Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

VÉRÖRÖM: Sem a horvátok, sem a szerbek nem ismerik el az ukrajnai orosz népszavazásokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elcsatolt teruletek
A cikk meghallgatása

Horvátország elítéli Ukrajna egyes régióinak orosz annexióját, ráadásul az oroszbarát Szerbia sem ismeri el az ukrajnai régiók Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásának eredményeit. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy korábban az ukránok sem ismerték el Koszovó kiválását Szerbiából, és a terület függetlenségének kikiáltását. Ennek következtében – érdekes módon – a szerbek és a horvátok valamiben mégiscsak egyetértenek. Moszkvában közben tetőfokára hágott a “háborús komédiázás”, az orosz fővárosban ugyanis ünnepség szerveznek az “elcsatolás örömére”.

Horvát álláspont

Horvátország határozottan elítéli a négy ukrajnai régióban tartott “illegális és hamis” népszavazást, valamint Moszkva bejelentését a szóban forgó régiók Oroszországhoz történő csatlakozásáról.

A horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium közleménye szerint “ez Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének, valamint a nemzetközi jognak és az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértése”.

Zágrábban ehhez még hozzátették, hogy Horvátország a döntést “illegitimnek, jogellenesnek, és mint ilyet, jogilag semmisnek tartja, és nem ismeri el annak politikai és jogi következményeit”.

– Horvátország a többi EU-tagországgal és szövetségessel együtt továbbra is minden szükséges támogatást megad Ukrajnának a jelenleg megszállt területei reintegrációjához, valamint az alkotmányos rend helyreállításához a nemzetközileg elismert határokon belül

– áll a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium közleményében.

Szerb álláspont

Korábban a szerb külügyminiszter és a szerb miniszterelnök is közöltem hogy Szerbia sem ismeri el az orosz népszavazási bohózat eredményét, de ezt természetes “leokézta” a “mindenes” szerb államfő is, mivelhogy az utolsó szó úgyis az övé.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán úgy fogalmazott, hogy az ország érdekeit az szolgálja leginkább, ha saját területi egységének megóvása mellett tiszteletben tartja más országok területi integritását is.

A szerb államfő hozzátette, hogy Szerbia azért sem ismerheti el a moszkvai vezetés által szervezett népszavazásának eredményeit, mert Belgrád tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát, valamint az ENSZ határozatait.

Az uniós tagságra törekvő Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, de az ENSZ Közgyűlésében márciusban elítélte Ukrajna megtámadását.

A nyugat-balkáni ország teljes mértékben az orosz gáztól függ, így igyekszik fenntartani jó kapcsolatait Moszkvával.

A barátság azért hasznos Szerbia számára, mert Moszkva sem ismeri el Koszovó függetlenségét, így állandóan megvétózza az ország felvételét a nemzetközi szervezetekbe, bár szerb részről rosszallóan tekintenek arra, hogy az ukrán területek elszakításakor az oroszok Koszovót hozzák fel jogi precedensként.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava