Connect with us

Magyarország

BARÁTOK KÖZT: Ismét kiválással fenyeget Dodik, aki boszniai szerb igazolványt vezetne be, és energiaközösséget alakítana ki Orbánnal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodik terkep
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Miközben a boszniai közvélemény egyre feszültebben várja, hogy a Központi Választási Bizottság kihirdesse a boszniai Szerb Köztársaság elnöki pozíciójára leadott szavazatok végleges megoszlását, a magát győztesnek kikiáltó Milorad Dodik újra bedobta a szerb entitás függetlenné válásának kérdését, amiért már besöpörte a miniszterelnök személyes gratulációját. Ehhez kapcsolódóan egy mondat erejéig az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott múlt heti tárgyalását is felemlegette. Szakértői vélemények szerint Dodik amiatt kezdett újra nacionalista szólamokat harsogni, hogy felkészítse a táborát a választási eredmény kihirdetését követő adok–kapokra.

Tematizált közvélemény

Milorad Dodik múlt heti budapesti látogatásakor még a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaként találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tette mindezt annak ellenére, hogy aznap kezdődött a boszniai Szerb Köztársaság elnöki tisztségéért induló jelöltekre leadott szavazatok újraszámolása.

Ahogy a boszniai közvéleményben egyre komolyabban kezdenek el játszadozni a Dodik utáni korszak gondolatával, a boszniai szerb Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnöke annál keményebb retorikát üt meg a sajtóban, jelezve, hogy még közel sem lehet őt leírni.

Dodik olyannyira igyekszik tematizálni a közvéleményt a nyugat-balkáni Csodaországban, hogy a múlt heti boszniai sajtóban minden napra jutott egy elmés megjegyzése a Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) vagy a politikai ellenfelek számlájára.

Ennek a csúcspontja minden kétséget kizáróan az az okfejtés volt, aminek a keretében újfent felvetette a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségének lehetőségét.

Függetlenség helyett személyi igazolvány

A Balkan tv-nek adott interjúban Dodik, azaz „a szerb nemzet Miléje” közölte, hogy „a boszniai Szerb Köztársaság annak ellenére tovább fog haladni a fejlődés útján, hogy az EU megszünteti, illetve felfüggeszti az ott megkezdett projekteket. A szerb entitásnak megvannak a saját gazdasági és politikai partnerei. Mintegy 10 ország van jelenleg is a világon, amelyek elismernék a független és önálló boszniai Szerb Köztársaságot.”

Ezek körét Dodik nem nevezte meg, az Orbán Viktorral folytatott gyakori tanácskozások alapján azonban nem lehet kizárni, hogy Magyarországot is ezek közé gondolta.

Dodik a boszniai szerb nemzettudat megőrzése és az ottani szerb nép tagjainak jogvédelme érdekében bejelentette, hogy a szerb entitás a közeljövőben saját személyi azonosító okmányt fog kibocsátani az entitáshoz kötődéssel bírók részére. Az okmánynak köszönhetően az arra jogosultak szabadon gyakorolhatják a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozás alapján őket megillető jogaikat.

Belgrád helyett Budapest

Az okfejtést Dodik azzal zárta, hogy bedobott egy konkrétumot a minden boszniai politikai szereplő által árgus szemmel figyelt öt nappal korábbi budapesti utazásáról.

Megemlítette, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben – vélhetően az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági válsághelyzetre gondolt –a jövőben létre kell hozni a szerb entitás részvételével egy új energetikai közösséget, ami megoldást kínál a szűkös erőforrásokhoz való hozzáférésre.

Ehhez kötődően megjegyezte, hogy erről a tervről folytatott egyeztetést egyebek mellett Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral.

A legnagyobb boszniai szerb párt elnöke amiatt kezdte megint nagy elánnal kongatni a nacionalista vészharangot, mert újfent minden irányból támadás alá vették.

A Branislav Borenović vezette Demokratikus Fejlődés Szervezete (Platforma Demokratskog Progresa, PDP), és az annak elnökjelöltjeként Dodik ellen induló Jelena Trivić jelezte, hogy a CIK által közzétételre kerülő választási eredményt el fogják ismerni, azonban újabb utcai tüntetéseket szerveznek, mert meg akarják törni a Dodik SNSD-je által vezette koalíció hatalmát a szerb entitásban.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a PDP és annak baloldali szövetségesei által szervezett Banja Luka-i tüntetésen feltűntek a tömegben az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka, SNS) zászlói is, vagyis vélelmezhető, hogy Dodikra már lényegesen kisebb mértékben tekintenek szövetségesként Belgrádban, mint a korábbi években. Ebben a helyzetben komolyan felértékelődhet a Budapesttel kialakított kapcsolat Milorad Dodik számára, ami kiutat biztosíthat a teljes nemzetközi izolációból.

Szerbia

VUČIĆ THE GREAT: A koszovói miniszterelnök elrontotta a szerb államfő játékát

Közzététel:

a megjelenés dátuma

államfő, elnök
A VEZÉR ÖKLE: Az "elázott" szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen (Forrás: Instagram)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

A szerb elnök hetekig készítette elő a péntek esti nagygyűlést, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy neki van a legnagyobb követőtábora. A szerb kormánypárti sajtó szerint Aleksandar Vučić a mostani belgrádi szeánszra 200 ezer embert trombitált össze, ami lehet, hogy kevesebb, mint a „nagy előd” Slobodan Milošević gazimestani csődülete, amellyel 1989-ben a rigómezei (vesztes) csata hatszázadik évfordulójáról emlékeztek meg. Az a nagygyűlés a balkáni háborúk nyitánya volt, és a feszültséget most is sikerült felsrófolni, amiben a szerb államfő segítségére sietett koszovói miniszterelnök, így alkotnak ők ketten „halálos párost”.

Elázott harcosok

A szerb elnök híveit az sem riasztotta vissza, hogy még az időjárás sem volt hozzájuk kegyes. Vučić azzal kezdte a nagygyűlést, hogy „végtelen háláját” fejezte ki a híveinek, akik „lelkesen eláztak” azért, hogy a vezér szájából ismét halhassák, amit már a balkáni gerlék is turbékolnak Szerbiában.

A szerb elnök méltatta, hogy hívei megmutatták mennyire kitartók, mert még esőben is készen állnak a harcra a „tisztességes Szerbiáért”, ahogy Vučić nevezi az általa kitűzött célt.

A nagygyűlés kezdetén megemlékeztek a két május eleji lövöldözés áldozatairól, és reagáltak a Koszovóban néhány órával korábban lejátszódott eseményekre is.

A koszovói rendőrség tagjai a nagygyűlés előtt akcióztak a szerb többségű Zubin Potok, Zvečan és Leposavić településeken, de megszólaltak a szirénák Észak-Mitrovicában is.

A koszovói rendőrség tagjai erővel „iktatták be” a korábbi koszovói albán választási cirkusz alkalmával két-három százalékkal polgármesteri tisztséghez jutott albánokat, és a községi intézményekről eltávolították a szerb zászlókat, helyükbe kitűzték a koszovói lobogót.

elnök, államfő

MINDIG FRISS: Albán polgármesteri bevonulás a koszovói szerb területeken, a bódén látható felirat jelentése magyarul: mindig friss (Forrás: Tanjug)

A zvečani önkormányzat épületébe történt behatolás alkalmával a koszovói rendőrök a könnygáz mellett sokkbombát is bevetettek, és szpréjel lefújták az összegyűlt szerbeket, akik meg akarták akadályozni a községháza általuk illegálisnak tartott elfoglalását.

A rendőri akciót követően az orvosok mintegy tíz embert láttak el az észak-mitrovicai kórházban. Ezt követően Vučić elrendelte a legnagyobb készenlétet a szerbiai hadseregnél, szombaton délelőtt pedig „haditanácsot” tartottak Belgrádban, vagyis összeült a Nemzetbiztonsági Tanács, amely úgy döntött, hogy a katonák további intézkedésig a legmagasabb „készültségi fokozatban” maradnak.

Ezeket a koszovói előzményeket követően kezdődött meg a belgrádi nagygyűlés, amelyen a szerb elnök azt mondta, hogy a pristinai vezetés szándékosan akciózott pénteken, kivárták ugyanis a napot, amikor a férfiak a „reményteli Szerbia” megteremtését célzó nagygyűlésen tartózkodnak Belgrádban, vagyis nem lesznek otthon.

A szándék mindenképpen egyértelmű: a koszovói vezetés, illetve Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök el akarta rontani Aleksandar Vučić játékát, és ezért időzítette a nagy csinnadrattával szervezett „legnagyobb nagygyűlés” napjára a „választási kabaré” folytatását, a szerb elnök azonban azzal a közhellyel nyugtatta le az „elázott harcosokat”, vagyis a nagygyűlés résztvevőit, hogy „amikor Szerbia egységes, akkor számtalan problémát képes megoldani”.

Ugyanakkor ismét elővette azt a tavaly augusztusi szófordulatot, hogy Szerbiát a „bújtatott alanyt” falhoz szorította, és ezért nincs más kiút, mint a haza és a nép védelme.

– Harcolni fogok a béke minden másodpercéért, de azt kijelentem, hogy Szerbia nem nézi tétlenül, ha támadás éri a szerbeket Koszovó északi részén. Ki akarják űzni a szerbeket Koszovóból? Nem űzik ki őket!

– mondta igazi „békeharcosi hévvel” Vučić The Great.

Párbeszéd a legrosszabbakkal is

A szerb államfő elmondta, hogy a nagy beszolgáltatási akció során már ötvenezer fegyvert és robbanószerkezetet begyűjtöttek, ezzel pedig hány és hány életet megmentettek, miközben egyes (ellenzéki) politikusok visszaéltek a tragédiával, amiért megvetést érdemelnek.

Vučić The Great azonban a megvetés ellenére is hajlandó szóba állni mindazokkal, akikről a „legrosszabbakat” gondolja, ezért párbeszédre szólítja fel őket, mert szerinte nem az autóutak a legmegfelelőbb helyek a politikai akarat kifejezésére.

A szerb elnök ezzel arra utalt, hogy az úgynevezett ellenzéki tüntetés résztvevői a „mitingelős folkról” keretében előszeretettel állítják le a forgalmat a nemzetközi korridorhoz tartozó egyik belgrádi hídon.

A szerb elnök az ellenzéket más módon is gyalázta, majd „tárgyalási feltételként” közölte, hogy átmeneti kormány addig nem lesz, amíg ő él. De ez sem hangzott már újdonságként, korábban ugyanis többször elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy az ellenzék választások nélkül hatalomra kerüljön.

Vučić Szerbia főszerkesztőjeként azt is bejelentette, hogy megszüntetik a valóságshow jellegű műsorokat a baráti médiában, viszont kifogásolta, hogy ezek, mármint a legrosszabbak, nem hajlandók felszámolni azokat a saját televízióikban, amivel egyúttal tudatosította, hogy országon, illetve szerbségen belül elég erőteljes a megoszlás.

A szerb elnök itt konkrétan az egyébként valóban nézőbutító Survivorra gondolt, erről a nagygyűlést megelőzően beszélt, akárcsak arról, hogy tárgyalt Željko Mitrovićtyal, a Pink televízió tulajdonosával a Szövetkezet (Zadruga) címen futó médiaokádmány felszámolásáról, és láss csodát, Mitrović bejelentette, hogy tíz napon belül a Szövetkezet bezárja a kapuit.

Vučić a belgrádi nagygyűlésen arról is szónokolt, hogy 11 év és megannyi győzelem után visszavonul a pártelnöki tisztségtől, de a párt hű és odaadó tagja marad, miközben szombattól minden szerbiai állampolgár elnöke lesz.

Szavai szerint a párt vezetését „csodálatos emberek” veszik át tőle, majd bejelentette, hogy Szent Vitus napján (Vidovdan), vagyis a gregorián naptár szerint június 28-án megkezdi a Népi Mozgalom Szerbiáért elnevezésű ernyőszervezet megalakítását.

Szent Vitus napja a szerb nemzet egyik legjelentősebb és legrégebbi ünnepe, ezért az időpont megválasztása szimbolikus értelmet is hordoz.

Szavai szerint a mozgalmat „tágabbnak képzeli el, mint az összes párt, mert mindazokat fogja majd egybe, akik tudják, mennyire fontos az uniós utat járni, de nem tönkretenni a keleti szövetségeket”.

Vučić a „népfront jellegű” ernyőszervezetbe szeretné bevonni a független értelmiségieket is, vagyis ismételten bizonyítja azt a délkelet-európai tézist, hogy a hatalmat gyakorló személy előbb a saját oldalán számolja fel a nézetkülönbségeket, hogy így megerősödve még nagyobb erővel rontson rá a már megsebzett ellenzékre.

Két testvérnép és a békeharc

A BALK tegnap megelőlegezte, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki lassan állandó szereplője lesz a szerbiai politikai folklórnak, ismét szerbül szól majd „a világ legnagyobb szerb nagygyűléséhez”.

És ez valóban meg is történt. Szijjártó szerbül mondta el, hogy történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van Magyarország és Szerbia között, és a magyar nemzet mára testvérnépként tekint a szerbekre.

– Közös történelmünk számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra. Mára mindez megváltozott: testvéri nemzetek lettünk

– hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, aki szerint az újkeletű testvériség Aleksandar Vučićnak köszönhető, aki úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára.

elnök, államfő

A magyar külügyminiszter szerb esernyő alatt (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe, Budapestet és Belgrádot ugyanis egyformán „gátlástalanul támadja a nemzetközi liberális fősodor”.

– Miért is támadnak minket? Azért, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, és ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak. Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk

– sorolta Szijjártó, aki közös pontnak nevezte azt is, hogy Magyarországon és Szerbiában is „vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak, és nem átallnak kihasználni akár emberi tragédiákat is azért, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak”.

Szijjártó úgy vélte, hogy az idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszik mindkét országban rendszeresen, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ezek a támadások nem maradnak abba a jövőben sem a maguk „nemzeti útját járó magyarok és szerbek ellen”, amiből pedig az következik, hogy a békeharc nem marad el magyar oldalon sem.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava