Connect with us

Szerbia

DIPLOMÁCIAI CSÖRTE: Szerbiának szankciókat kellene bevezetnie Szlovéniával szemben?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szloven szerb vigyorog gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Bekérették a szlovén külügyminisztériumba a szerb nagykövetet Aleksandar Vučić egyik kijelentése miatt, amely Borut Pahor szlovén elnök belgrádi látogatásakor hangzott el. A szerb elnök Szlovénia elleni szankciókról beszélt, merthogy Szlovénia megsértette Szerbia területi integritását. Közben a külügyérkedő szerb belügyminiszter nem érti, hogy a szerbeknek miért kellene lemondaniuk a „szerb világról”, amikor a németek is egyesültek.

Szlovén tiltakozás

A szlovén külügyminisztérium közölte, hogy meglepték Vučić kijelentései. A szlovének elmagyarázták a bekéretett nagykövetnek a Koszovóra vonatkozó ljubljanai álláspont lényegét, amivel kapcsolatban azt várják, hogy „Szerbia nem nehezíti meg Szlovénia helyzetét”.

A szlovén elnök belgrádi látogatása alkalmával a kíváncsi szlovén újságírók firtatták Vučićnál az Oroszország elleni szankciók ügyét, meg is kapták a választ egy viszontkérdés formájában. A szerb elnök értetlenkedve lamentált el azon, hogy miként magyarázza el a szerb nemzetnek, hogy Szerbia nem Szlovénia, hanem Oroszország ellen vezet be szankciókat, amikor Oroszország nem sértette meg Szerbia területi integritását, Szlovénia viszont igen.

– Azt látjuk, hogy Szlovéniával jó kapcsolataink vannak. Franciaországhoz, az USA-hoz és Németországhoz hasonlóan Szlovénia is elismerte Koszovót, amivel Szerbia irányában megszegte a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozatát

– jelentette ki a szerb államfő. Erre reagált meglepődve a szlovén külügyminisztérium, amely egy kis fejtágítást tartott a szerb nagykövet számára a szlovén álláspontot illetően. Ennek során fejezte ki azt várakozását, hogy Szerbia a jövőben ne problémázzon a Koszovóval kapcsolatos szlovén álláspont miatt, mert Koszovó szlovén részről történő támogatása nem Szerbia ellen irányul.

– Határozottan elleneztük azt is, hogy Koszovó szlovén elismerését kiegyenlítsék az Ukrajna elleni orosz agresszióval

– közölte a szlovén külügyminisztérium, amely azt szeretné, hogy Szerbia és Szlovénia továbbra is baráti kapcsolatokat ápoljon, és közösen keresse a lehetőségeket a nyugat-balkáni nyitott kérdések megoldására, ami csökkentené a feszültséget a régióban, valamint hozzásegítené Szerbiát és Koszovót az Európai Unióhoz való közeledésben.

– Szlovénia továbbra is minden szinten kiáll a Szerbiával való kommunikáció mellett

– közölte a szlovén külügyminisztérium, amely szerint a szlovén nagykövet ugyanerről a témáról folytatott beszélgetést Belgrádban.

A szerbek természetes igénye

Ha a vučići logikát követjük, akkor Szerbiának a fél világ ellen szankciókat kellene bevezetnie, hiszen mintegy száz ország ismerte el Koszovó függetlenségét, beleértve ebbe Franciaországot, az Egyesült Államokat és Németországot, de természetesen Magyarországot is, amellyel Szerbia „soha nem látott” szintre emelte kapcsolatait.

Természetesen nem múlhat el külpolitikai konfliktus, amibe Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter nem ütné bele az orrát.

Vulin – akit sokan tartanak „kihangosított szerb elnöknek” – gyorsan „visszaevezett a kilencvenes évekbe”, az esettel kapcsolatban ugyanis úgy nyilatkozott, hogy egyetlen ember sem halt meg a „szerb világ” gondolata miatt, viszont az elszakadáshoz vezető szlovén önrendelkezési jog eszméje polgárháborúhoz vezetett, aminek következtében tízezrek vesztették életüket a volt Jugoszláviában.

Vulin ezzel arra a szlovén elnöki kijelentésre utalt, hogy Szerbiának fel kell adnia a „szerb világot”. Vulin ezzel kapcsolatban közölte még, hogy az elképzelés „nem Szerbia hivatalos célkitűzése vagy politikája”, viszont a „szerbek természetes igénye” az egyesülésre, ami például a németek esetében is előfordult.

– Képmutatás és védhetetlen annak a tézisnek a képviselése, hogy a szlovéneknek joguk volt elhagyni Jugoszláviát, a szerbeknek ugyanakkor nincs joguk, hogy döntsenek a saját sorsukról

– fogalmazott Vulin, aki azért is bírálta a szlovén elnököt, mert a békére veszélytelennek tartja a Szerb Köztársaság megszüntetésére irányuló kísérleteket és Szerbia feldarabolását, vagyis Koszovó kiválását, viszont „problémásnak véli” a szerb világgal kapcsolatos elképzeléseket.

Hiába, nem egyszerű ez a (szerb) világ.

Szerbia

Ahogy a szerb udvari sajtó látta: a KFOR elgázolta a védtelen szerb népet

Közzététel:

a megjelenés dátuma

udvari sajtó, novosti
A szerbiai udvari sajtó ismételten "kitett magáért", vagy pontosabban, megint megéri a pénzét
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai udvari lapok most sem okoztak csalódást Szerbia főszerkesztőjének, Aleksandar Vučićnak. A Srpski Telegraf szerint a „Kfor elgázolta a védtelen embereket”, a Novosti pedig azt írja, hogy a koszovói különleges rendőrség, a ROSU (Regional Operations Support Unit) tagjai a szerbeket lőtték, amihez a „KFOR-osok” asszisztáltak.

A „meztelen kezű nép”

A szerb udvari sajtó a kilencvenes évek „uszító stílusában” számolt be a koszovói eseményekről.

A szerbiai lapok mind címoldalon tudósítottak arról, ami hétfőn Koszovó északi részént történt, ezért ezt többször külön nem is említjük.

A belgrádi Novosti azt írja, hogy „vér hullott Koszovóban”, majd hatalmas betűkkel közli, hogy a ROSU a szerbeket lőtte, amihez a KFOR-osok” asszisztáltak.

Az alcímben az olvasható, hogy a katonai misszió, tehát a KFOR, előszőr a védtelen népre csapott le, amit a szerb politikai propagandában a „goloruki narod” szókapcsolat jelez, ez szó szerinti fordításban a „meztelen kezű nép” megfelelője.

A Srpski Telegraf nevet viselő szennylap a címoldalán arról számolt be, hogy dráma játszódott le Koszovóban, ahol a KFOR és az albánok a szerbeket lőtték.

Érdemes figyelni a szavak sorrendjét, és a betűk nagyságát, bár a „szerb igazság” a kisebb betűs három sorból derül, amely szerint a ROSU kalasnyikovokból tüzelt, a KFOR pedig „eltaposta a meztelen kezű embereket” és villanógránátokat (sokkbombákat) dobált.

A még kisebb betűs négy sor pedig arról tudósít, hogy két szerb megsebesült, az egyiknek az életéért küzdenek az orvosok.

Az Informer is kitett magáért

A nagyon udvari Informer is kitett magáért de önmagához képest ezúttal egészen visszafogott volt.

udvari sajtó, novosti

A címlapon Vučić kedvenc lapjánál az szerepel, hogy a „KFOR és a szkipetárok (šiptari)” megtámadták a szerbeket, aminek következtében Dragiša Galjakot egy golyó hátba találta, az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

Az Informer tudósítása szerint több, mint 50 szerb sérült meg Zvecsánban (Zvečan), amikor a KFOR könnygázzal és villanógránátokkal támadta meg a szerbeket az önkormányzat (községháza) előtt.

Az Informer is azt írja, hogy a szkipetár rendőrség automata fegyverekből nyitott tüzet, nyilván ugyanabból a forrásból szerzi be az információkat, mint a Srpski Telegraf.

Az Informer azonban méltó a küldetéséhez, miszerint a „legudvaribb lap”, ezért arról is beszámol, hogy Aleksandar az éjszakát a katonákkal töltötte az „adminisztratív vonal” mentén, amin a koszovói-szerb határt kell érteni.

udvari sajtó, novosti

Ez körülbelül olyan „költői kifejezés”, mint a különleges hadművelet az orosz propagandában.

A szebb napokat is megért belgrádi Politika nagy betűkkel számol be arról, hogy „a KFOR és a koszovói különleges rendőrök a szerbekre támadtak”, valószínűleg a hír forrása ezúttal is ugyanaz, mint a másik három lap esetében.

A kisebb, piros cím szerint Pristina kiprovokálta az erőszakot Koszovó északi részén, ami talán a legközelebb áll a valósághoz ebből a sok hablatyból, amit a szerbiai udvari sajtó tálal fel.

A helyzet és annak médiamegjelenítése kísértetiesen hasonlít a korai kilencvenes évekre, amikor a szerb sajtó mindenki ellen uszított, aki nem lélegzett egyszerre a nagy vezérrel.

És hogy most miért van megint így, azon nem kell csodálkozni, hiszen Szerbiában ismét a kilencvenes évek politikusai és főszerkesztői vannak hatalmon, ráadásul a két fogalom gyakran egybemosódik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava