Connect with us

Szerbia

Aleksandar Vučić: Nem vagyok sem őrült, sem részeg, csak kamillateát és Zero Colát iszom

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Vucic: Nem vagyok sem őrült, sem részeg, csak kamillateát és Zero Colát iszom
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök mégiscsak találkozott az uniós szomszédsági és bővítési biztossal, pedig a koszovói helyzet alakulása miatt csütörtökön (december 1-én) kilátásba helyezte, hogy nem tárgyal Várhelyivel, és nem vesz részt az EU és a Nyugat- Balkán között december 6-án megrendezendő tiranai csúcstalálkozón. A baráti Novosti hírportál beszámolója szerint Aleksandar Vučić a címben idézett mondatot azt követően mondta, hogy eszmét cserélt a magyar biztossal.

Zero Colát prédikál

A BALK rendszeres olvasói biztosan emlékeznek rá, hogy Vučić hol ezzel, hol azzal sörözik, vagy éppenséggel borozik, ahogy a helyzet hozza. Erről Ana miniszterelnök és Ivica Dačić külügyminiszter tudna beszélni, ők már többször is iszogattak vele.

Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is vannak ilyen téren élményei, vele a szerb elnök első világháborús dalokat énekelget, az amerikaiakkal pedig azt fújja együtt, hogy Alabama és West Virginia, meg hogy “country roads”.

A szerb elnök Orbán Viktorral rövid italokat is fogyaszt, de az is előfordult, hogy egy-egy nyilvános rendezvényen nézett a pohár aljára. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az Instagramon közzétett fényképen is többször látni pohárral a kezében. Amit itt leírtunk, azt mind belinkeltük, akit érdekel, az utánajárhat.

És nincs is ezzel sem mi baj, politikuséknál az alkoholfogyasztás foglalkozási ártalomnak számít, és nem is akarunk ennél leragadni, csak a „tisztánlátás kedvéért” említjük meg, hogy a szerb elnök „Zero Colát prédikál”, de nem veti meg az alkoholt.

Kamillateával viszont még nem láttuk sehol, egyszer sem. Vagyis jól hangzik, amit Vučić mondott, csakhogy nem igaz.

– Nem vagyok sem őrült, sem részeg, csak kamillateát és Zero Colát iszom. Rámutattam mindenre, ami az év eleje óta történt, arra is, hogy miként omlik össze minden lehetőség a normális a párbeszédre a pristinai oldallal

– jelentette ki a szerb elnök, aztán hosszasan sorolni kezdte, hogy milyen sérelmek érték az utóbbi időben a koszovói szerbeket az albán többség részéről. Például annak ellenére nem szavazhattak a szerbiai választásokon, hogy szerbiai állampolgárok (is). De szóba került az is, hogy a brüsszeli megállapodással ellentétesen a koszovói különleges rendőrség bázisokat épített a szerbek által lakott területeken, és ez csak kettő azok közül, amit Vučić fájlalt.

Mégis elmegy Tiranába?

A szerb elnök a jelek szerint visszaszívja azt a döntését, hogy nem vesz részt a tiranai csúcstalálkozón, így a „dráma bizonyára elmarad”.

– Ana (Brnabić) tegnap este azt mondta nekem, hogy az uniós emberek nagyon fontosnak tartják, hogy Szerbia képviseltesse magát Tiranában. Készen állok arra, hogy ezt meghallgassam, Ana, és a környezete azt gondolja, hogy ott kellene lenni Tiranában

– jelentette ki a szerb államfő, aki se nem, se nem részeg, így hát tiszta fejjel képes felmérni a helyzetet, és mindig tudja, hogy mit beszél.

– Azt mondtam Várhelyinek, hogy most nem az én nyilatkozatomról és hiúságomról van szó. Számomra nem probléma, hogy megfontoljam és visszavonjam a döntést, ha lehetőség nyílik arra, hogy mondjunk valamit. Anának és Olivérnek az az álláspontja, hogy legyünk ott. Meglátjuk, dönteni fogunk

– mondta a szerb elnök, és mivel ezt ő mondta, nem is kell benne kételkednünk.

Ezek után szinte mérget lehet rá venni, hogy a szerb elnök részt vesz a tiranai csúcson, amit a belgrádi kormánypárti média majd várhatóan úgy „marketinggel meg”, hogy Vučić egy ilyen áldozatra is hajlandó, ha ezt a nép és az ország érdeke megköveteli. Merthogy igazi államférfi, még a saját hiúságát is kész félretenni, ha azt a haza úgy kívánja. No jó, erre igyunk egy sört!

Szerbia

INCIDENSEK: Akasztott Vučić-baba és egy amerikai állampolgár megverettetése

Közzététel:

a megjelenés dátuma

incidens, Népi Járőrség
Az egyik demonstráló bűzösnek tartja a Pink televíziót, és felakasztaná a szerb elnököt (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Szerb kormányközeli médiajelentések szerint vasárnap letartóztatták azt a személyt, aki azzal idézett elő incidenst Belgrádban, hogy akasztott Vučić-babával jelent meg a szombati ellenzéki tüntetésen. A másik incidens során több férfi támadt meg egy amerikai állampolgárt. Az erőszak elleni megmozdulást azt követően tartja meg az ellenzék minden hétvégén, pénteken vagy szombaton, hogy május 3-án az egyik diák lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, valamint hogy egy fiatal férfi nyolc embert ölt meg Mladenovac környékén.

Incidens akasztott Vučić-babával

A kormánybarát Srpski Telegraf értesülése szerint Belgrádban letartóztattak egy B. S. iniciálékkal megnevezett producert, aki a pénteken (május 3-án) tartott ellenzéki tüntetésen egy transzparenssel jelent meg, amelyre egy Aleksandar Vučićot ábrázoló babát akasztott, nyaka köré tekert kötéllel.

A baba feje már félrebillent, az utalás egyértelmű, a voodoo-baba helyett használt Vučić-baba eléggé direkt módon ábrázolja, hogy miként kellene a szerb elnököt eltávolítani, bár a tömeg alternatív megoldást is talált, a szerb elnököt léggömbök segítségével „eresztette szélnek.

A Vučić-babával „lázító” férfit az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtással vádolják, és emiatt 48 óráig bent marasztalták a rendőrségen, majd kihallgatásra a belgrádi főügyész elé állítják.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a transzparenst olyan személyek hurcolták be, akik diszkreditálni akarják az ellenzéki megmozdulást, miután ez a transzparens állítólag más tüntetéseken is feltűnt, az viszont biztos, hogy a szerbiai udvari média eléggé erőteljesen kiaknázza az esetet.

A szerb elnök azonban kizárta, hogy az akasztott Vučić-baba véletlenül keveredett a tüntetők közé, mert mint fogalmazott, „elege van az ilyen hazugságokból”, szerinte ugyanis az ellenzék már régóta ilyen gyalázatos.

– Elegem van azokból az értelmetlen hazugságokból, hogy ezt a babát valaki behozta. Nem, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is akasztófával tüntettek ellenem

– jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy neki köztársasági elnökként az ilyen disznóságokat és aljasságokat tűrnie kell, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez benne van-e a munkaköri leírásában.

Vučić az erősen bólogató Bratislav Gašić belügyminiszterre tekintve azt is kijelentette, hogy személyét naponta mintegy kétszáz halálos fenyegetés éri, ennek folytán ehhez már igazán hozzászokott.

Érdekes módon a szerbiai közbeszédben a transzparens másik erős üzenete nem került feldolgozásra, pedig a Pink Televízió logóját felhasználva az transzparens készítője azt is sugallta, hogy az említett csatorna bűzt (stink) sugároz, illetve bocsát ki magából.

Pofánvertek egy amerikai állampolgárt

A BALK két héttel ezelőtt azt írta, hogy az akkori ellenzéki tüntetésen feltűntek a Wagner Csoporthoz közeli Népi Járőrség (Narodna Patrola) tagjai, akik két nőbe is belekötöttek.

A főkolompos akkor Ilija Vuksanović volt, de az incidensek helyszínén ott volt Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője is, ezt akkor a helyszínen készült felvételek elemzésével bizonyítottuk is, akárcsak azt, hogy Vuksanović és legalább még egy férfi a Wagner Csoport jelvényét is megszellőztette.

Egyes belgrádi körökben Ilija Vuksanovićot a rezsim provokátorának tartják.

Akkor elkerülte a figyelmünket, hogy Vuksanović fejét két héttel ezelőtt ugyanolyan micisapka fedte, mint amilyet a drogkereskedelemmel foglalkozó kavači klán egyik szerbiai szervezetének lefogott vezetője hord, és amilyet május 26-án a KFOR-verő erők viseltek, akik között más fekete micisapkások is feltűntek. Ott is, és a belgrádi tüntetéseken is van belőlük szép számmal.

Miután a Veljko Belivuk többször is azt állította, hogy tett különböző szolgálatokat a szerbiai kormánynak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy most is valami hasonlóról van szó a hasonszőrűek részéről, továbbá az sem kizárt, hogy a Belivuk-csoport és a Népi Járőrség között van átjárás, ami ad absurdum azt is jelentheti, hogy mindenki mindenkivel kapcsolatban van, kormányostól, wagnerestől, mindenestől, ami igencsak hajmeresztőnek tűnik, ha igaz.

És akkor térjünk itt vissza arra, ami az alcímben szerepel, miszerint az ellenzéki tüntetésen pofánkaptak egy amerikai állampolgárt.

Az elkövetők között most is feltűnt Ilija Vuksanović és Damjan Knežević, mivel hogy az incidens ismét csak a Népi Járőrség nevéhez kötődik, az amerikai állampolgárt bántalmazók egyike-másika ugyanis a Narodna Patrola feliratot viselte a pólóján, és a felvételeken – nem feltétlenük ezen – felismerhető a név szerint említett két személy is, Vuksanović az N1 televízió riporterével is kötekedett.

A belgrádi rendőrök vasárnap előállítottak egy huszonkét éves férfit, a nevét nem árulták el, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton este többször is megütött egy amerikai állampolgárt, aki a gyanú szerint provokálta a körülötte tartózkodó embereket.

Az interneten látható felvételek alapján az amerikai férfi valószínűleg kötekedett, bár ez hitelt érdemlően soha nem derül ki, az viszont biztos, hogy a verés nem csak egy helyről érkezett, többen is bántalmazták, és erősen szidták az amerikai férfi női felmenőjét.

Az ügyészséggel folytatott konzultációkat követően az előállított férfi és az amerikai állampolgár ellen is feljelentést tettek, az utóbbi ráadásul tartózkodási engedéllyel sem rendelkezett Szerbiában.

A belgrádi szabálysértési bíróság úgy döntött, hogy az amerikai állampolgárt 30 nap előzetesbe helyezi, a huszonkét éves férfit pedig 15 nap börtönbüntetésre ítélték, amelynek letöltésére azonnal el is vitték.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava