Connect with us

Oroszország

ELMÉLYÍT: Putyin nagyra értékeli a szerb erőfeszítéseket a független politikai irányvonal megőrzésére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin szerb baratok gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Oroszország folytatja az együttműködés elmélyítését Szerbiával – mondta orosz elnök a külföldi nagykövetek számára kiállított agrémentek átadásakor. A Szputnyik hírügynökség beszámolója szerint Vlagyimir Putyin egyúttal támogatja Szerbiát abban, hogy megőrizze állami szuverenitását és területi integritását.

Putyin az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországot és Szerbiát stratégiai partnerség köti össze.

– A baráti hagyományokra támaszkodunk, valamint a két testvéri nemzet kulturális, szellemi és történelmi közelségére. Rendszeresen beszélgetek Vučić elnökkel

– jelentette ki az orosz vezető, aki úgy fogalmazott, hogy a személyes találkozások, telefonbeszélgetések során megbeszéli a szerb elnökkel az együttműködés továbbfejlesztésének kulcskérdéseit.

– Nagyra értékeljük szerb barátaink erőfeszítéseit, hogy kiegyensúlyozott, független politikát valósítsanak meg a nemzetközi színtéren

– mondta Putyin, aki szerint Oroszország és Szerbia tovább mélyíti együttműködését gazdasági, tudományos-műszaki és humanitárius téren.

Az orosz elnök természetesen foglalkozott a koszovói helyzettel is, amely az utóbbi napokban igencsak “divatba jött”.

– A nemzetközi jog keretein belül, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatára támaszkodva, továbbra is mindenre kiterjedő segítséget nyújtunk szerb barátainknak a Szerbia törvényes jogaiért és érdekeiért vívott harcban, amely az állami szuverenitás és a területi integritás védelmében folyik

– konstatálta az orosz államfő az említett ünnepségen, amelyen részt vett Momčilo Babić nemrég kinevezett szerb nagykövet, aki a nemrég elhunyt Miroslav Lazanski helyébe lépett.

Babić korábban az Aleksandar Vučić szerb elnök egykori mentorának számító, Vojislav Šešelj (volt) radikális vezető és a szintén radikális múlttal rendelkező Tomislav Nikolić volt szerb elnök orvosaként tevékenykedett, egyébként pedig a Belivuk-bűnbanda egyit véreskezű szereplőjének, a két gyilkosságban is főszerepet játszó Srđan Lalićnak a nagybátyja.

A hirtelenül elhunyt Miroslav Lazanskiról a szerb elnök ugyanakkor “méltó módon” emlékezett meg, mert nemrégiben katonai járművet nevezett el róla, az egykori nagykövet ugyanis ugyanis a miloševići és egyéb szerbiai rezsimek kedvenc katonai szakértője volt.

Egyébként nem Putyin az első orosz politikus, aki megszólalt a napokban Koszovóval kapcsolatban, Oroszország belgrádi nagykövete már nyilatkozott az ügyben.

Alekszandr Bocan- Harcsenko kijelentette, hogy Moszkva tiszteletben tartja Szerbia szuverenitását és területi integritását, és úgy véli, hogy Koszovó autonóm tartományként továbbra is Szerbia szerves részét képezi.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava