Connect with us

Bosznia

LECSERÉLIK GYÖNGYIKÉT? Szerb nemzetiségű külügyminisztert akar Dodik Bosznia-Hercegovinának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Bedobta a gumicsontot Milorad Dodik, aki indokoltnak tartja, hogy szerb nemzetiségű legyen a következő bosznia-hercegovinai külügyminiszter. Ez minden bizonnyal azt jelzi, hogy szerb részről megelégelték Bisera Turković (biser, jelentése gyöngy) áldásos tevékenységét, aki az ország külügyi szekciójában erőteljesen a bosnyák & muszlim érdekeket képviselte. Dodikot azonban más is motiválhatta a “szerb nemzeti színekbe csomagolt gumicsontnak” a bedobásakor: ezzel valószínűleg azt kívánja ellensúlyozni, hogy a boszniai szerb ellenzék választási csalással vádolja, és valószínűleg megfellebbezi a győzelmének, miután eléggé gyanús körülmények között szerezte meg a Szerb Köztársaság elnöki posztját.

Lépéskényszerbe került

Milorad Dodik a Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) pártjának elnöke az október 2-i választáson leadott szavazatok 48%-t kapta meg a végleges összesítése alapján. A Dodikkal szemben koalícióra lépett pártok által támogatott Jelena Trivić 43%-ot ért el.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy az ellenzéki pártok október 3-i sajtótájékoztatón jelentettek be számos választási csalás lehetőségére utaló esetet, és nem hajlandók belenyugodni Dodik győzelmébe.

Látva az ellenzék új választás kiírása melletti elszántságát, Dodiknak nem maradt más esélye, mint bedobni egy akkora gumicsontot, ami más irányba orientálja a közvéleményt.

Az urnazárás óta eltelt két napban a boszniai sajtó a boszniai Szerb Köztársaság elnöki tisztségének betöltése körül kialakult vitától hangos. A Jelena Trivić vezette ellenzéki blokk nem hajlandó elismerni Milorad Dodik győzelmét, és minden lehetséges médiafelületen azt hangoztatják a Trivić mögött felsorakozott pártok vezetői, hogy megismételt választás lesz a szerb entitásban az elnöki címért.

A meglehetősen harsány és hangos ellenzéki tiltakozás arra kényszerítette Dodikot, hogy egy váratlan, de hangzatos húzással, illetve “mondással” megkísérelje a közvélemény figyelmét elterelni az általa betölteni áhított pozíció sorsáról.

Trivićnek mostanra nem maradt más választása, mint a “zajos népi ellenállás”, különös tekintettel arra, hogy a boszniai Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) nem kis nehézségek árán befejezte a szavazatok összeszámolását, és az eredmény alapján Dodik 5%-al megelőzte vetélytársát.

Az olvasói tisztánlátás végett megjegyezzük, hogy ez mintegy huszonhétezer szavazatnyi különbséget jelent.

Szerb legyen a külügyér

A kellő hatás érdekében Dodik olyan követeléssel állt elő, ami akár méltányosnak is lenne nevezhető, azonban ismét a kommunikáció módja hagyott némi kívánni valót maga után.

Dodik a boszniai szerb entitási hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy Bisera Turković jelenlegi boszniai külügyminiszter a bosnyák származása és a Demokratikus Akció Pártjában (Stranka Demokratske Akcije, SDA) betöltött funkciója miatt nem látta el objektíven a feladatát, és a bosnyák érdekeket képviselte az előző négy évben.

Dodik szerint indokolt, hogy a boszniai kormány feladatát ellátó Miniszterek Tanácsában szerb nemzetiségű személy legyen a következő külügyminiszter, mégpedig az ő pártja, vagyis az SNSD soraiból.

Dodik az álláspontja alátámasztására felemlegette az ominózus ügyet, amikor a nemzet Biserája a Miniszterek Tanácsának döntését figyelmen kívül hagyva, és az államelnökség döntése nélkül kezdett májusban Oroszország elleni szankciók bevezetéséről beszélni. Utóbbiak Dodik vétója miatt azóta sem kerültek bevezetésre.

Azt is elmondta, hogy a szavazatok jelenlegi megoszlása alapján még van matematikai esély arra is, hogy az ellenzéki szerb pártok szövetséget kötnek a bosnyák és multietnikus pártokkal, így kiszorítva a Miniszterek Tanácsából az RS-ben a szavazatok 42%-t elnyerő SNSD-t.

A megfelelő kormányzati helyek megszerzése érdekében már tárgyalásba is kezdett Dragan Čovićtyal, a legnagyobb boszniai horvát pártnak számító boszniai-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség pártja (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ BiH) elnökével, mint lehetséges koalíciós partnerrel.

Újracsomagolta a fenyegetést

Dodik a gondolatmenetét azzal az általa évek óta újracsomagolt fenyegetéssel zárta, hogy “nem szeretne semmi rosszat a bosnyákoknak, de meg kell, egyezzenek abban, hogyan működjön Bosznia- Hercegovina, és nem ideákat kell erről terjeszteni. Ha nem így lesz, és a jelenlegi állami struktúra marad, az összeomláshoz vezet, és meglátjuk ez meddig tart.”

A Dodik által igénybe venni kívánt “gumicsont-taktika” amiatt is fontos lehet, mert az SNSD vezetése az előző ciklusban komoly energiákat fektetett abba, hogy a szerb entitás vezetésével együttműködni hajlandó külső szereplők számára azt az üzenetet sugározzák, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban rend és egység uralkodik, míg a bosnyák-horvát Föderáció a permanens politikai csatározások színtere.

Az így elsődlegesen a Kelet, a másodsorban pedig a Nyugat felé kialakítani próbált image komolyan sérülhet azzal, ha tömeges választási csalásokra derülne fény a szerb országrészben.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava