Connect with us

Horvátország

HALOTTAK IS VANNAK: Egy teher- és egy személyvonat ütközött Horvátországban, migránsok is megsérültek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Három ember életét vesztette, 11-en megsérült, közülük többen súlyosan, amikor Novszka (Novska) közelében egy személyvonat veszteglő tehervonatba rohant. Nem hivatalos értesülések szerint a sérültek között több külföldi állampolgár is van.

Éjszaka sötét van

A tragédia este fél tíz körül történt Okučani és Novszka között, amikor egy személyvonat egy valószínűleg meghibásodott, álló tehervonatba rohant a rajići megállónál. Médiajelentések szerint a horvát miniszterelnök mellett a fél kormány kivonult a helyszínre, ott volt Oleg Butković miniszterelnök-helyettes, Davor Božinović belügyminiszter és Vili Beroš, egészségügyi miniszter is.

Szót azonban csak Andrej Plenković kapott, a horvát miniszterelnök újságíróknak elmondta, hogy eddig három ember haláláról és 11 sérültről van tudomása.

– Fenntartással kell azonban fogadnunk ezeket a számokat, mert lehetnek még áldozatok. Sötét van, mindkét vonat lecsúszott a sínekről

– jelentette ki a horvát miniszterelnök, majd még hozzátette:

– Sajnáljuk mindazt, ami a Novszka melletti vonatbalesettel kapcsolatos, és részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak

– mondta a horvát miniszterelnök, aki egyúttal köszönetet mondott mindazon szolgálatoknak, amelyek segítséget nyújtottak, és ellátták a sérülteket.

Migránsok is megsérültek

Természetesen a tragédia színhelyére sietett az összes “ébren és éberen” lévő újságíró is, a Jutarnji list munkatársai a Facebook segítségével “élőben közvetítettek”. A kolléga azonban túl korán kapcsolta be a kütyüt, így a kisiklott vonatok csak a második perctől láthatók, miközben az eső is szemerkélni kezdett, és mellékesen szólva vaksötét volt.

Horvát médiajelentések szerint mindhárom halálos áldozat horvát állampolgár, az egyik a személyvonat vezetője, aki tapasztalt mozdonyvezető volt, már nyugdíj körül járt. A 11 sérült között 8 iráni állampolgárságú személy is van. Közülük többen szenvedtek súlyos sérülések, de nincsenek életveszélyben. Mindeközben egy gyermeket is kórházban ápolnak.

Az iráni állampolgárok gyaníthatóan migránsok, ők nem a személyvonaton, hanem a tehervonaton utaztak, illetve vesztegeltek, a szerencsétlenség pillanatában, az viszont egyelőre nem világos, hogy a sérült gyermek hozzájuk tartozik-e.

A horvát hatóságok a sérülteket három kórházban helyezték el, a Nova Gradiška-i kórházban ügyelő sebész arról számolt be a sajtónak, hogy náluk hét személyt ápolnak.

– Ketten horvát állampolgárok, a másik öt külföldi, valószínűleg Iránból érkeztek. Ezek minden bizonnyal migránsok, akik a tehervonaton voltak. Egy külföldi állampolgár, egy idős nő súlyosan megsérült

– jelentette ki dr. Darko Kikić a sebészet ügyeletese.

A vasútvonal a bosznia-hercegovinai határ mentén halad, így a migránsok bárhol felkapaszkodhattak a tehervonatra, nem sejtve, hogy utazásukat egy ilyen kellemetlen közjáték, magyarán egy súlyos szerencsétlenség szakítja meg.

Véletlen egybeesés, hogy Horvátországban éppen a napokban jelentették be: 2022 második negyedévében 12,3%-kal több árut és 38%-kal több utast szállítottak vonattal, mint 2021 azonos időszakában, de a személyszállítás még nem érte el a 2019-es szintet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava