Connect with us

Horvátország

HORVÁT INDEX: Erdoğan bűnöző és despota, miért nem tüntet senki sem ellene Zágrábban?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

erdogan torok szultan
play icon A cikk meghallgatása

A zágrábi Index.hr hírportál azt kérdezi, hogy miért nem tüntet senki sem a Zágrábba látogató a török elnök ellen, aki a héten a Balkánon téblábol, és ennek során felkeresi Horvátországot is. Recep Tayyip Erdoğan tegnap este érkezett Belgrádba, ahol Aleksandar Vučić szerb államfő barátként üdvözölte, ezt megelőzően Bosznia- Hercegovinában járt.

Erdoğan szultán

Az Index.hr mélyen kompromittálódott világvezetőnek nevezi Erdoğant, aki 2003 óta, vagyis már majdnem 20 éve vezeti Törökországot, hol miniszterelnökként, hol államfőként.

A zágrábi hírportál szerint a török ​​elnök kétségtelenül megérdemli, hogy tiltakozzanak ellene, és ennek számos oka van. Az Index itt jegyzi meg, hogy az amerikai külügyminisztérium (legutóbbi) éves jelentése 93 oldalon sorolja az emberi jogok törökországi megsértését.

Ezeken az oldalakon több tízezer politikai fogolyról, kínzásokról, a szólásszabadság folyamatos elfojtásáról, újságírók bántalmazásáról és egyéb törvénysértésekről esik szó természetesen a “demokrácia félremagyarázása” mellett.

A cikk emlékeztet az Amnesty International hasonló hangnemű állásfoglalásaira, amelyek szerint az ellenzéki politikusok, az újságírók, az emberi jogok védelmezői és mások is alaptalan üldöztetésnek és hasonló szellemben születő ítéleteknek vannak kitéve.

Az Amnesty megállapította, hogy Törökországban 5,2 millió menekült/migráns tartózkodik, viszont sok ezer menedéket kérő nem léphetett török területre.

– A menekültek és a migránsok elleni fizikai támadások megnövekedtek a menekültellenes retorika erősödésével összefüggésben

– jegyezte meg az AI. A kommentátor arra is emlékeztet, hogy nem kíméli a “török szultánt” az ugyancsak a nyugati & amerikai hemiszférához tartozó Human Rights Watch sem.

– Erdoğan elnök kormánya soha nem látott mértékben leépítette az emberi jogok és a demokratikus normák védelmét Törökországban az alatt a 18 év alatt, amióta hatalmon van

– jegyezte meg egyik jelentésében az emberjogi szervezet, aminek logikus fejleménye, hogy amikor Erdoğan szultán megfordul Európában, valaki biztosan tüntet ellene.

A zágrábi Index cikkírója itt hozzáteszi, hogy akkor még nem is beszélt arról, amit Erdoğan művel a kurdokkal, és amit a katonai intervenciók során a Szíriába be-betörő hadserege tesz.

Megjegyzendő, hogy az Index kihagyta a gülenisták elleni fellépést, bár lehet, hogy őket a “politikai foglyok” pont alá sorolta be.

Nem kötelező szeretni

Az Index.hr cikkében azt írja, hogy Törökország formálisan Horvátország szövetségese a NATO-ban, de ez nem jelenti azt, hogy a horvát állampolgároknak kötelesek (leborulni vagy) meghajolni a “török ​​szultán” előtt.

– Ellenkezőleg, joguk van tiltakozni ellene, mert a Horvát Köztársaság még mindig demokratikusabb és szabadabb hely, mint Törökország. Pedig tudjuk, hogy milyen Horvátország, ez sem egy mézzel és a tejjel folyó Kánaán

– jegyezte meg az cikkíró, aki szerint szerint Erdoğannak Zágrábban nincs mitől tartania, merthogy senki sem jelentett be tüntetést a török despota ellen.

A portál szerint úgy látszik, hogy a kurdok ügyének kevés támogatója van Horvátországban, pedig a horvátok általában nagy szimpátiával tekintenek azokra a népekre, amelyek saját államért küzdenek.

Az Index.hr írása szerint a horvát hatóságok már előkészítették a vörös szőnyeget a magasrangú vendég tiszteletére, és biztonsági okokból lezárják majd Zágráb főterét, mert “minden a szultánnak van alárendelve”.

A horvát híroldal úgy véli, hogy a BALK által gyakran Zoki Bond néven emlegetett horvát köztársasági elnöktől sem kell “verbális kirohanásokra” számítani, így Erdoğan látogatása alkalmával mindenki olyan lesz, mint a kezesbárány.

Az Index.hr szerint a török elnök látogatása kulcsfontosságúnak bizonyult!

Nem azért, mert döntő lenne Horvátország külpolitikai pozíciója vagy nemzeti céljai szempontjából, hanem azért, mert felfedte a horvát társadalomban uralkodó “autoriterisztikus apátiát”, ez pedig arról tanúskodik, hogy meddig jutott Horvátország a “demokrácia elhalása” terén.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava