Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

55 + 38 = 93: Országos bombariadó Horvátországban, amely “új védelmi minisztert kapott” a válogatott kapusának személyében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dominik livakovic
A cikk meghallgatása

A délelőtti órákban, kivétel nélkül minden horvát bíróságra névtelen bejelentés érkezett, amit utána még néhány, a bevásárlóközpontoknak küldött bejelentés követett. Az átvizsgálás során a bombariadó mindenütt vaklármának bizonyult, de mint ezt a szakértők időközben elmagyarázták, ilyen helyzetekben minden riasztást úgy kell kezelni, mintha valódi volna. A horvát belügyminiszter azt mondta, hogy úgy is kezelték.

Ukrán bírák küldöttsége

Radovan Dobronić, a horvát legfelsőbb bíróság elnöke a horvát állami televíziónak (HRT) elmondta, hogy az igazságügyi rendőrség akkor tájékoztatta őt a fenyegetésről, amikor találkoztak az ukrán legfelsőbb bíróság küldöttségével, és úgy véli, hogy ez volt a bombariadó oka. Tonći Prodan kriminalista az N1 Studio számára közben élőben kommentálta az állítólagos bombákról szóló névtelen bejelentések sorozatát.

– Az ilyen helyzetek mindig kellemetlenek, amikor a robbanószerkezetekről szóló bejelentések sok címre érkeznek, és a biztonsági szerveket és a rendőrséget valamilyen módon válsághelyzetbe hozzák. Minden bejelentést valódinak kell tekinteni

– mondta Prodan, aki a mai fenyegetéseket két csoportra osztotta.

Az első a bíróságokra vonatkozott, és ennek legvalószínűbb oka az ukrán küldöttség látogatása a Legfelsőbb Bíróságon. Hogy ezt az oroszok irányították-e, még korai lenne kimondani, mindenesetre az orosz érdekeket szolgálják.

Nincs pánik

Prodan a továbbiakban azt is elmondta, hogy véleménye szerint Horvátország más államokhoz képest nem különösen veszélyeztetett ország.

– Horvátország az EU-hoz tartozik, egy nyugati civilizált kulturális demokratikus világhoz, amely Ukrajna oldalára állt. Horvátország itt nem különösebben célpont, és nem is tett olyat, amit az ilyen köröknek zokon kellene venni

– mondta Prodan. A levélírókkal kapcsolatban Prodan úgy fogalmazott, hogy egyelőre nehéz megitáélni, hogy kik lehetnek az elkövetők.

– Az üzenetek horvátul, de nem a horvát nyelv szellemében íródtak, valószínűleg valamilyen számítógépes program generálta őket. De ez megtévesztés is lehet. Lehetséges, hogy olyan valaki írta, aki nem ismeri a horvát nyelvet, vagy valaki szándékosan írta, hogy így nézzen ki, és más irányba próbálja terelni a vizsgálatot.

A második csoport a bevásárlóközpontokat érő fenyegetés, ilyenek már korábban is voltak.

– Összefüggésbe hozható a bíróságokat ért fenyegetésekkel, és ugyanabból a körből származhat, de nem feltétlenül. Ezt a vizsgálat fogja kimutatni. Ez természetesen az Interpol szintjén való együttműködést is magában foglalja, tekintettel arra, hogy az ilyen jellegű fenyegetések Ukrajna miatt más országokra is kiterjedtek.

Horvátországban a történtek nem okoztak különösebb pánikot, Zágrábban rengeteg ember volt a karácsonyi vásáron, Plenković miniszterelnök ugyanakkor Katarban tartózkodik, ahol kisfiával szurkol a japánok ellen pályára lépő horvát válogatottnak.

Jelen pillanatban az utcán nincs a kutya sem a szó szoros, és átvitt értelmében, mert a meccs folyamatban van, és hál´ istennek a horvátok kiegyenlítettek. A hibrid háború, oroszok, ukránok senkit sem érdekelnek, csak egy valami van terítéken, a foci.

Megyek én is nézni a második félidő maradékát.

“Új védelmi miniszter”

A horvát televíziók esti híradásaikban élőben számoltak be arról az örömmámorról, amelyben Horvátország úszott a Japánok felett aratott győzelmet követően, miután Dominik Livaković három tizenegyes megfogásával a negyeddöntőbe védte Horvátországot.

A Nova televízió kapcsolta a kapus szülővárosát, Zárát is, ahonnan a bejelentkező tudósító arról beszélt, hogy Horvátországnak “új védelmi miniszterét” Livakovićnak hívják, ami azért is érdekes, mert Zára nem a labdarúgás, hanem a kosárlabda egyik fellegvára Horvátországban. A horvátok az esti meccs előtt azt mondták, hogy Dél- Koreának szurkolnak, de Brazíliára készülnek.

Az országszerte zajló közös szurkolás és ünneplés azt jelzi, hogy kevesen vették komolyan a bombafenyegetéseket, kivéve a belügyminisztert, akinek ez a dolga. Davor Božinović szintén a Novának nyilatkozva elmondta, hogy összesen 93 bombafenyegetés érkezett, 55-öt a bíróságok kaptak, 38-at pedig bevásárlóközpontoknak küldtek.

Ez éves szinten több, mint a duplája az ilyen jellegű fenyegetéseknek, idén ugyanis eddig “mindössze” 41 bombariadó volt Horvátországban.

– Minden bombariadó hamisnak bizonyult, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kontinensünk jelenleg háború dúl. A horvát rendőrség együttműködik az Europol, az FBI és az Európai Terrorelhárító Központ nevű szervezettel (European Counter Terrorism Centre, ECTC)

– jelentette ki a horvát belügyminiszterrel, aki ezzel a nyilatkozatával nemzetközi dimenziókat adott a történteknek, de nem volt hajlandó Oroszországot felelősként megnevezni.

Božinović annyit azonban elmondott, hogy beazonosították a szervert, illetve az országot, ahonnan a fenyegetések érkeztek, ezzel azonban kapcsolatban csak annyit árult el, hogy a szerver nem Horvátországban, és nem is annak közelében van, azt a kérdést azonban már nem válaszolta meg, hogy esetleg Európán kívülről küldték-e a fenyegető e-maileket, amelyekben a feladó úgy fogalmazott a bombák elhelyezése nem az emberek ellen, hanem a horvát kormány megdöntésére irányult.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava