Connect with us

Horvátország

ÜGY LEHET BELŐLE: Most már Horvátországgal is probléma van, Brüsszel fellépne a horvát kormány ellen az INA miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az Európai Bizottságnak Horvátországgal máris meggyűlik a baja
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A horvát gazdasági napilap, a Poslovni dnevnik híradásából kiderül, hogy az Európai Bizottságnak nagyon nem tetszett a Horvátország kormányának döntése, miszerint az INÁ-nak a legalacsonyabb áron kell eladnia az összes hazai gázt a Horvát Villanygazdaságnak (HEP-nek). A bizottság véleménye szerint az egyetlen ügyfél kiváltságos helyzete a szabadpiaci verseny szabályainak megsértését jelenti, ami az EU egységes piacának sarokköve.

Brüsszel vs. Zágráb

A Poslovni értesülései szerint az Európai Bizottság szolgálatain belül már terjedni kezdett az információ, hogy “most már problémánk van Horvátországgal”. A kollégák arról számoltak be, hogy “egy felelős pozícióban lévő, tájékozott tisztviselő” szerint Horvátország nem fogja tudni keresztülvinni azon szándékát, hogy ezzel segítse fogyasztóit, amint azt bejelentette.

Egy másik névtelen forrásra hivatkozva a lap azt írja, hogy a bizottság állítólag már kapcsolatba lépett az illetékes horvát minisztériummal, hogy jobban megértse a hazai forrásokból származó horvát gáz értékesítéséről szóló döntést, és annak következményeit.

– Azt vizsgálják, hogy ez a döntés milyen hatással lenne a szomszédos tagállamokra

– jelentette ki a Poslovni dnevnik informátora, majd hozzátéve hogy:

– Nagyon szilárd jogi keretre emlékeztetünk, amely az EU-tagállamok közötti szolidaritás szellemében biztosítja az ellátás biztonságát. A határokon átnyúló gázáramlást érintő, valamely tagállam által alkalmazott egyedi korlátozások indokolatlanok, és csak fokozhatják a problémákat a gázpiac jelenlegi helyzetében.

A gazdasági szempontok irrelevánsak

A brüsszeli “Deep Throat” – a tájékozatlanabbak számára ez a Watergate-botrányra való utalás – azt is tisztázta, hogy valamelyik tagállam milyen esetben korlátozhatja a gázeladást:

– A külső piacra irányuló kivitel korlátozása csak nagyon konkrét esetben indokolható, mint például az egészségvédelem vagy a közrend megóvása, és minden tekintetben meg kell felelni az arányosság elvének.

Ezt úgy kell érteni, hogy az említett arányosság az országos szükségletek és az exportkorlátozások közötti kapcsolatra utal. A továbbiakban a brüsszelita azt is elmondta, hogy a gazdasági hivatkozások soha nem jelentenek elfogadható indokot a külső piacra irányuló export korlátozására.

Szerinte “egységes és összehangolt uniós megközelítésre, valamint az energiapolitika és az egységes piaci szabályok jogi keretének való megfelelésre van szükség” ahhoz, hogy sikeresen reagálhassunk az Oroszországból érkező gázellátás csökkenésére.

Horvátország valószínűleg nehezen tudja bizonyítani a komoly fenyegetettséget – a fogyasztók számára a gáz magas ára tehát gazdasági ok, így nem jelent komoly fenyegetést, és ennek értelmében az intézkedés az egységes piacot szabályozó európai jogszabályok megsértése –, a brüsszeli bizottság egyébként is azt szeretné, hogy a lehető legkevesebb tagország “járjon egyéni utakon”.

Megszeppen vagy röhög a markába?

Megállapodás hiányában Brüsszel eljárást indít Horvátország ellen a szabadpiaci verseny szabályainak megsértése miatt. Az első lépés egy figyelmeztető levél lesz, amelyben magyarázatot kérnek a horvát intézkedésre, amelyre a tagállamnak, jelesül Horvátországnak két hónapon belül válaszolnia kell.

A horvát kormány hivatalosan megszeppen ugyan, titokban viszont röhög a markába. Miután Zágráb folyékonyan beszél “brüsszeliül”, úgy tesz majd, mint aki komolyan gondba esett “az EU egységes piaci sarokkövének” kimozgatására tett kísérlet miatt.

Aztán a minisztérium nagy levelezésbe bocsátkozik az EB szolgálataival, és igyekszik tisztázni a horvát álláspontot, majd röpke két hónap leforgása után, az EB arra a következtetésre jut, hogy elkerülhetetlen a figyelmeztetés kibocsátása, így hát meginti Zágrábot. Ezt követően a horvátok kotlanak rajta még két hónapig, hogy körülbelül áprilisban, amikor a gázimportot korlátozó ideiglenes intézkedés lejár, hamut hintsenek a fejükre, és nagy mea culpázások kíséretében eleget tegyenek az EB szigorú követelményeinek.

Egy biztos: mindezek közepette a procedúra jottányit sem sérül, csak a józan ész. De ez már egy ideje úgysem érdekel senkit sem.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava