Connect with us

Szerbia

HARCIAS VASÁRNAP: A szerb elnök elmegy Brüsszelbe, a védelmi miniszter a koszovói szerbek védelmére készül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb elnök a nagy nyilvánosság előtt jelezte, hogy elmegy Brüsszelbe, de csak azért, hogy ne mondhassák, hogy nem ment el. Ezt a pozíciót Aleksandar Vučić ismertette, aki a Prva TV műsorában úgy fogalmazott, hogy a brüsszeli találkozót illetően “nem optimista”. A szerb védelmi miniszter közben kijelentette, hogy a szerb hadsereg képes és kész válaszolni minden kihívásra a koszovói szerbek védelmében.

A pokoli terv

Az athéni látogatásról hazatérő Aleksandar Vučić az egyik kormánypárti csatorna stúdiójában találta magát vasárnap délelőtt, mert hogy Szerbia harcias vasárnapnak néz elébe, meg kell védeni ugyanis a koszovói szerb népet, tárgyalni pedig már csak azért tárgyalnak, hogy ne érje szó a ház elejét.

– Elmegyek Brüsszelbe, nehogy okot adjak nekik arra, hogy azt mondják, hogy Szerbia nem akart tárgyalni, de nem vagyok optimista

– mondta a szerb elnök, aki ismételten elővette az általa szívesen használt “bújtatott alanyt”, amin ezúttal a koszovói albán vezetést, továbbá akárkit és bárkit kell érteni.

A szerb államfő szerint kétségtelen, hogy a helyzet nehezebb, mint az elmúlt 10 évben bármikor, amiért a felelősséget első körben Albin Kurti koszovói miniszterelnökre hárította, aki elutasítja a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozását.

– Ez azt jelenti, hogy számára a Brüsszeli Megállapodásnak csak a neki tetsző részei érvényesek

– fogalmazott a szerb államfő, aki az aktuális problémára, mármint a koszovói szerbek tulajdonában lévő autók átregisztrálásra vonatkozóan azt mondta, hogy Pristinának erre nincs joga.

A szerb média az utóbbi napokban abba az irányba tereli a közbeszédet, hogy csak a koszovói miniszterelnököt kellett volna Brüsszelbe hívni, és a “kötelezettségeinek a teljesítésére” felszólítani.

– Soha nem fogják azt mondani, hogy az ő gyerekük a bűnös. Ezt a szülei úgysem ismerik el

– jelentette ki a szerb államfő, aki a “bújtatott alany” mellett ismételten elővette a horvátországi Vihar hadművelettel kapcsolatos megemlékezésen először használt “szófordulatát”, amely szerint Szerbiát “sarokba szorították”, szerinte ugyanis Albin Kurti megmutatta, hogy nem akar szerbeket Koszovóban.

A szerb államfő is felemlegette a Koszovóban élő szerbek ellen készülő “pokoli tervet”, amelynek létéről először Petar Petković, a hivatalosan a szerb kormány, valójában azonban az elnöki hivatal alá tartozó belgrádi Koszovó-iroda vezetője beszélt.

A “pokoli terv” körülbelül olyan, mint a “bújtatott alany”, tartalma változó és egy adott pillanatban bármi érthető rajta. A szerb elnök megfogalmazása szerint a koszovói szerbeknek az a céljuk, hogy megakadályozzák a “pokoli terv” végrehajtását.

– A Biztonsági Tanács 1244-es határozata alapján nem létezhet koszovói hadsereg. Csapdát akarnak állítani, amely szerit a szerb képviselők ezzel egyetértettek (mármint a koszovói hadsereg létrehozásával)

– részletezte a szerb államfő a “pokoli terv” éppen aktuális tartalmát, és máris közölte, hogy a szerbek nem akarnak visszatérni a koszovói intézményrendszerbe, és inkább a fent említett terv végrehajtásának megakadályozására törekednek, a belgrádi szerepvállalás pedig elvárható, mert a szóban forgó terv végső célja a “normális, tisztességes és racionális” Szerbia megsemmisítése.

Vučić az interjúban tett egy félfordulatot, és elverte a port az előző szerb kormányzaton is, szerinte ugyanis a helyzet azért fajult el ennyire, mert a korábbi belgrádi kormány “az egérlyukba bújt”, amikor a szerbeket üldözték Koszovóban, és amikor Koszovó kikiáltotta függetlenségét, majd határátkelőket állított fel. Vagyis első körben a koszovói miniszterelnök a bűnös, második körben pedig a szerb ellenzék.

Minden kihívás

A szerb kormány védelmi minisztere egy másik interjúban jelezte, hogy Belgrád mire készül annak érdekében, hogy megakadályozza a “pokoli terv” végrehajtását, vagyis a “normális, tisztességes és racionális” Szerbia megsemmisítését.

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a nyomtatott sajtó egyik “hazafias tagjának” úgy nyilatkozott, hogy “a szerb hadsereg képes és kész válaszolni minden kihívásra a koszovói szerbek védelmében”. Vučević a Szerb Haladó Párt alelnöke, korábban pedig Újvidék polgármestere volt, a szerb elnök Aleksandar Vučić odaadó híve, a Patyomkin-biológia népszerűsítője, erről a kapcsolódó cikkben találhatók további részletek.

Amióta átvette a védelmi miniszteri posztot, szinte nem múlik el nap, hogy ne adna mindenféle “hazafias interjúkat” mindenféle “hazafias csatornáknak vagy hírportáloknak”.

Most a Srpski telegraf című napilapnak nyilatkozott, kijelentéseire annak fényében kell tekinteni, hogy az Európai Unió Brüsszelbe szólította a hétvégén a szerb elnököt és koszovói miniszterelnököt.

– Természetesen senki sem akar háborúkat, de Szerbia egy komoly ország, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minden kihívásra és lehetséges problémára válaszolni tudjon

– mondta egy komoly ország komoly minisztere. Vučević egyúttal megismételte, hogy Szerbia nyitott a párbeszédre, de “sokszor bebizonyosodott” már, hogy “soha nem lehetnek tisztában” a koszovói miniszterelnök, Albin Kurti szándékaival.

– Még a nemzetközi közösségnek, elsősorban a Quinta-országoknak (öthatalmi nagyköveti tanács: Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy- Britannia) sincs befolyásuk rá

– mondta Vučević, aki úgy fogalmazott, hogy szerb részről “nem kívánják eszkalálni a konfliktus, de nem hagyják cserben a népüket”, ami ezúttal nyilván a koszovói szerbekre vonatkozik.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava