Connect with us

Szerbia

LÉTFENNTARTÁS: Szerbia új készenléti hitelt vesz fel az IMF-től

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mali rts
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter közölte, hogy Szerbia megállapodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával egy 2,4 milliárd eurós készenléti hitel felvételéről két éves hatállyal, ami segíthet az országnak, hogy könnyebben átvészelje a jelenlegi válságot. A jelek szerint megingott Szerbia pénzügyi helyzete, miután idén már nem ez az első segély, amelyet a belgrádi kormányzat igénybe vesz.

A szerb pénzügyminiszter az új kölcsönnel kapcsolatban közölte, hogy decemberre várja IMF Igazgatótanácsának hivatalos megerősítését, és ezt követően kötik meg a végleges megállapodást. Mali külföldi tényezőkkel, vagyis az ukrajnai válsággal indokolta, hogy az ország újabb pénzinjekcióra szorul készenléti kölcsön formájában.

– Ez többlettámogatás lesz Szerbia számára, hogy minél könnyebben átvészelje a válságot, és biztonságos helyzetet teremtsen annak érdekében, hogy az ukrajnai konfliktus gazdasági következményei ne állítsák le a megkezdett reformokat, és mérsékeljék a világgazdaság lassulásának ​​hatásait Szerbiára

– szögezte le a pénzügyminiszter az általa vezetett tárca közleménye szerint.

Mali szerint a Belgrádban tárgyaló IMF-delegáció úgy értékelte, hogy Szerbia a világjárványból való erőteljes kilábalás után külső hatásokkal szembesült, de ennek ellenére sikerült megőriznie a makrogazdasági stabilitást.

– Az IMF külön kiemelte, hogy Szerbia eddig ellenállónak bizonyult az Európában és a nagyvilágban lejátszódó negatív eseményekkel szemben, ami pedig a hitelszerződéseket illeti, folyamatosan teljesítjük az aktuális célokat, most pedig megyünk tovább

– mondta Mali, akinek a nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy Belgrád igazi sikernek tekinti, hogy hitelre szorul, illetve hogy a jelenlegi körülmények között sikerült újabb pénzeket becsatornázni az országba.

– A cél az, hogy megőrizzük az elért pénzügyi stabilitást, és hogy egyértelműen folytatódjon azoknak a reformfeladatoknak a végrehajtása, amelyeket korábban az IMF-fel közösen fogalmaztunk meg

– olvasható a közleményben, amely szerint Szerbia rendkívüli eredményeket ért el a Covid-válság során, ám azóta egy újabb válság keletkezett, amelyet az energiainstabilitás okozott, és ezért fontos az új megállapodás.

Siniša Mali október elején jelentette be, hogy újabb hitelért folyamodnak a Nemzetközi Valutalaphoz, ám ennek előkészületei már korábban megkezdődtek, az IMF szerbiai állandó képviselője már szeptember elején jelezte, hogy Szerbia készenléti hitelt szeretne kieszközölni.

Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić szerb államfő az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakát kihasználva New Yorkban tárgyalt Krisztalina Georgievával, az IMF vezérigazgatójával.

Ezt megelőzően a szerb elnök az Egyesült Arab Emírségekben járt, ahol egymilliárd dollár kölcsönt kapott nagy barátjától, Mohamed bin Zájed sejktől (Mohammed bin Zayed Al Nahyan ) háromszázalékos kamatra, amit a tervek szerint Szerbia a korábban felvett, kedvezőtlenebb hitelek visszafizetésére használ fel.

Szerbia államadóssága 31,5 milliárd euró, ami az ország GDP-jének 53 százaléka, ami alapjában véve nem sok más országok képest, viszont az utóbbi időben megnövekedni látszik Szerbia hiteligénye.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava