Connect with us

Migráció

36 MILLIÓ EURÓS KÉZFOGÁS: Szerbia hozzáigazítja vízumpolitikáját az Európai Unióhoz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

baratsagos vigyorgas gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Erre a szerb elnök tett ígéretet, miután találkozott Margaritis Shinasszal, az Európai Bizottság alelnökével, aki egyúttal az európai életmód népszerűsítéséért felelős európai biztos. Aleksandar Vučić vendégével a migráció és a migrációpolitika terén kialakult helyzetről tárgyalt. A megbeszélés során szóba kerültek az uniós együttműködés és támogatás megerősítésének módjai, ami körülbelül azt jelenti, hogy szerb részről az iránt tapogatództak, hogy mennyi pénz lehet a mostanra kialakult helyzetből kicsiholni. Beszéltek még az integrált határigazgatásról, az illegális átlépések megállításáról és a Szerbia területén tartózkodó vagy azon áthaladó menekültek megsegítéséről, ennek az utóbbinak ismételten vannak anyagi vonzatai.

Aleksandar Vučić a támogatásokért cserébe elárulta, hogy tervei szerint Szerbia az év végéig “jelentősen harmonizálja” vízumpolitikáját az Európai Unióval, amivel akadályozni kívánja, hogy a Nyugat felé irányuló illegális migráció Szerbia területén keresztül folyjon. Eddig a közlemény, mi viszont most nem mennénk bele a szerb elnöki ígéretek értékállóságába.

A szerb elnök sajtószolgálata szerint a tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a migráció és a menekültek helyzete terén felmerülő kihívások megoldásának egyetlen lehetséges módja a “szükségszerű közös munka”.

Mivel nem könnyű konkretizálni, hogy valójában mire gondolt a költő, és mert ebben a közlemény nem nyújt további támaszt, ezért emberi nyelvre leképezve talán mondhatjuk azt, hogy mindennek Szerbia beleegyezésévél kell történnie, legyen az bármi is.

A szóban forgó közlemény szerint Margaritis Shinas megismételte az Európai Bizottság értékelését, miszerint “Szerbia az EU megbízható partnere a migrációs folyamatok kezelésében”, és ezen a téren továbbra is “pozitív eredményeket” ér el. Ezt adta a szerb elnöki hivatal Shinas szájába.

És akkor most következik a lényeg, az Európai Bizottság ugyanis közölte, hogy újabb 36 millió eurót ad a szerbiai menekült- és migránsügyi hivatalnak.

– Margaritis Shinas azt is felajánlotta, hogy felgyorsítják a FRONTEX-erők felsorakozását a szerbiai határvédelem támogatása érdekében

– olvasható a közleményben, amely azonban azt nem taglalja, hogy a Frontex Szerbia déli vagy északi határán kíván-e felsorakozni, merthogy ez sem mindegy.

A szerb elnök hivatal még arról is tájékoztatta a szerbiai & egyéb média képviselőit, hogy a két politikus megosztotta benyomásait az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójával kapcsolatban, erről azonban további részleteket nem közöltek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava