Connect with us

Bosznia

LEHALLGATJÁK: A boszniai államelnökség szerb tagja lehallgatja az amerikai nagykövetet
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja egy Brčkóban tartott találkozón elmondta, hogy lehallgatják Michael Murphy amerikai nagykövetet. A kijelentés azt követően hangzott el, hogy az Amerika Hangján megjelent egy cikk, miszerint Oroszország titokban finanszírozta a boszniai szerb vezetőt.

Az amerikaiak által többszörösen szankcionált Milorad Dodik egy a brčkói pártgyűlésen azzal a kijelentéssel derítette jókedvre a hallgatóságot, hogy lehallgatják az amerikai nagykövetet.

– Most már mi is lehallgatjuk őket, nem csak ők hallgatnak le minket. Tudom, miről beszélnek. Ez öt-hat évvel ezelőtt nem volt lehetséges. Gondolni sem mertél rá, hogy lehallgatod az amerikai nagykövetet, most meg csak rákattintunk. Mi is tudjuk, hogy mit csinál. Mi vagyunk az állam

– hallható azon a videón, amelyet a Dodik által gyűlölt Istraga.ba hozott nyilvánoságra. Egyelőre nem világos, hogy a bosnyák portál miként jutott hozzá a felvételhez.

A rövid videó szerint a jelenlévők jót derültek a kijelentésen, amely szinte egyidőben hangzott el azzal, hogy az említett amerikai nagykövet Dragan Lukač boszniai szerb belügyminiszterrel és Siniša Kostrešević rendőrfőkapitánnyal találkozott, és a boszniai szerb köztársaság biztonsági helyzetéről, a jogállamiságról és a korrupció elleni küzdelem fontosságáról tárgyalt velük.

A balkáni hálózattal rendelkező és általában jól informált N1 hírcsatorna megjegyezte, hogy Dodik nem első alkalommal beszél a lehallgatásokról, 2020 májusában a boszniai szerb parlamentben ugyanis megemlítette, hogy lehallgatják Draško Stanivuković Banja Luka-i polgármestert, és az ellenzék többi tagját.

A Brčkói Körzet – ahol az amerikai nagykövettel kapcsolatos kijelentés elhangzott – Bosznia- Hercegovina különleges jogállású területe az ország északkeleti részén, a Száva partján.

Ezzel szemben Dodik úgy tekint a városra, mint a boszniai Szerb Köztársaság részére, ezért azt szeretné, hogy Brčkót autópálya kösse össze a tőle nyugatra lévő Banja Lukával és a keletre lévő Bijeljinával, annak folytatásaként pedig Szerbiával.

Brčko jogi státusának megváltoztatása nyilván csak a daytoni szerződés megváltoztatása által lenne lehetséges.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava