Connect with us

Szerbia

LÉTFENNTARTÁS: Szerbia új készenléti hitelt vesz fel az IMF-től

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter közölte, hogy Szerbia megállapodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával egy 2,4 milliárd eurós készenléti hitel felvételéről két éves hatállyal, ami segíthet az országnak, hogy könnyebben átvészelje a jelenlegi válságot. A jelek szerint megingott Szerbia pénzügyi helyzete, miután idén már nem ez az első külföldi segély, amelyet a belgrádi kormányzat igénybe vesz.

A szerb pénzügyminiszter az új kölcsönnel kapcsolatban közölte, hogy decemberre várja IMF Igazgatótanácsának hivatalos megerősítését, és ezt követően kötik meg a végleges megállapodást. Mali külföldi tényezőkkel, vagyis az ukrajnai válsággal indokolta, hogy az ország újabb pénzinjekcióra szorul készenléti kölcsön formájában.

– Ez többlettámogatás lesz Szerbia számára, hogy minél könnyebben átvészelje a válságot, és biztonságos helyzetet teremtsen annak érdekében, hogy az ukrajnai konfliktus gazdasági következményei ne állítsák le a megkezdett reformokat, és mérsékeljék a világgazdaság lassulásának ​​hatásait Szerbiára

– szögezte le a pénzügyminiszter az általa vezetett tárca közleménye szerint.

Mali szerint a Belgrádban tárgyaló IMF-delegáció úgy értékelte, hogy Szerbia a világjárványból való erőteljes kilábalás után külső hatásokkal szembesült, de ennek ellenére sikerült megőriznie a makrogazdasági stabilitást.

– Az IMF külön kiemelte, hogy Szerbia eddig ellenállónak bizonyult az Európában és a nagyvilágban lejátszódó negatív eseményekkel szemben, ami pedig a hitelszerződéseket illeti, folyamatosan teljesítjük az aktuális célokat, most pedig megyünk tovább

– mondta Mali, akinek a nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy Belgrád igazi sikernek tekinti, hogy hitelre szorul, illetve hogy a jelenlegi körülmények között sikerült újabb pénzeket becsatornázni az országba.

– A cél az, hogy megőrizzük az elért pénzügyi stabilitást, és hogy egyértelműen folytatódjon azoknak a reformfeladatoknak a végrehajtása, amelyeket korábban az IMF-fel közösen fogalmaztunk meg

– olvasható a közleményben, amely szerint Szerbia rendkívüli eredményeket ért el a Covid-válság során, ám azóta egy újabb válság keletkezett, amelyet az energiainstabilitás okozott, és ezért fontos az új megállapodás.

Siniša Mali október elején jelentette be, hogy újabb hitelért folyamodnak a Nemzetközi Valutalaphoz, ám ennek előkészületei már korábban megkezdődtek, az IMF szerbiai állandó képviselője már szeptember elején jelezte, hogy Szerbia készenléti hitelt szeretne kieszközölni.

Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić szerb államfő az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakát kihasználva New Yorkban tárgyalt Krisztalina Georgievával, az IMF vezérigazgatójával.

Ezt megelőzően a szerb elnök az Egyesült Arab Emírségekben járt, ahol egymilliárd dollár kölcsönt kapott nagy barátjától, Mohamed bin Zájed sejktől (Mohammed bin Zayed Al Nahyan ) háromszázalékos kamatra, amit a tervek szerint Szerbia a korábban felvett, kedvezőtlenebb hitelek visszafizetésére használ fel.

Szerbia államadóssága 31,5 milliárd euró, ami az ország GDP-jének 53 százaléka, ami alapjában véve nem sok más országok képest, viszont az utóbbi időben megnövekedni látszik Szerbia hiteligénye.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava