Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

TÖRVÉNYTELEN SKY: A Partizan szurkolói szabadságot követleltek a Belivuk-féle bűnözői csoportnak (is)

grobari sky gigale
SPORT ÉS BŰNÜGY: Szabadságot követelnek a Sírásóknak a belgrádi Partizan szurkolói (Forrás: Twitter, Balkan Insight)

Olvasási idő: 3 perc

Veljko Belivuk és társai támogatást kaptak a belgrádi Partizan szurkolóitól azon a mérkőzésen, amelyen a klub férfi kosárlabdázói csaptak össze az izraeli Maccabival a belgrádi Štark Arenában. A Balkan Insight oknyomozó hírcsatorna az esettel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a bűnözői csoportot vezető Belivuk (Velja Nevolja, ) egyúttal a Partizan egyik szurkolói csoportját, a Principi nevet viselő “gyülekezetet” is irányította.

Szabadságot a Sírásóknak!

A Balkan Insight által a Twitteren közzétett fotó szerint a szurkolók két hatalmas transzparenst feszítettek ki a lelátókon, amelyek közül a kisebben az volt olvasható, hogy “Szabadságot a Sírásóknak!”. A Sírások, azaz a “Grobari” a Partizan szurkolóinak gyűjtőneve, közéjük tartozik a Principi csoport tagjai is. A névnek kétféle értelmezése lehet, direkt fordításban a szó : “elvek”. A másik ázat szerint az elnevezés Ferenc Ferdinánd ára Gavrilo Principre utal, akinek Belgrádban felállított szobra nem a Partizan stadionjánál, hanem a szerb kormány székházával szomszédos parkban áll.

Nos, a szurkolók szabadságot követelnek az összes sírásónak, köztük Bajkeverő Velja csoportjának is.A felső, nagyobb transzparensen az olvasható, hogy “Állítsátok meg a Sky francia hadműveletet Szerbiában!” A “költő itt arra gondolt”, hogy nyilvánítsák törvénytelennek a által használt Sky telefonos applikáció kódjának feltörését, és ezáltal természetesen a rendszerből kinyert adatok használatát is tekintsék illegitimnek a bíróság előtt.

A kódot a francia és az amerikai rendőrség törte fel, bár az megérne egy misét/mesét, hogy miként jutottak hozzá a kódokhoz, egymással együttműködve vagy éppen egymással versengve. A transzparensek szerint a szerb nem az amerikaiaktól, hanem a franciáktól kapott kódokat használták, és feltehetően tőlük kapták meg annak az anyagnak jó részét, amely alapján tavaly februárban letartóztatták Velja Nevolja bűnözői csoportját. Ugyancsak a Sky rendszer feltörése által kinyert adatok alapján kerültek rendőrkézre mostanság a Vračarci csoport tagjai is.

A tisztánlátás ebben az ügyben azért sem könnyű, mert a legfelsőbb szinten megy a ködösítés.

A dolognak két pikantériájuk is van, az egyik az, hogy Aleksandar tavaly mindenkit lehurrogott, aki azt merte mondani, hogy a szerb rendőrök segítséggel jutottak hozzá a bűnözők gaztetteiről szóló adatokhoz, szerinte ugyanis a bizonyítékok megszerzése kizárólag a szerbiai rendőrség zsenialitásának köszönhető.

A szerb elnök saját védelmi miniszteréből, Nebojša Stefanovićból is hülyét csinált, mert a miniszter – aki korábban a belügyi tárcát vezette – azt merészelte állítani, hogy személyesen tárgyalt az amerikaiakkal – igaz nem a franciákkal -, miután azok megfejtették a Sky-on küldött üzenetek tartalmát.

Természetesen Belivuk esetében az FBI-nak semmilyen szerepe nem volt. Mindent a (szerb) belügyminisztérium és a BIA (szerb titkosszolgálat) végzett– torkolta le Stefanovićot a szerb államfő, aki akkor még rá is dobott egy lapáttal:

A telefonokat a szerb belügyminisztérium (MUP) és a BIA nyitotta ki (törte fel) először, az első közzétett fotók a mi fotóink voltak, mindent, mindent magunk csináltunk, amihez később az európai testvérszolgálatoktól kaptunk támogatását

– oszlatott el minden kételyt, vagy inkább keverte össze a szálakat a szerb elnök az FBI szerepével kapcsolatban. Aki mást halott, az rosszul hallotta, beleértve ebbe természetesen a Partizan szurkolóit is, akik a transzparensek kifeszítésével nemcsak a bűnözők szabadon bocsátását követelik, hanem kétségbe vonják a szerb rendőrök felsőbbrendűségét is.

Az ügy további pikantériája, hogy Bosznia-Hercegovinában is vita folyik a Sky applikáció feltörésének jogszerűségéről, mert hogy ennek köszönhetően ott is maffiózókat kapcsoltak le. Azt már firtatni sem merjük, hogy a boszniai rendőrök kitől kapták a kódokat, miután tudjuk, hogy azokat nem a franciák törték fel, és nem is az FBI fejtette meg, hanem a jobb sorsra érdemes szerb rendőrök.

Az már említésre sem nagyon méltó közjáték, hogy a Štark Arenában tartott összecsapást a Partizan 96:88 arányban nyerte a Maccabival szemben, de nem az eredményről marad emlékezetes ez a találkozó.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: