Connect with us

Szerbia

TÖRVÉNYTELEN SKY: A Partizan szurkolói szabadságot követleltek a Belivuk-féle bűnözői csoportnak (is)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

grobari sky gigale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Veljko Belivuk és társai támogatást kaptak a belgrádi Partizan szurkolóitól azon a mérkőzésen, amelyen a szerb klub férfi kosárlabdázói csaptak össze az izraeli Maccabival a belgrádi Štark Arenában. A Balkan Insight oknyomozó hírcsatorna az esettel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a bűnözői csoportot vezető Belivuk (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) egyúttal a Partizan egyik szurkolói csoportját, a Principi nevet viselő “gyülekezetet” is irányította.

Szabadságot a Sírásóknak!

A Balkan Insight által a Twitteren közzétett fotó szerint a szurkolók két hatalmas transzparenst feszítettek ki a lelátókon, amelyek közül a kisebben az volt olvasható, hogy “Szabadságot a Sírásóknak!”. A Sírások, azaz a “Grobari” a Partizan szurkolóinak gyűjtőneve, közéjük tartozik a Principi csoport tagjai is. A névnek kétféle értelmezése lehet, direkt fordításban a szó jelentés: “elvek”. A másik magyarázat szerint az elnevezés Ferenc Ferdinánd gyilkosára Gavrilo Principre utal, akinek Belgrádban felállított szobra nem a Partizan stadionjánál, hanem a szerb kormány székházával szomszédos parkban áll.

Nos, a szurkolók szabadságot követelnek az összes sírásónak, köztük Bajkeverő Velja csoportjának is.

A felső, nagyobb transzparensen az olvasható, hogy “Állítsátok meg a Sky francia hadműveletet Szerbiában!” A “költő itt arra gondolt”, hogy nyilvánítsák törvénytelennek a bűnözők által használt Sky telefonos applikáció kódjának feltörését, és ezáltal természetesen a rendszerből kinyert adatok használatát is tekintsék illegitimnek a bíróság előtt.

A kódot a francia és az amerikai rendőrség törte fel, bár az megérne egy misét/mesét, hogy miként jutottak hozzá a kódokhoz, egymással együttműködve vagy éppen egymással versengve. A transzparensek szerint a szerb rendőrök nem az amerikaiaktól, hanem a franciáktól kapott kódokat használták, és feltehetően tőlük kapták meg annak az anyagnak jó részét, amely alapján tavaly februárban letartóztatták Velja Nevolja bűnözői csoportját. Ugyancsak a Sky rendszer feltörése által kinyert adatok alapján kerültek rendőrkézre mostanság a Vračarci csoport tagjai is.

A tisztánlátás ebben az ügyben azért sem könnyű, mert a legfelsőbb szinten megy a ködösítés.

A dolognak két pikantériájuk is van, az egyik az, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök tavaly mindenkit lehurrogott, aki azt merte mondani, hogy a szerb rendőrök külföldi segítséggel jutottak hozzá a bűnözők gaztetteiről szóló adatokhoz, szerinte ugyanis a bizonyítékok megszerzése kizárólag a szerbiai rendőrség zsenialitásának köszönhető.

A szerb elnök saját védelmi miniszteréből, Nebojša Stefanovićból is hülyét csinált, mert a miniszter – aki korábban a belügyi tárcát vezette – azt merészelte állítani, hogy személyesen tárgyalt az amerikaiakkal – igaz nem a franciákkal -, miután azok megfejtették a Sky-on küldött üzenetek tartalmát.

– Természetesen Belivuk esetében az FBI-nak semmilyen szerepe nem volt. Mindent a (szerb) belügyminisztérium és a BIA (szerb titkosszolgálat) végzett

– torkolta le Stefanovićot a szerb államfő, aki akkor még rá is dobott egy lapáttal:

– A telefonokat a szerb belügyminisztérium (MUP) és a BIA nyitotta ki (törte fel) először, az első közzétett fotók a mi fotóink voltak, mindent, mindent magunk csináltunk, amihez később az európai testvérszolgálatoktól kaptunk támogatását

– oszlatott el minden kételyt, vagy inkább keverte össze a szálakat a szerb elnök az FBI szerepével kapcsolatban. Aki mást halott, az rosszul hallotta, beleértve ebbe természetesen a Partizan szurkolóit is, akik a transzparensek kifeszítésével nemcsak a bűnözők szabadon bocsátását követelik, hanem kétségbe vonják a szerb rendőrök felsőbbrendűségét is.

Az ügy további pikantériája, hogy Bosznia- Hercegovinában is vita folyik a Sky applikáció feltörésének jogszerűségéről, mert hogy ennek köszönhetően ott is maffiózókat kapcsoltak le. Azt már firtatni sem merjük, hogy a boszniai rendőrök kitől kapták a kódokat, miután tudjuk, hogy azokat nem a franciák törték fel, és nem is az FBI fejtette meg, hanem a jobb sorsra érdemes szerb rendőrök.

Az már említésre sem nagyon méltó közjáték, hogy a Štark Arenában tartott összecsapást a Partizan 96:88 arányban nyerte a Maccabival szemben, de nem az eredményről marad emlékezetes ez a találkozó.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Gyertyagyújtás a koszovói szerb területeken és Szerbiában, estére a boszniai szerbeknél

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gyertya
Mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Nagy számban gyűltek össze az észak-koszovói szerbek, hogy tisztelegjenek tragikusan elhunyt honfitársaik előtt, és hogy gyertyát gyújtsanak a tiszteletükre. A szerbiai médiabeszámolókból egyértelműen kiderül, hogy a szerbek jelentős része hősöknek tekinti a három férfit, akikről biztosan tudni, hogy életüket áldozták a “szerb ügyért”. Állítólag van egy negyedik áldozat is, de az ő kilétéről egyelőre nincsenek információk. Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben.

Gyertyagyújtás Koszovóban

Észak-Mitrovicában az emberek nagy számban gyűltek össze Lázár kenéz emlékművénél, hogy gyertyát gyújtsanak a vasárnap Banjskában életüket vesztett lázadók emlékére, miután a Szerb Lista három napos gyászt rendelt el a szerb területeken.

Az észak-mitrovicai csendes megemlékezésen megjelent Goran Rakić, a belgrádi kormányzat koszovói fiókszervezetének számító Szerb Lista elnöke, aki a többiekhez hasonlóan megcsókolta a fegyveres harcban elesett három szerb férfi fotóját, majd meggyújtotta az emlékezés gyertyáját.

gyertya

Milan Rakic, a Szerb Lista vezetője megcsókolja a három elesett “szerb hős” fotóját (Forrás: YouTube)

Zvečan központjában, a Milutin király emlékmű közelében szintén gyertyát gyújtottak a helyiek a három szerb áldozatért, aki közül az egyik erről a településről származik, a másik kettő pedig Leposavićból.

Médiajelentések szerint Zvečanban több száz ember gyújtott gyertyát, a megjelent szerbek közül többen sírtak is, ez bizonyára vonatkozik a helyi áldozat családtagjaira is, akik szintén jelen voltak a megemlékezésen.

gyertya

Egy helyi áldozatról is megemlékeztek Zvečan központjában (Forrás: YouTube)

Helyszíni tudósítások szerint Zvečan központjában ugyanakkor sem a koszovói rendőrség, sem a KFOR vagy az EULEX missziójának tagjai nem tűntek fel.

Leposavićban is hasonló megemlékezést tartottak az elesett hősök emlékművénél, amelyet még korábbi hősöknek emeltek. A csendet itt a két helyi áldozat feleségeinek zokogása törte meg, miközben a polgárok egymás után haladtak a kijelölt helyszín felé, hogy gyertyát gyújtsanak.

A megemlékezés során helikopterek repültek át a falu felett, de azt nem tudni, hogy ki folytatott légi tevékenységet.

Gyertyagyújtás volt a Štrpciban lévő Szent Miklós-templom bejáratánál, ahol a szerbek lerótták kegyeletüket a Banjskában meggyilkoltak előtt.

A tűzpárbaj koszovói albán áldozatát, Afrim Bunjakut már tegnap eltemették, természetesen az ő emlékére is fellobbantak az “emlékezés lángjai”, és a maga környezetében őt is hősnek tekintik.

gyertya

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is meggyújtotta a maga gyertyáját, illetve mécsesét a lelőtt rendőr emlékére (Forrás: X-platform)

Gyertyagyújtás Szerbiában

A szerbiai városokban is megemlékeztek az elesett koszovói szerbekről, Belgrádban a Szent Száva templom előtt többszáz ember rótta le kegyeletét a három áldozat kihelyezett képénél.

Szerbia kormánya keddi rendkívüli ülésén a koszovói tragikus események miatt gyásznappá nyilvánította szeptember 27-ét, ami az interneten is észlelhető, a portálok fekete logókkal és/vagy fejléccel jelentek meg.

Ez alól nem kivétel még az ellenzéki Nova sem, amely a szerbiai kormányzat legnagyobb kritikusa.

A kimondottan kormánybarát Informer nyomtatott verziója vörös-fekete (vér és gyász) színekben jelent meg, miután a szerb kormány szeptember 27-ét gyásznappá minősítette.

gyertya

Az Informer központi helyen közölte a három áldozat fényképét, a képek alatt pedig öles betűkkel hirdette, hogy “ők a mi koszovói hőseink”.

A jobb alsó sarokban látható három férfit elfogták a koszovói rendőrök, a jobboldali a zvečani származású Vladimir Tolić kórházban van, mert súlyosan megsebesült.

A szerb elnök kedvenc lapja szerint a pristinai bíróság “a szerb fiatalembereket egyetlen bizonyíték nélkül az úgynevezett koszovói alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolta meg, és harminc napos börtönt rendelt el számukra”, ami nyilván vizsgálati fogság.

Ez a cikk ezzel nem fejeződhetett be, mert közben megérkezett a hír, hogy a boszniai szerb kormány kissé megkésve ugyan, de telefonos ülést tartott, és azon gyásznapot hirdetett, ami alapján ott is megemlékeznek a koszovói tragikus eseményekről, természetesen esti gyertyagyújtással egybekötve.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava