Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

VÉRÖRÖM: Sem a horvátok, sem a szerbek nem ismerik el az ukrajnai orosz népszavazásokat

elcsatolt teruletek
KOMÉDIA: Moszkvában tetőfokára hágott a "háborús komédiázás", az orosz fővárosban ugyanis ünnepség szerveznek az "elcsatolás örömére" (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

elítéli Ukrajna egyes régióinak orosz annexióját, ráadásul az oroszbarát Szerbia sem ismeri el az ukrajnai régiók Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásának eredményeit. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy korábban az ukránok sem ismerték el Koszovó kiválását Szerbiából, és a terület ének kikiáltását. Ennek következtében – érdekes módon – a szerbek és a horvátok valamiben mégiscsak egyetértenek. Moszkvában közben tetőfokára hágott a “háborús komédiázás”, az orosz fővárosban ugyanis ünnepség szerveznek az “elcsatolás örömére”.

Horvát álláspont

Horvátország határozottan elítéli a négy ukrajnai régióban tartott “illegális és hamis” népszavazást, valamint bejelentését a szóban forgó régiók Oroszországhoz történő csatlakozásáról.

A horvát kül- és -ügyi minisztérium közleménye szerint “ez Ukrajna ának, szuverenitásának és függetlenségének, valamint a nemzetközi jognak és az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértése”.Zágrábban ehhez még hozzátették, hogy Horvátország a döntést “illegitimnek, jogellenesnek, és mint ilyet, jogilag semmisnek tartja, és nem ismeri el annak politikai és jogi következményeit”.

Horvátország a többi EU-tagországgal és szövetségessel együtt továbbra is minden szükséges támogatást megad Ukrajnának a jelenleg megszállt területei reintegrációjához, valamint az alkotmányos rend helyreállításához a nemzetközileg elismert határokon belül

– áll a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium közleményében.

Szerb álláspont

Korábban a szerb és a szerb miniszterelnök is közöltem hogy Szerbia sem ismeri el az orosz népszavazási bohózat eredményét, de ezt természetes “leokézta” a “mindenes” szerb államfő is, mivelhogy az utolsó szó úgyis az övé.

szerdán úgy fogalmazott, hogy az ország érdekeit az szolgálja leginkább, ha saját területi egységének megóvása mellett tiszteletben tartja más országok területi integritását is.

A szerb államfő hozzátette, hogy Szerbia azért sem ismerheti el a moszkvai vezetés által szervezett népszavazásának eredményeit, mert tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát, valamint az ENSZ határozatait.Az uniós tagságra törekvő Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, de az ENSZ Közgyűlésében márciusban elítélte Ukrajna megtámadását.

A nyugat-balkáni ország teljes mértékben az orosz gáztól függ, így igyekszik fenntartani jó kapcsolatait Moszkvával.

A barátság azért hasznos Szerbia számára, mert Moszkva sem ismeri el Koszovó függetlenségét, így állandóan megvétózza az ország felvételét a nemzetközi szervezetekbe, bár szerb részről rosszallóan tekintenek arra, hogy az területek elszakításakor az oroszok Koszovót hozzák fel jogi precedensként.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: