Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

A TUDÓSÍTÓ VISSZAVÁG: Kinek az ángyikája elfogult, továbbá megawattok a föld mélyéről

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HRejting gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Hétfőn a horvát belpolitikával foglalkoztam – nem azért mert szeretem az ilyesmit, hanem mert az ilyesmi szerves része a tudósítói munkának – az az egyszerű megállapításom, hogy ̋ Az ellenzék egyszerűen nem tud fogást találni rajta, még a lassan feledésbe merülő INA-botrány sem tudott ártani, sem a kormánypártnak, sem a kormányfőnek ̋ valahogy nem nyerte el a szerkesztő úr tetszését. Aszongya, elfogult vagyok, és még ki is figurázott (De szépen hangzott ez, Istenem, Istenem.) Szép dolog ez, kérdem én? Természetesen nem. Főleg mert az események engem látszanak igazolni.

Kinek az ángyikája elfogult?

A parlament őszi ülésszakának elején a horvát közszolgálati televízió (HRT) közzétette a politikai pártok népszerűségével foglalkozó első őszi felmérését. A HRejtinget szeptember 15. és 19. között készítették egy 1400 alanyból álló mintán. A legnagyobb hiba a +/- 2,95%, a felmérés megbízhatósága pedig 95%. A két nyári hónap nem vezetett a pártok minősítésének/jellemzőinek változásához, viszont a népszerűségük változott.

A legtöbb megkérdezett számára továbbra is a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a legjobb választás 25,5%-kal. A második helyen, 8,8%-kal lemaradva a Szociáldemokrata Párt (SDP) áll, amelyik 16,7%-os tetszési indexszel.

A harmadik politikai erő, a Bírunk! (Možemo!) 10,9%-ot kapott, miközben a Híd (Most) még mindig a negyedik helyen áll 8,7%-kal. Az utolsó HRejtingben ez volt az egyetlen négy párt, amely átlépte a küszöböt. Most csatlakozott hozzájuk egy ötödik. Penava Hazafias Mozgalma, amely a közvélemény-kutatásban először haladta meg az 5%-ot, és 5,7%-kal rendelkezik.

A legutóbbi felmérés óta a kormánypárt 1,21 százalékot veszített, szóval az INA botrány nem igazán tudott ártani sem a kormánypártnak sem a kormányfőnek, a szociáldemokraták 1,03 százalékkal “zsugorodtak”, a Bírunk! pedig 1,10%-kal, ugyanakkor a Híd csak 0,36 százalékot veszített.

Az INA-botrány egyedül a Hazafias Mozgalomnak kedvezett, amely 1,20 százalékkal több megkérdezett tetszését nyerte el és most hosszú idő után először lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges álomhatárt, az 5 százalékot.

Szóval a számok azt látják bizonyítani, amit mondtam, hogy az ellenzék nem tud fogást találni a drága jó Plenković miniszterelnökön, mivelhogy tovább süllyedtek, a Penava-féle plusz 1,2 százalék pedig nagyjából megfelel a HDZ mínusz 1,21 százalékának. Nyilván a HDZ konzervatívabb választói érezték úgy, hogy veszélyben a haza.

Bár tudnék még ömlengeni, mivel Plenki New Yorkban találkozott a horvát diaszpóra képviselőivel, és ismertette kormányzása eredményeit, egyenlőre azonban ennyit elegendőnek találtam.

Megawattok a föld mélyéről

A Verőce-drávamente megyében lévő Szagyolca (Čađavica) település mellett, megkezdődött a legnagyobb horvát geotermális villanyerőmű kiépítése.

Bár az elfogult horvát tudósítók lelkendezve arról számoltak be hogy, a létesítmény legnagyobb az EU területén, ez meglehetősen távol áll az igazságtól, mivel a Čađavica-erőmű 20 MW teljesítményével eltörpül az olasz Larderello 405 megawattja mellett.

Akárhogy is van, egy stabil, időjárástól, üzemanyagválságtól független áramforrás jól jön a mai világban, pláne, hogy még a zöldeknek is tetszik.

Az eset érdekessége, hogy ezúttal nem EU-s pénzekből épül az erőmű, hanem magánbefektetés által, ami persze, nem zárja ki, hogy a későbbi fázisokban valahol nem bukkan elő egy kis EU-s támogatás.

A jelenlegi helyzet az, hogy a föld mélyében rejlő forró víz próbatermelésére készülnek, aminek a beruházó Crosco cég tulajdonosa, Dragan Jurilj szerint el kellene érnie az óránkénti 400/500 tonnát.

Miután a felszínre érkező víz hőmérséklete eléri a 150 Celsius-fokot ez indokolttá teszi a beruházást, mert egy ilyen hőfokú vízzel meg tudják hajtani az erőmű gőzturbináit.

A feltörő forró víz természetesen otthonok, melegházak fűtésre is alkalmas, és erre a célra is “befogják”, mert miután elhagyja az erőművet, még mindig körülbelül 80 fok lesz a hőmérséklete.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava