Connect with us

Horvátország

ÜGY LEHET BELŐLE: Most már Horvátországgal is probléma van, Brüsszel fellépne a horvát kormány ellen az INA miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az Európai Bizottságnak Horvátországgal máris meggyűlik a baja
Olvasási idő: 2 perc

A horvát gazdasági napilap, a Poslovni dnevnik híradásából kiderül, hogy az Európai Bizottságnak nagyon nem tetszett a Horvátország kormányának döntése, miszerint az INÁ-nak a legalacsonyabb áron kell eladnia az összes hazai gázt a Horvát Villanygazdaságnak (HEP-nek). A bizottság véleménye szerint az egyetlen ügyfél kiváltságos helyzete a szabadpiaci verseny szabályainak megsértését jelenti, ami az EU egységes piacának sarokköve.

Brüsszel vs. Zágráb

A Poslovni értesülései szerint az Európai Bizottság szolgálatain belül már terjedni kezdett az információ, hogy „most már problémánk van Horvátországgal”. A kollégák arról számoltak be, hogy „egy felelős pozícióban lévő, tájékozott tisztviselő” szerint Horvátország nem fogja tudni keresztülvinni azon szándékát, hogy ezzel segítse fogyasztóit, amint azt bejelentette.

Egy másik névtelen forrásra hivatkozva a lap azt írja, hogy a bizottság állítólag már kapcsolatba lépett az illetékes horvát minisztériummal, hogy jobban megértse a hazai forrásokból származó horvát gáz értékesítéséről szóló döntést, és annak következményeit.

Azt vizsgálják, hogy ez a döntés milyen hatással lenne a szomszédos tagállamokra

– jelentette ki a Poslovni dnevnik informátora, majd hozzátéve hogy:

Nagyon szilárd jogi keretre emlékeztetünk, amely az EU-tagállamok közötti szolidaritás szellemében biztosítja az ellátás biztonságát. A határokon átnyúló gázáramlást érintő, valamely tagállam által alkalmazott egyedi korlátozások indokolatlanok, és csak fokozhatják a problémákat a gázpiac jelenlegi helyzetében.

A gazdasági szempontok irrelevánsak

A brüsszeli „Deep Throat” – a tájékozatlanabbak számára ez a Watergate-botrányra való utalás – azt is tisztázta, hogy valamelyik tagállam milyen esetben korlátozhatja a gázeladást:

A külső piacra irányuló kivitel korlátozása csak nagyon konkrét esetben indokolható, mint például az egészségvédelem vagy a közrend megóvása, és minden tekintetben meg kell felelni az arányosság elvének.

Ezt úgy kell érteni, hogy az említett arányosság az országos szükségletek és az exportkorlátozások közötti kapcsolatra utal. A továbbiakban a brüsszelita azt is elmondta, hogy a gazdasági hivatkozások soha nem jelentenek elfogadható indokot a külső piacra irányuló export korlátozására.

Szerinte „egységes és összehangolt megközelítésre, valamint az energiapolitika és az egységes piaci szabályok jogi keretének való megfelelésre van szükség” ahhoz, hogy sikeresen reagálhassunk az Oroszországból érkező gázellátás csökkenésére.

Horvátország valószínűleg nehezen tudja bizonyítani a komoly fenyegetettséget – a fogyasztók számára a gáz magas ára tehát gazdasági ok, így nem jelent komoly fenyegetést, és ennek értelmében az intézkedés az egységes piacot szabályozó európai jogszabályok megsértése –, a brüsszeli bizottság egyébként is azt szeretné, hogy a lehető legkevesebb tagország „járjon egyéni utakon”.

Megszeppen vagy röhög a markába?

Megállapodás hiányában Brüsszel eljárást indít Horvátország ellen a szabadpiaci verseny szabályainak megsértése miatt. Az első lépés egy figyelmeztető levél lesz, amelyben magyarázatot kérnek a horvát intézkedésre, amelyre a tagállamnak, jelesül Horvátországnak két hónapon belül válaszolnia kell.

A hivatalosan megszeppen ugyan, titokban viszont röhög a markába. Miután Zágráb folyékonyan beszél „brüsszeliül”, úgy tesz majd, mint aki komolyan gondba esett „az EU egységes piaci sarokkövének” kimozgatására tett kísérlet miatt.

Aztán a minisztérium nagy levelezésbe bocsátkozik az EB szolgálataival, és igyekszik tisztázni a horvát álláspontot, majd röpke két hónap leforgása után, az EB arra a következtetésre jut, hogy elkerülhetetlen a figyelmeztetés kibocsátása, így hát meginti Zágrábot. Ezt követően a horvátok kotlanak rajta még két hónapig, hogy körülbelül áprilisban, amikor a gázimportot korlátozó ideiglenes intézkedés lejár, hamut hintsenek a fejükre, és nagy mea culpázások kíséretében eleget tegyenek az EB szigorú követelményeinek.

Egy biztos: mindezek közepette a procedúra jottányit sem sérül, csak a józan ész. De ez már egy ideje úgysem érdekel senkit sem.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: