeket és a Szerb Lista tagjait. Önök azt állítja, hogy Radoičić és Veselinović cégei aszfaltozzák az utakat Szerbiában, de egy szavuk sem volt, amikor az Önök pártjához közeli aranytojást tojó tyúkok tették ugyanezt

– mondta Brnabić, aki ezzel semmit sem cáfolt, csak annyit állapított meg, hogy ellenzéki térfélen is vannak rosszfiúk, miközben ismételten, számtalanodik alkalommal védelmébe vette a koszovói Szerb Listát.

A fent elmondottakból tehát nem csak az derül ki, hogy a „csúnya brit kormány megszankcionált” három „ártatlan szerbet”, hanem az is, hogy ezeknek a szerbeknek alig leplezett, vagy éppen demonstrált kapcsolataik vannak a belgrádi vezetéssel, így átvitt értelemben akár arról is beszélhetünk, hogy a brit kormány félig-meddig a belgrádi vezetést is büntette. Az itt elmondottak ráadásul egészen más fényt vetnek arra is, ami Koszovóban történik.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.