Connect with us

Magyarország

LÁTOGATÁS: Budapesten tárgyal Milorad Dodik, miközben Boszniában megkezdik a szavazatok újraszámlálását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Budapesten tárgyal Milorad Dodik boszniai szerb politikus, aki hivatalosan még a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja. A boszniai szerb politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozik, hogy tárgyaljon vele a boszniai fejleményekről. Bosznia- Hercegovinában közben megkezdődik a Szerb Köztársaság elnöki posztjára leadott szavazatok újraszámlálása. Dodik ezért a posztért indult, ám az ellenzéki vádak szerint elcsalta a választásokat.

A szarajevói Avaz hírportál rövid beszámolója szerint Dodik az Orbánnal való találkozó előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a boszniai Szerb Köztársaság az egyetlen a Balkánon, amely “többletenergiát termel”, új erőműveket épít, és erről tárgyal majd Orbánnal.

Dodik szeptember második felében ugyanerről a témáról beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, akkor a számára baráti boszniai szerb ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz Zarubezsnyefty állami irányítású olajipari vállalat merült fel egy (vagy több) gázerőmű építőjeként a boszniai Szerb Köztársaságban, és ebben “nagyfokú egyetértést” értek el. Az orosz cég több, mint egy évtizede jelen van a boszniai szerb entitásban.

A bosznia-hercegovinai választási bizottság döntését követően közben délután megkezdődik a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjára leadott szavazatok újraszámlálása.

Boszniában 15 óra 30 perckor nyitják ki a szavazatokat tartalmazó zsákokat, hogy ellenőrizzék a leadott voksokat az boszniai Szerb Köztársaság elnöki és alelnöki szintjén.

Az újraszámláláson részt vesznek a politikai pártok és a független jelöltek, valamint a fő számlálóközpont akkreditált megfigyelői.

A Központi Választási Bizottság adatai szerint Milorad Dodik 291 915, ellenzéki kihívója Jelena Trivić pedig 262 969 szavazattal rendelkezik, ami közel 29 ezer szavazatnyi különbséget jelent.

Az ellenzéki jelölt és az őt támogató pártok azonban új szavazatszámlálást követeltek, mert meg vannak győződve arról, hogy jelöltjüket “brutálisan meglopták” a szavazatok megszámlálása alkalmával.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava