Connect with us

Albánia

ALBÁN BALEGYENES: Egy félig-meddig előre bejelentett pofánverés hiteles története

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sali berisha
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ki volt az, aki behúzott egyet az albán ellenzék fél elnökének? Nem politikai értelemben, hanem szó szerint véve, miközben az uniós vezetők a nyugat-balkáni kollégáknak ígérgettek fűt-fát. Mikulás napján, vagyis december 6-án az EU apraja és nagyja & a Nyugat- Balkán kiválóságai Tiranában csúcsosodtak ki. Ezt az albán történelemben kimagasló eseményt próbálta kihasználni Sali Berisha, a legnagyobb albán ellenzéki politikai szervezet, a Demokrata Párt egyik felének a vezetője, miután a párt nemrégiben kettészakadt, így már csak fél párttal ostromolja Edi Rama kormányát.

Politikai tartalmú pofánverés?

Az elképzelés az volt, hogy a „rendszer- és alakváltó” demokrata politikus, akit az USA kormányzata már korrupció és egyéb cselekedetek miatt kitiltott az államokból, politikai demonstrációt, tüntetést szervez az EU-csúcsra, a kormányzó Edi Rama távozását követelve, nyilvánvalóan kihasználva a nemzetközi figyelmet, ami ezen a napon az országra irányult.

Történt azonban egy nem várt fordulat a „félben maradt demokraták” és szimpatizánsaik tüntetésén, egy fiatalember ugyanis ököllel megütötte a 78 éves politikust egy láthatóan igen erős balegyenessel. A videó a hirdetés alatt látható.

Az elkövető a 31 éves Gert Shehu volt, és bár az esemény Mikulás napján történt, amikor Tiranában közel húsz fok volt, még ma is különböző reakciók, nyilatkozatok érkeznek a támadással kapcsolatban.

A tüntetés után Berisha megjelent egy sajtótájékoztatón, ahol a történteknek igyekezett politikai tartalmat tulajdonítani, kijelentette ugyanis, hogy a fiatal férfi a „bűnügyi rendőrség beszivárgott ügynöke”, és Edi Rama miniszterelnök utasítására cselekedett.

Gert édesanyja, Ermira Shehu ugyanakkor azt mondta, hogy fia mentális problémákkal küzd, amit kezelőorvosa, Sadik Lala is megerősített a hatóságoknak és a médiának. Természetesen ettől függetlenül az Igazságügyi Orvostani Intézettől bizottság felállítását kérték a hatóságok a fiatal férfi mentális állapotának megállapítására.

Gertnek volt egy YouTube csatornája, amelynek az „eva7196” nevet adta. Ezen rendszerellenes szavalatokat tett közzé, és értelmetlen rímekkel magasztalta Istent, aki ezt – a jelek szerint – elmebajjal jutalmazta. A versikék közül egyet csatolunk is, abban bízva, hogy nem károsítjuk vele a magyar és az albán nép „mentális állapotját” és megingathatatlan barátságát.

A fiatalember azt mondogatta, hogy egy nap „tesz valamit, amitől híres lesz”. Ezt persze, senki sem vette komolyan, egyébként sem lehet az interneten kóborló összes szerény értelmi képességű személy mellé rendőrt állítani.

A rendőrség szerint a fiatalembernek ráadásul droggal kapcsolatos problémái is voltak, így nem nehéz elképzelni, hogy fogékony lehetett különböző inspirációkra, és hogy esetleg valaki nem kívánatos célokra használhatta fel introvertált természetét, amiről egy rendőrségi illetékes beszélt.

A támadásról a Bild című német bulvárlap készített interjút Sali Berishával, aki nem éppen meglepő módon ismét a kormány első számú vezetőjét, Edi Ramát hibáztatta, bár nem vette magára a pofánverést, szerinte ugyanis a balegyenes személy szerint nem neki, hanem az egész albán ellenzéknek szólt.

Berisha még hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek mindebből meg kellene értenie, hogy milyen veszélyes személyiség is Edi Rama miniszterelnök.

„A Nagy Rendszerváltó”

A támadásnak érdekes aktualitást ad, hogy december 8-a Albániában nemzeti ünnep, az „Ifjúság Napja”, 1990-ben ugyanis ezen a napon gyűltek össze a tiranai egyetemisták, hogy megnyissák a a mély kommunizmusból a még mélyebb demokrácia felé vezető „Rendszerváltás sugárutat”.

És vajon ki volt a „Nagy Rendszerváltás” kimagasló alakja, aki 32 évvel ezelőtt megszervezte a diákok fellépését a kommunista rezsim ellen?

Nos, Sali Berisha…. aki a Tiranai Egyetem Orvostudományi Karán a Munkáspárt titkáraként dolgozott Enver Hoxha kommunista diktátor szárnyai alatt, mint kardiológus és egyetemi tanár.
Helyzetét és pozícióját kihasználva „indította csatába” az ifjonti nemzedéket, nagyjából 300 fiatalt, akikhez rövid idő alatt majdnem az egész ország csatlakozott.

Ezek után ő lett az új és szabad Demokrata Párt elnöke, majd 1992-ben az ország első, „nem kommunista” elnöke, aki kezdetben élvezte Soros György támogatását is. Az általa képviselt demokrácia azonban 1996-ban végképp anarchiába fulladt, az országban belharcok robbantak ki, így 1997-ben előrehozott választásokat kellett tartani, amelyen Berisha és pártja elbukott.

2005 és 2013 között azonban még kormányfő lehetett, amíg Edi Rama nem buktatta meg. Berisha – némileg a korszellemnek is hódolva – szembefordult Soros Györggyel, akit veszélyes személynek tartott az albán nemzetre nézve, mert „mindenkinél korrumpáltabb a világon”.

Ennek az egyenes következménye az lett, hogy az amerikai demokraták győzelmét követően 2021. májusában Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren bejelentette, hogy az Egyesült Államok „megszankcionálja” Berishát és családját, aminek része volt az is, hogy kitiltották őket az Egyesült Államokból.

– Albánia volt elnökének, Sali Berishának a korrupciós cselekményei aláássák a demokráciát Albániában. Nyilvánosan kijelentem, hogy Sali Berisha és családtagjai nem léphetnek be az Amerikai Egyesült Államokba. Albániai partnereinkkel együtt továbbra is a korrupció ellen vagyunk

– írta az amerikai külügyminiszter, aki az albániai partnerek esetében nyilván Edi Rama miniszterelnökre gondolt, aki egyes tiranai sajtóforrások szerint a Soros-galaxis új tiranai csillaga.

Sali Berisha legutóbbi „nagy akciója” az volt, hogy Lulzim Basha Demokrata Párti elnöktől visszakövetelte a trónját, majd hosszas politikai viták és erőszakos támadások után kettészakította a pártot, ezért sikeredett felemásra a tüntetés, merthogy a demokraták másik fele otthon maradt.

A „balegyenesbe szaladt” demonstráció furcsa szcenográfiájához tartozik, hogy mindennek ellenére Sali Berisha és hívei Mikulás napján amerikai zászlókkal vonultak fel, mintha a rendszer- és többszörös alakváltó vezetőjük nem is lenne kitiltva az Egyesült Államokból.

Ami viszont ennek ellenére továbbra is tény, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet () folyamatosan arra emlékeztet, hogy Albániának komoly hiányosságai vannak a választások, a korrupció elleni küzdelem és a demokratizálódás terén, vagyis az állítólagos új Soros-palánta sem teljesít sokkal jobban, mint elődje.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon ül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava