Connect with us

Szerbia

LÁZADÁS: A szerb elnök lemondta minden külföldi útját, egész éjszaka a koszovói szerbekkel tárgyalt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb elnök lemondta minden külföldi útját a koszovói helyzet miatt. Ezt a Tanjug szerb hírügynökség elnökségi forrásokra hivatkozva jelentette. Sajtóértesülések szerint Belgrádban holnap ülésezik a kormány, amelyet Vučić tájékoztat a koszovói helyzetről, ezt megelőzően azonban ma (november 4-én) találkozik Miroslav Lajčak uniós megbízottal.

A szerb elnöki hivatal szerint Vučić és Lajčak az esti órákban ül tárgyalóasztalhoz.

Több szerb portál úgy tudja, hogy az újonnan kialakult helyzet miatt a szerb államfő az éjszaka a koszovói szerbek vezetőivel tanácskozott, miután a koszovói rendőrség felfüggesztette állásából Nenad Đurićot, az észak-koszovói rendőrség parancsnokát, mert nem volt hajlandó kézbesíteni a szerb rendszámtáblákkal közlekedő autók tulajdonosainak címzett felszólítások az autók átregisztrálására.

Đurić úgy fogalmazott, hogy az észak-koszovói rendőrség nem szerez érvényt a pristinai kormány intézkedésének, mert az “politikai döntés és a szerb közösség ellen ellen irányul”.

Đurić elbocsátása/felfüggesztése miatt a belgrádi kormánybarát Szerb Lista elnöke, Goran Rakić szombatra (november 5-re) kitűzte a koszovói intézményekben dolgozó szerbek képviselőinek sürgős találkozóját, amelyen javasolni fogja, hogy minden szerb lépjen ki az északi koszovói intézményrendszerből.

Rakić úgy fogalmazott, hogy ő személyesen is így tesz, de ezt várja a helyi önkormányzatoknál, az ügyészségnél, a bíróságon, a rendőrségnél és minden más hatósági intézményben dolgozó szerbtől.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava