Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Montenegró

ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK: A montenegrói elnök nem bízta meg kormányalakítással a többségi pártok miniszterelnökjelöltjét

djukanovic uralkodo
HARMINC ÉVE URALKODIK: Fenyeget-e intézményi válság Montenegróban?
Olvasási idő: 1 perc

A montenegrói pártok hiába egyeztek meg az új kormányfő személyéről, az államfő elutasította, hogy megbízást adjon Milorad Lekićnek, a Demos, vagyis a Demokratikus Szövetség elnökének. Milo Đukanović döntéséről levélben értesítette a parlament elnökét, akinél kezdeményezte a képviselői mandátumának lerövidítését, ami előrehozott parlamenti választások kiírását jelenti a kis, de geopolitikai szempontokból fontos balkáni országban, amelyben akár intézményi válság is kialakulhat, miután az állami apparátus egy része már így sem működik.

Médiajelentések szerint Đukanović döntését azzal indokolta, hogy a nyilvánosan elérhető információk szerint Milorad Lekić a parlementi többséget alkotó pártok egy részétől csak szóbeli támogatást kapott, mert három párt képviselői nem írták alá a jelölését.

Az államfő megfogalmazása szerint a pártok, amelyek azt állítják, hogy parlamenti többséggel rendelkeznek, nem mellékelték képviselőik többségének aláírását, amellyel Lekićet támogatják.

Đukanović ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezek után nem az a benyomása támadt, hogy Lekić egyértelmű támogatással rendelkezik, amelynek segítségével képes lenne megalakítani az új kormányt, és megoldást találni a pénzügyi, gazdasági, jogi, intézményi és politikai szinten jelentkező súlyos problémákra.

A montenegrói elnök ezért alkotmányos jogkörével összhangban javaslatot tett a montenegrói parlament megbízatásának lerövidítésére, ami előrehozott parlamenti választások kiírását jelenti, amelyet minél előbb meg kell tartani.

Az államfő szerint a regionális és globális kontextus, a politikai és biztonsági kihívások, valamint a Montenegró előtt álló gazdasági és pénzügyi problémák, különösen az energiaszektorban, az egészségügyben és más területeken, hozzáértő, felelős és hatékony kormány kinevezését igénylik.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen kormány csak a polgárok választásokon hozott döntése által jöhet létre

– mondta Đukanović, akinek a pártja kívülről támogatta Dritan Abazovićot, de kivonult az előző kormány mögül, mert az aláírta az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal, aminek érdekében félig-meddig titkos körülmények között utazott Montenegróba Porfirije szerb pátriárka, hogy elkerülje a kormány- és szerbellenes tüntetések kirobbanását.

Emlékezetes, hogy a 2020-as voksolást követően felállt kormány februárban szintén a szerb ortodox egyházzal tervezett alapszerződés körüli viták miatt bukott meg.kis festett kabatok222kis festett kabatok


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: