Connect with us

Szerbia

Aleksandar Vučić: Nem vagyok sem őrült, sem részeg, csak kamillateát és Zero Colát iszom

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Vucic: Nem vagyok sem őrült, sem részeg, csak kamillateát és Zero Colát iszom
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök mégiscsak találkozott az uniós szomszédsági és bővítési biztossal, pedig a koszovói helyzet alakulása miatt csütörtökön (december 1-én) kilátásba helyezte, hogy nem tárgyal Várhelyivel, és nem vesz részt az EU és a Nyugat- között december 6-án megrendezendő tiranai csúcstalálkozón. A baráti Novosti hírportál beszámolója szerint Aleksandar Vučić a címben idézett mondatot azt követően mondta, hogy eszmét cserélt a magyar biztossal.

Zero Colát prédikál

A BALK rendszeres olvasói biztosan emlékeznek rá, hogy Vučić hol ezzel, hol azzal sörözik, vagy éppenséggel borozik, ahogy a helyzet hozza. Erről Ana Brnabić miniszterelnök és Ivica Dačić külügyminiszter tudna beszélni, ők már többször is iszogattak vele.

Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is vannak ilyen téren élményei, vele a szerb elnök első világháborús dalokat énekelget, az amerikaiakkal pedig azt fújja együtt, hogy Alabama és West Virginia, meg hogy “country roads”.

A szerb elnök Orbán Viktorral rövid italokat is fogyaszt, de az is előfordult, hogy egy-egy nyilvános rendezvényen nézett a pohár aljára. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az Instagramon közzétett fényképen is többször látni pohárral a kezében. Amit itt leírtunk, azt mind belinkeltük, akit érdekel, az utánajárhat.

És nincs is ezzel sem mi baj, politikuséknál az alkoholfogyasztás foglalkozási ártalomnak számít, és nem is akarunk ennél leragadni, csak a „tisztánlátás kedvéért” említjük meg, hogy a szerb elnök „Zero Colát prédikál”, de nem veti meg az alkoholt.

Kamillateával viszont még nem láttuk sehol, egyszer sem. Vagyis jól hangzik, amit Vučić mondott, csakhogy nem igaz.

– Nem vagyok sem őrült, sem részeg, csak kamillateát és Zero Colát iszom. Rámutattam mindenre, ami az év eleje óta történt, arra is, hogy miként omlik össze minden lehetőség a normális a párbeszédre a pristinai oldallal

– jelentette ki a szerb elnök, aztán hosszasan sorolni kezdte, hogy milyen sérelmek érték az utóbbi időben a koszovói szerbeket az albán többség részéről. Például annak ellenére nem szavazhattak a szerbiai választásokon, hogy szerbiai állampolgárok (is). De szóba került az is, hogy a brüsszeli megállapodással ellentétesen a koszovói különleges rendőrség bázisokat épített a szerbek által lakott területeken, és ez csak kettő azok közül, amit Vučić fájlalt.

Mégis elmegy Tiranába?

A szerb elnök a jelek szerint visszaszívja azt a döntését, hogy nem vesz részt a tiranai csúcstalálkozón, így a „dráma bizonyára elmarad”.

– Ana (Brnabić) tegnap este azt mondta nekem, hogy az uniós emberek nagyon fontosnak tartják, hogy Szerbia képviseltesse magát Tiranában. Készen állok arra, hogy ezt meghallgassam, Ana, és a környezete azt gondolja, hogy ott kellene lenni Tiranában

– jelentette ki a szerb államfő, aki se nem, se nem részeg, így hát tiszta fejjel képes felmérni a helyzetet, és mindig tudja, hogy mit beszél.

– Azt mondtam Várhelyinek, hogy most nem az én nyilatkozatomról és hiúságomról van szó. Számomra nem probléma, hogy megfontoljam és visszavonjam a döntést, ha lehetőség nyílik arra, hogy mondjunk valamit. Anának és Olivérnek az az álláspontja, hogy legyünk ott. Meglátjuk, dönteni fogunk

– mondta a szerb elnök, és mivel ezt ő mondta, nem is kell benne kételkednünk.

Ezek után szinte mérget lehet rá venni, hogy a szerb elnök részt vesz a tiranai csúcson, amit a belgrádi kormánypárti média majd várhatóan úgy „marketinggel meg”, hogy Vučić egy ilyen áldozatra is hajlandó, ha ezt a nép és az ország érdeke megköveteli. Merthogy igazi államférfi, még a saját hiúságát is kész félretenni, ha azt a haza úgy kívánja. No jó, erre igyunk egy sört!

Szerbia

A szellem nem mászott vissza a palackba, az iskolai lövöldözőnek nincs bűntudata +18

Közzététel:

a megjelenés dátuma

iskola, bűntudat, szellem
Kosta Kecmanović elvezetése a gyilkosságok helyszínéről (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy belgrádi iskola tanulója – ezúttal egy lány – listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni, a rendőrség azonnal reagált. Közben a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában végrehajtott, tíz áldozatot követelő mészárlás elkövetője folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon.

Fenyegetős szellem

A Blic hírportál úgy értesült, hogy a belgrádi Milena Pavlović Barili Általános Iskola egyik felső tagozatos tanulója a jegyzetfüzetében összeírta azoknak a társainak a nevét, akiket meg akar ölni.

A szerbiai rendőrség azonnal intézkedett, és egyeztetett az iskolapszichológussal, valamint az ügyészséggel is.

iskola, bűntudat, szellem

A Kurir hírportál úgy tudja, hogy a meg nem nevezett tanuló kést rajzolt az általa kiszemelt diákok nevei mellé.

A portál szerint egy olyan diáklányról van szó, akinek a viselkedése korábban is problémás volt.

A május eleji két vérontást követően a szerb rendőrség több kiskorút és felnőttet állított elő olyan fenyegetések miatt, hogy az első két tömeggyilkossághoz hasonló cselekményt követnek el.

Közöttük olyanok is voltak, akik összeírták, hogy kit akarnak eltenni láb alól.

Követeli, hogy engedjék szabadon

A május harmadikai iskolai lövöldözés elkövetője közben nap mint nap az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon, állítása szerint ugyanis semmi sem indokolja további fogva tartását, mert már minden vizsgálat megtörtént.

Belgrádi médiajelentések szerint a gyilkosságot elkövető K. Kecmanović semmiféle lelkiismeret-furdalást nem mutat, hűvös és nyugodt, és azt sem kérte, hogy kapcsolatba léphessen bárkivel is.

Az orvosok elmondása szerint nyugtatókat sem adnak neki, mert nincs szüksége rá.

A tizennegyedik életévét a nyáron betöltő fiú hűvös és nyugodt viselkedést tanúsít, viszont folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor szabadul.

Már korábban is megkérdezte ezt, illetve érdeklődött tette visszhangja iránt, az utóbbi időben azonban egyre inkább követeli az orvosoktól, hogy engedjék szabadon.

Az orvosok viszont úgy vélik, hogy a gyilkos fiú továbbra is veszélyt jelent a környezetére, és fennáll a lehetősége, hogy hasonló bűncselekményt követ el, ha netalán lehetősége nyílik rá.

Aleksandar Vučić, szerb a belgrádi és Mladenovac környéki tömeggyilkosságok utáni napokban többször is elmondta, hogy a mészárlásokat végrehajtó „monstrumok” soha sem szabadulnak.

Vučić kijelentette: tisztában van vele, hogy bizonyára elmarasztalják majd az igazságszolgáltatásba történő beavatkozás miatt, de mivel már most is mindenféle becsmérlő néven illetik, ez lényegtelen számára.

Pszichológusi álláspont

A pszichológusok szerint K. Kecmanovićnál, aki a belgrádi média szerint a világ legfiatalabb tömeggyilkosa, valamilyen oknál fogva nem alakult ki a személyiség egyik fontos összetevője, a „felettes én”, vagyis az úgynevezett „szuperegó”.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis megalapítójának elmélete szerint a szuperegó a személyiség „etikai összetevője”, ez ad erkölcsi normákat az embernek, amelyek alapján viselkedik.

iskola, bűntudat, szellem

ALBUM: A pszichológusok szerint az iskolai lövöldözőnél nem alakult ki a szuperegó (Forrás: Twitter)

A szuperegó többnyire az élet első öt évében alakul ki: ebben az időszakban a gyermek magába szívja szülei erkölcsi normáit, valamint annak a családnak és társadalomnak a hagyományait, amelyben felnő.

Így alakul ki benne a szuperegó, amely az agressziót és egyéb társadalmilag nemkívánatos impulzusokat kezeli.

Akinek megfelelően fejlett szuperegója van, bűntudatot vagy szorongást érez, amikor megsérti az etikai normákat.

A pszichológusok szerint a „felettes én” az iskolai tömeggyilkosságot végrehajtó fiú esetében nem létezik.

Az anya-gyermek viszony

Az orvosok a szokásokhoz híven mindenek előtt az anya-gyermek viszonyt vizsgálják, és azt szeretnék megtudni, hogy ebben a viszonyban vannak-e negatív érzelmi jelek a tizennegyedik életévét még nem betöltő gyilkos esetében.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az anya spártai módon kényszerítette a fiút, hogy jobb legyen, mint mások az iskolában és az iskolán kívül is.

Ez önmagában azonban soha nem lehet az egyetlen és fő oka annak, hogy K. Kecmanović ebbe az irányba fejlődött, sok túlambiciózus szülő van ugyanis, akinek a gyerekei nem lesznek tömeggyilkosok.

Az iskolai lövöldöző esetében a pszichológusok megállapították, hogy átlagos intelligenciával rendelkezik, és nem „zseni”, ahogyan a szülei nevelték, és ahogy a lövöldözés előkészítése alapján sokan gondolták.

A gyilkos fiú édesanyja, Miljana Kecmanović, aki a belgrádi biológiai egyetem tanára és elismert bírósági szakértő a DNS-vizsgálatoknál, meghallgatása során kijelentette, hogy senki sem sejthette, hogy fia tömeggyilkosságot követ el.

A szakértők most azt vizsgálják, hogy terheli-e felelősség az anyát kiskorú személy elhanyagolása és bántalmazása miatt. Ha esetleg megállapítják a bűnösségét, akkor akár három év börtönre is ítélhetik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava