Connect with us

Horvátország

A TUDÓSÍTÓ VISSZAVÁG: Kinek az ángyikája elfogult, továbbá megawattok a föld mélyéről

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HRejting gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn a horvát belpolitikával foglalkoztam – nem azért mert szeretem az ilyesmit, hanem mert az ilyesmi szerves része a tudósítói munkának – az az egyszerű megállapításom, hogy ̋ Az ellenzék egyszerűen nem tud fogást találni rajta, még a lassan feledésbe merülő INA-botrány sem tudott ártani, sem a kormánypártnak, sem a kormányfőnek ̋ valahogy nem nyerte el a szerkesztő úr tetszését. Aszongya, elfogult vagyok, és még ki is figurázott (De szépen hangzott ez, Istenem, Istenem.) Szép dolog ez, kérdem én? Természetesen nem. Főleg mert az események engem látszanak igazolni.

Kinek az ángyikája elfogult?

A parlament őszi ülésszakának elején a horvát közszolgálati televízió (HRT) közzétette a politikai pártok népszerűségével foglalkozó első őszi felmérését. A HRejtinget szeptember 15. és 19. között készítették egy 1400 alanyból álló mintán. A legnagyobb hiba a +/- 2,95%, a felmérés megbízhatósága pedig 95%. A két nyári hónap nem vezetett a pártok minősítésének/jellemzőinek változásához, viszont a népszerűségük változott.

A legtöbb megkérdezett számára továbbra is a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a legjobb választás 25,5%-kal. A második helyen, 8,8%-kal lemaradva a Szociáldemokrata Párt (SDP) áll, amelyik 16,7%-os tetszési indexszel.

A harmadik politikai erő, a Bírunk! (Možemo!) 10,9%-ot kapott, miközben a Híd (Most) még mindig a negyedik helyen áll 8,7%-kal. Az utolsó HRejtingben ez volt az egyetlen négy párt, amely átlépte a küszöböt. Most csatlakozott hozzájuk egy ötödik. Penava Hazafias Mozgalma, amely a közvélemény-kutatásban először haladta meg az 5%-ot, és 5,7%-kal rendelkezik.

A legutóbbi felmérés óta a kormánypárt 1,21 százalékot veszített, szóval az INA botrány nem igazán tudott ártani sem a kormánypártnak sem a kormányfőnek, a szociáldemokraták 1,03 százalékkal “zsugorodtak”, a Bírunk! pedig 1,10%-kal, ugyanakkor a Híd csak 0,36 százalékot veszített.

Az INA-botrány egyedül a Hazafias Mozgalomnak kedvezett, amely 1,20 százalékkal több megkérdezett tetszését nyerte el és most hosszú idő után először lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges álomhatárt, az 5 százalékot.

Szóval a számok azt látják bizonyítani, amit mondtam, hogy az ellenzék nem tud fogást találni a drága jó Plenković miniszterelnökön, mivelhogy tovább süllyedtek, a Penava-féle plusz 1,2 százalék pedig nagyjából megfelel a HDZ mínusz 1,21 százalékának. Nyilván a HDZ konzervatívabb választói érezték úgy, hogy veszélyben a haza.

Bár tudnék még ömlengeni, mivel Plenki New Yorkban találkozott a horvát diaszpóra képviselőivel, és ismertette kormányzása eredményeit, egyenlőre azonban ennyit elegendőnek találtam.

Megawattok a föld mélyéről

A Verőce-drávamente megyében lévő Szagyolca (Čađavica) település mellett, megkezdődött a legnagyobb horvát geotermális villanyerőmű kiépítése.

Bár az elfogult horvát tudósítók lelkendezve arról számoltak be hogy, a létesítmény legnagyobb az EU területén, ez meglehetősen távol áll az igazságtól, mivel a Čađavica-erőmű 20 MW teljesítményével eltörpül az olasz Larderello 405 megawattja mellett.

Akárhogy is van, egy stabil, időjárástól, üzemanyagválságtól független áramforrás jól jön a mai világban, pláne, hogy még a zöldeknek is tetszik.

Az eset érdekessége, hogy ezúttal nem EU-s pénzekből épül az erőmű, hanem magánbefektetés által, ami persze, nem zárja ki, hogy a későbbi fázisokban valahol nem bukkan elő egy kis EU-s támogatás.

A jelenlegi helyzet az, hogy a föld mélyében rejlő forró víz próbatermelésére készülnek, aminek a beruházó Crosco cég tulajdonosa, Dragan Jurilj szerint el kellene érnie az óránkénti 400/500 tonnát.

Miután a felszínre érkező víz hőmérséklete eléri a 150 Celsius-fokot ez indokolttá teszi a beruházást, mert egy ilyen hőfokú vízzel meg tudják hajtani az erőmű gőzturbináit.

A feltörő forró víz természetesen otthonok, melegházak fűtésre is alkalmas, és erre a célra is “befogják”, mert miután elhagyja az erőművet, még mindig körülbelül 80 fok lesz a hőmérséklete.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava