Connect with us

Magyarország

BARÁTOK KÖZT: Ismét kiválással fenyeget Dodik, aki boszniai szerb igazolványt vezetne be, és energiaközösséget alakítana ki Orbánnal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Miközben a boszniai közvélemény egyre feszültebben várja, hogy a Központi Választási Bizottság kihirdesse a boszniai Szerb Köztársaság elnöki pozíciójára leadott szavazatok végleges megoszlását, a magát győztesnek kikiáltó Milorad Dodik újra bedobta a szerb entitás függetlenné válásának kérdését, amiért már besöpörte a magyar miniszterelnök személyes gratulációját. Ehhez kapcsolódóan egy mondat erejéig az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott múlt heti tárgyalását is felemlegette. Szakértői vélemények szerint Dodik amiatt kezdett újra nacionalista szólamokat harsogni, hogy felkészítse a táborát a választási eredmény kihirdetését követő adok–kapokra.

Tematizált közvélemény

Milorad Dodik múlt heti budapesti látogatásakor még a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaként találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tette mindezt annak ellenére, hogy aznap kezdődött a boszniai Szerb Köztársaság elnöki tisztségéért induló jelöltekre leadott szavazatok újraszámolása.

Ahogy a boszniai közvéleményben egyre komolyabban kezdenek el játszadozni a Dodik utáni korszak gondolatával, a boszniai szerb Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnöke annál keményebb retorikát üt meg a sajtóban, jelezve, hogy még közel sem lehet őt leírni.

Dodik olyannyira igyekszik tematizálni a közvéleményt a nyugat-balkáni Csodaországban, hogy a múlt heti boszniai sajtóban minden napra jutott egy elmés megjegyzése a Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) vagy a politikai ellenfelek számlájára.

Ennek a csúcspontja minden kétséget kizáróan az az okfejtés volt, aminek a keretében újfent felvetette a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségének lehetőségét.

Függetlenség helyett személyi igazolvány

A Balkan tv-nek adott interjúban Dodik, azaz “a szerb nemzet Miléje” közölte, hogy “a boszniai Szerb Köztársaság annak ellenére tovább fog haladni a fejlődés útján, hogy az EU megszünteti, illetve felfüggeszti az ott megkezdett projekteket. A szerb entitásnak megvannak a saját gazdasági és politikai partnerei. Mintegy 10 ország van jelenleg is a világon, amelyek elismernék a független és önálló boszniai Szerb Köztársaságot.”

Ezek körét Dodik nem nevezte meg, az Orbán Viktorral folytatott gyakori tanácskozások alapján azonban nem lehet kizárni, hogy Magyarországot is ezek közé gondolta.

Dodik a boszniai szerb nemzettudat megőrzése és az ottani szerb nép tagjainak jogvédelme érdekében bejelentette, hogy a szerb entitás a közeljövőben saját személyi azonosító okmányt fog kibocsátani az entitáshoz kötődéssel bírók részére. Az okmánynak köszönhetően az arra jogosultak szabadon gyakorolhatják a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozás alapján őket megillető jogaikat.

Belgrád helyett Budapest

Az okfejtést Dodik azzal zárta, hogy bedobott egy konkrétumot a minden boszniai politikai szereplő által árgus szemmel figyelt öt nappal korábbi budapesti utazásáról.

Megemlítette, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben – vélhetően az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági válsághelyzetre gondolt –a jövőben létre kell hozni a szerb entitás részvételével egy új energetikai közösséget, ami megoldást kínál a szűkös erőforrásokhoz való hozzáférésre.

Ehhez kötődően megjegyezte, hogy erről a tervről folytatott egyeztetést egyebek mellett Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral.

A legnagyobb boszniai szerb párt elnöke amiatt kezdte megint nagy elánnal kongatni a nacionalista vészharangot, mert újfent minden irányból támadás alá vették.

A Branislav Borenović vezette Demokratikus Fejlődés Szervezete (Platforma Demokratskog Progresa, PDP), és az annak elnökjelöltjeként Dodik ellen induló Jelena Trivić jelezte, hogy a CIK által közzétételre kerülő választási eredményt el fogják ismerni, azonban újabb utcai tüntetéseket szerveznek, mert meg akarják törni a Dodik SNSD-je által vezette koalíció hatalmát a szerb entitásban.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a PDP és annak baloldali szövetségesei által szervezett Banja Luka-i tüntetésen feltűntek a tömegben az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka, SNS) zászlói is, vagyis vélelmezhető, hogy Dodikra már lényegesen kisebb mértékben tekintenek szövetségesként Belgrádban, mint a korábbi években. Ebben a helyzetben komolyan felértékelődhet a Budapesttel kialakított kapcsolat Milorad Dodik számára, ami kiutat biztosíthat a teljes nemzetközi izolációból.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava