Connect with us

Horvátország

55 + 38 = 93: Országos bombariadó Horvátországban, amely “új védelmi minisztert kapott” a válogatott kapusának személyében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dominik livakovic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A délelőtti órákban, kivétel nélkül minden horvát bíróságra névtelen bejelentés érkezett, amit utána még néhány, a bevásárlóközpontoknak küldött bejelentés követett. Az átvizsgálás során a bombariadó mindenütt vaklármának bizonyult, de mint ezt a szakértők időközben elmagyarázták, ilyen helyzetekben minden riasztást úgy kell kezelni, mintha valódi volna. A horvát belügyminiszter azt mondta, hogy úgy is kezelték.

Ukrán bírák küldöttsége

Radovan Dobronić, a horvát legfelsőbb bíróság elnöke a horvát állami televíziónak (HRT) elmondta, hogy az igazságügyi rendőrség akkor tájékoztatta őt a fenyegetésről, amikor találkoztak az ukrán legfelsőbb bíróság küldöttségével, és úgy véli, hogy ez volt a bombariadó oka. Tonći Prodan kriminalista az N1 Studio számára közben élőben kommentálta az állítólagos bombákról szóló névtelen bejelentések sorozatát.

– Az ilyen helyzetek mindig kellemetlenek, amikor a robbanószerkezetekről szóló bejelentések sok címre érkeznek, és a biztonsági szerveket és a rendőrséget valamilyen módon válsághelyzetbe hozzák. Minden bejelentést valódinak kell tekinteni

– mondta Prodan, aki a mai fenyegetéseket két csoportra osztotta.

Az első a bíróságokra vonatkozott, és ennek legvalószínűbb oka az ukrán küldöttség látogatása a Legfelsőbb Bíróságon. Hogy ezt az oroszok irányították-e, még korai lenne kimondani, mindenesetre az orosz érdekeket szolgálják.

Nincs pánik

Prodan a továbbiakban azt is elmondta, hogy véleménye szerint Horvátország más államokhoz képest nem különösen veszélyeztetett ország.

– Horvátország az EU-hoz tartozik, egy nyugati civilizált kulturális demokratikus világhoz, amely Ukrajna oldalára állt. Horvátország itt nem különösebben célpont, és nem is tett olyat, amit az ilyen köröknek zokon kellene venni

– mondta Prodan. A levélírókkal kapcsolatban Prodan úgy fogalmazott, hogy egyelőre nehéz megitáélni, hogy kik lehetnek az elkövetők.

– Az üzenetek horvátul, de nem a horvát nyelv szellemében íródtak, valószínűleg valamilyen számítógépes program generálta őket. De ez megtévesztés is lehet. Lehetséges, hogy olyan valaki írta, aki nem ismeri a horvát nyelvet, vagy valaki szándékosan írta, hogy így nézzen ki, és más irányba próbálja terelni a vizsgálatot.

A második csoport a bevásárlóközpontokat érő fenyegetés, ilyenek már korábban is voltak.

– Összefüggésbe hozható a bíróságokat ért fenyegetésekkel, és ugyanabból a körből származhat, de nem feltétlenül. Ezt a vizsgálat fogja kimutatni. Ez természetesen az Interpol szintjén való együttműködést is magában foglalja, tekintettel arra, hogy az ilyen jellegű fenyegetések Ukrajna miatt más országokra is kiterjedtek.

Horvátországban a történtek nem okoztak különösebb pánikot, Zágrábban rengeteg ember volt a karácsonyi vásáron, Plenković miniszterelnök ugyanakkor Katarban tartózkodik, ahol kisfiával szurkol a japánok ellen pályára lépő horvát válogatottnak.

Jelen pillanatban az utcán nincs a kutya sem a szó szoros, és átvitt értelmében, mert a meccs folyamatban van, és hál´ istennek a horvátok kiegyenlítettek. A hibrid háború, oroszok, ukránok senkit sem érdekelnek, csak egy valami van terítéken, a foci.

Megyek én is nézni a második félidő maradékát.

“Új védelmi miniszter”

A horvát televíziók esti híradásaikban élőben számoltak be arról az örömmámorról, amelyben Horvátország úszott a Japánok felett aratott győzelmet követően, miután Dominik Livaković három tizenegyes megfogásával a negyeddöntőbe védte Horvátországot.

A Nova televízió kapcsolta a kapus szülővárosát, Zárát is, ahonnan a bejelentkező tudósító arról beszélt, hogy Horvátországnak “új védelmi miniszterét” Livakovićnak hívják, ami azért is érdekes, mert Zára nem a labdarúgás, hanem a kosárlabda egyik fellegvára Horvátországban. A horvátok az esti meccs előtt azt mondták, hogy Dél- Koreának szurkolnak, de Brazíliára készülnek.

Az országszerte zajló közös szurkolás és ünneplés azt jelzi, hogy kevesen vették komolyan a bombafenyegetéseket, kivéve a belügyminisztert, akinek ez a dolga. Davor Božinović szintén a Novának nyilatkozva elmondta, hogy összesen 93 bombafenyegetés érkezett, 55-öt a bíróságok kaptak, 38-at pedig bevásárlóközpontoknak küldtek.

Ez éves szinten több, mint a duplája az ilyen jellegű fenyegetéseknek, idén ugyanis eddig “mindössze” 41 bombariadó volt Horvátországban.

– Minden bombariadó hamisnak bizonyult, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kontinensünk jelenleg háború dúl. A horvát rendőrség együttműködik az Europol, az FBI és az Európai Terrorelhárító Központ nevű szervezettel (European Counter Terrorism Centre, ECTC)

– jelentette ki a horvát belügyminiszterrel, aki ezzel a nyilatkozatával nemzetközi dimenziókat adott a történteknek, de nem volt hajlandó Oroszországot felelősként megnevezni.

Božinović annyit azonban elmondott, hogy beazonosították a szervert, illetve az országot, ahonnan a fenyegetések érkeztek, ezzel azonban kapcsolatban csak annyit árult el, hogy a szerver nem Horvátországban, és nem is annak közelében van, azt a kérdést azonban már nem válaszolta meg, hogy esetleg Európán kívülről küldték-e a fenyegető e-maileket, amelyekben a feladó úgy fogalmazott a bombák elhelyezése nem az emberek ellen, hanem a horvát kormány megdöntésére irányult.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava