Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

HORVÁT “REZSICSÖKKENTÉS”: Olcsóbb az üzemanyag, növekszik a minimálbér, lesz gáz, a tudósító meg elfogult

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenki nyeregben gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Andrej Plenković horvát miniszterelnök expressz felépült a koronából, röpke négy nap után már ismét személyesen vezette a kormányülést. Plenki ott folytatta, ahol abbahagyta: továbbra is nyugodt kormányzással igyekszik kihúzni a talajt az ellenzék lába alól, s a jelek szerint ez sikerülni is fog neki. Az ellenzék egyszerűen nem tud fogást találni rajta, még a lassan feledésbe merülő INA-botrány sem tudott ártani, sem a kormánypártnak, sem a kormányfőnek.(De szépen hangzott ez, Istenem, Istenem.)

Még egy kis ömlengés

A választók, úgy tetszik: jól reagáltak a kormány “szigorú” intézkedéseire – itt a hazai forrásokból származó földgáz exportjának tilalmára gondolunk – amelynek során most az emberek naivabb fele lélegzetét visszafojtva figyeli a horvát igazgatótanácsai tagok és a kormány meccselését.

Szemben az igazgatótanács magyar tagjaival, miután mostanra már mind a három lemondott, a horvátok még mindig nem nyújtották be lemondásukat, abban reménykedve, hogy valahogy mégis meg tudják szerezni a busás végkielégítést, amelynek összege körülbelül 4 millió kunára (több mint fél millió euró) rúg.

A kormány, illetve Filipović gazdasági miniszter már bejelentette, hogy amennyiben nem mondanak le, a felügyelőbizottság e heti ülésén menesztik őket. A mai kormányülésen azt is megszellőztették, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja a végkielégítés összegét, s ha végül kapnak is valamit, az jóval kevesebb lesz négy millió kunánál.

Horvát “rezsicsökkentés”

A kormány határozata alapján a horvát autósok körülbelül 15 euróval kevesebbet fognak fizetni egy átlagos, 50 literes tartály üzemanyagért, mint akkor fizettek volna, ha a kormány nem avatkozik be. A dízel így 59 lipával lett olcsóbb, és most 12,29 kunába kerül literje, míg a benzin egy lipával drágult és most 10,58 kunába kerül, ami magyar lefordítva, 654 forint és 563 forint a mai árfolyamon.

Ismét csak Filipović gazdasági miniszter szavai szerint a kormány azért határozott így, mert a földközi-tengeri piacon a dízel ára a múlt pénteken csökkent. A miniszterelnök ugyanakkor hosszabb távú intézkedésekről beszélt, nevezetesen a minimálbér újabb növeléséről, amely kormányzása alatt 250 kunával (30 euró) növekedett.

Mint ezt Plenković nyomatékosította, a kormány hat éves munkájának köszönhetően az átlagfizetés több mint 2000 kunával (kb. 270 euró) növekedett, miközben a munkanélküliek száma alig haladja meg a százezret (104.552), azaz most a legkevesebb a Plenković-kormány regnálása alatt. A munkaviszonyban lévők száma is nőtt, most 1,6 milliót tesz ki, ami a legtöbb az utóbbi húsz évben.

– Jelentősen javítottuk az anyagi jogosultságokat az állami szektorban és a közszolgáltatásban. Megemeltük az egyszeri anyagi jogokat, a visszkereseti jogokat, a napidíjakat, a kiküldetési juttatásokat, valamitn a végkielégítés kiszámításának alapját

– mondta Plenković. Az idill, azaz a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások, Plenki szerint szerdán folytatódik.

Lesz gáz mindenkinek

A kormányüléssel párhuzamosan Ivo Milatić, a gazdasági minisztérium államtitkára tartott sajtótájékoztatót, amelyen megnyugtatta a lakosságot, hogy lesz elegendő gáz mindenki számára.

Ez a bejelentés nem arra utal, hogy lesz elegendő mennyiségű gáz, hanem arra, hogy mindenki hozzá tud jutni: az energiaválság Horvátországban ugyanis azt eredményezte, hogy azok a fogyasztók, akik nem a közszolgáltatóval, hanem a kereskedelmi szolgáltatókkal írták alá szerződést a gáz beszérzéséről, abba helyzetbe kerültek, hogy gáz nélkül maradnak a fűtési szezonban.

Mintegy 100 ezer háztartásról van szó, ami nem kevés, ez kifejezetten Zágrábra vonatkozik, ahol több mint 70 ezer háztartás érintett. Mint Milatić kifejtette, a megoldás az, hogy egyszerűen új szerződést kell aláírni, ezúttal a közszolgáltatási szektor vállalataival, és ezután már senki sem fog gáz nélkül maradni télire.

A gubanc – mert mindig van gubanc – az, hogy a várható 100 ezer kérvény feldolgozása időt igényel, a fűtési szezon pedig vészesen közeledik.

Milatić ezzel azokat a lakosokat nyugtatta meg, akik eddig nem tudták, hogy mi lesz velük, kapnak-e elegendő gázt, illetve hogy a nekik leszállított gáz ára a kormány által április 1-éig szavatolt szinten marad-e.

Ez, mint már említettük, elsősorban Zágrábban volt kérdéses, de Milatić szavai szerint, a zágrábi közszolgáltató, a GP Zagreb Opskrba képes lesz feldolgozni a befutó kérvényeket, még ha nem is azonnal.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava