Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerb Köztársaság

FOLYTATÓDIK A SZÁJKARATE: Dodik győzelmének kihirdetését követően változatlan intenzitással osztották az észt egymásnak a boszniai szerb politikusok

dodik.kalabuhov
ÖSSZENŐ, AMI ÖSSZETARTOZIK: Milorad Dodik első elnöki teendői közé tartozott, hogy megbeszélést folytasson Oroszország szarajevói nagykövetével, Igor Kalabuhovval, aki személyesen is gratulált neki a Szerb Köztársaság elnöki posztjának megszerzéséhez (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Olvasási idő: 4 perc

Milorad győzelmének kihirdetését követően folytatódni látszik a választási bizottság kálváriája. A kormányzó soraiból az államelnöki testületbe újonnan bejutó Željka Cvijanović is a szerb entitás saját választási szervének létrehozása mellett foglalt állást. A ellenzék viszont a helyi médiában való folyamatos szerepléssel és ügyészségi feljelentéssel próbálja meg fenntartani a szavazóbázisa elszántságát Dodik megbuktatására. A szerb nemzet Miléje a győzelme kihirdetését követően általános pénzosztásba kezdet a közhangulat normalizálása érdekében.

Saját választási szervet akarnak

Milorad Dodik választási győzelmének tegnapi kihirdetését követően éles reakciók születtek mind a boszniai szerb ellenzék, mid pedig a saját pártjának tagjai részéről. A boszniai központi választási bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) mély hallgatásba burkolódzott, pedig a Dodik által irányított Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) vezetése az október 25-i pártrendezvényen elhangzottakhoz hasonlóan komoly kritikával illette az országos választási szerv működését.

A boszniai államelnökségbe frissen megválasztott Željka Cvijanović is tartotta magát a korábbi cikkünkben bemutatott pártrendezvényen kijelölt kommunikációs irányhoz. Cvijanović a CIK-et “közönséges cirkusznak” minősítette a teljesítménye alapján, így indokoltnak látta a szerb entitás saját választási szervének felállítását.Korábban részletesen foglalkozunk a BALK-on azzal, hogy Dodik több állami szerv, köztük az ügyészség, a hadsereg és az adóhatóság entitási szinten való “újraalapításának” gondolatával borzolta a boszniai egység megteremtésén fáradozó politikai vezetők idegeit. Akkor ezzel annyit ért el, hogy az USA idén februárban másodszor is szankciós listára tette. A választási bizottság megkettőzésének gondolata ugyanilyen eredménnyel végződhet Željka Cvijanović esetében is.

Amikor a halott kétszer szavaz

Nebojša Vukanović a korábbi években még a (Socijaldemokratska Stranka, SDS) tagjaként ellenzékből osztotta ki rendre a kormányzó Dodik-párt tagjait. Emiatt meg is kapta a saját frakciójától a nem irányított rakéta (nenavođena raketa) gúnynevet. a Dodikkal szemben induló Jelena Trivićet támogató koalíciót erősítő a Jogért és rendért (Za Pravdu i Red, PR) nevű párt színeiben jutott be a boszniai szerb nemzetgyűlésbe (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS).

Első nyilatkozatában a CIK döntését úgy minősítette, hogy az állami szerv meghajolt a boszniai szerb entitást vezető maffiacsoport akarata előtt.

Az állam már halott, és erőszakos szervezett bűnözői körök kapitulációra kényszerítették a „Centralni izborni kartelnek”, vagyis “központi választási kartellnek” minősített szervezetet.

Vukanović felemlegette a korábbi választáson történt ominózus esetet a saját körzetében, amikor egy rég elhunyt személy sikeresen adott le szavazatot kétszer is. Reggel a Trbinje központjában lévő örben, majd délután annak külvárosában újra meg tudott történni a Bibliába illő esemény.

Az ellenzéki képviselő a körzetében történt tömeges visszaélések miatt négy évvel ezelőtt feljelentést tett annak ellenére, hogy egyébként győzött a holtak seregének támogatása nélkül is. A tárgyaláson meghallgatták a CIK akkori vezetőjét, Željko Bakalart, aki mindössze annyi megjegyzést tett, hogy „sajnálja a történteket”.Vukanović szerint a boszniai igazságszolgáltatás belső viszonyiról mindet elmond, hogy a korrupciógyanús ügyek miatt 2021-ben a Legfőbb Bírói és Ügyészi Testület éléről felmentett Milan Tegeltija a közhivatal elvesztését követő két hónappal már a Dodik vezette SNSD jogi tanácsadójaként jelent meg a médiában.

Jelenából Ivana

Jelena Trivić a baloldali és centrista ellenzéki blokk közös jelölte tegnap esti megszólalsában tartotta magát a pártját vezető Branislav Borenovićnak (Demokratikus Fejlődés Szervezete/Platformja, szerbül: Platforma Demokratskog Progresa, PDP) a nyilatkozathoz. Eszerint Trivić nem fogadja el az eredményt, mert szerinte az nem valós adatokon alapszik. Ennek megfelelően nem is fog gratulálni Dodik győzelméhez, ami a meggyőződése szerint csalások nélkül nem születhetett volna meg.

Az ellenzéki jelölt a Dodik helyzetével kapcsolatos eszmefuttatás után a CIK-et vette elő. Trivić szerint a központi válawsztási bizottság döntése helytelen, és az csakis külföldi nyomásra születhetett meg.

Meg kell jegyezzük, hogy nem derült ki pontosan milyen külföldi nyomásgyakorlásra “gondolt a költő” ezzel a kijelentéssel, különös tekintettel arra, hogy a CIK-re valamely hatással bíró nyugat-európai és angolszász államokat nehéz lenne a korábbi évek alapján Dodik iránti elfogultsággal vádolni. Az ellenzéki jelölt a választási szervet korrupt állami intézménynek minősítette, ami a mostani döntésével legalizálta a visszaéléseket.

Trivić a monológot azzal zárta, hogy harcolni fog tovább minden lehetséges eszközzel, és rövid időn belül tájékoztatni fogja a közvéleményt a pártja által megtett lépésekről. Ezzel kapcsolatban annyi konkrétumot osztott meg a sajtóval, hogy már az illetékes igazságszolgáltatási szervnél – vagyis az ügyészségen – van a tömeges választási csalások miatt tett feljelentése, és csak ennek az állami intézménynek a bátorságán és elszántságán fog múlni, meddig jutnak el az igazság kiderítésében.

A maga vonatozásában pedig kijelentette, hogy innentől kezdve szerbül „sveta dužnost”, vagyis szent kötelességének érzi, hogy a népe túléléséért harcoljon a boszniai Szerb Köztársaság területén. Az azonban kérdéses Trivić korábbi években tanúsított introvertált karaktere miatt, hogy alkalmas-e a személyisége a boszniai szerb Orleanska Ivana (Jeanne d’ Arc ékes szerb nyelven) szerepének betöltésére.

Kenyeret és lóvét

A politikai feszültség mederben tartása végett Dodik a „kenyér és cirkusz” alkalmazását preferáló római taktikát szabta modern kori formára.A CIK eredményhirdetését követően a boszniai szerb nemzetgyűlés rendkívüli ülésen szavazta meg az idei költségvetés második kiigazítását. Ennek keretében a kormányzó SNSD és szövetségesei egy 4,5 milliárd , vagyis mintegy 2,2 milliárd euró összegű átcsoportosításról döntöttek.

Az összegből 477 millió márka (megközelítőleg 102 milliárd ) kerül a lakosság között különböző támogatási jogcímek alapján kiosztásra. Vagyis kenyér lesz az asztalon, a cirkusz pedig várhatóan a nemzetgyűlésben és a bíróságon folytatódik.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: