Connect with us

Magyarország

MAGYAR FELELŐSSÉG: Az INA teljes vezetésének mielőbbi lemondását követeli a horvát kormány, beleértve a magyarokat is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

butkovic
A cikk meghallgatása

Az energiaválság közepette történt rablás elborzasztotta a horvát közvéleményt – állapította meg a Horvátországban kitermelt gázzal történt malverzációkkal kapcsolatban a zágrábi Nova TV, amelynek a vendége volt Oleg Butković miniszterelnök-helyettes volt. Butković főnökéhez hasonlóan kimondottan erőteljesen követelte az INA egész vezetésének lemondását, bár néha-néha még a saját munkájával sem volt tisztában.

Kemény, mint a pakura

A gazdaságért felelős horvát miniszterelnök-helyettes rögtön az interjú elején világossá tette, hogy várja az igazgatótanács minden tagjának lemondását, méghozzá minél előbb.

– Követeljük, hogy az INA menedzsmentje vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért, amely mindannyiunkat elborzasztott nemcsak a kormányban, hanem az egész országban. A vezetőség az, amelynek a a rendelkezésre álló szabályok alapján tudnia kellett volna, hogy mi történik, ezért várjuk a mielőbbi lemondásokat

– mondta Butković, aki szerint a kormány felelőssége ebben a kérdésben nem áll fenn, így valószínűleg saját magát sem érzi felelősnek, de erre a riporter nem kérdezett rá. Azt viszont elmondta, hogy hat és fél év miniszterkedés után sem tudja felsorolni azokat a cégeket, amelyek hozzá tartoznak.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor biztos abban, hogy a magyarok is elfogadják az az INA igazgatótanácsának lemondását.

– Biztos vagyok benne, hogy megteszik, mert hogy ha nem, akkor az azt jelentené, hogy egyetértenek azzal, ami történt. De azt hiszem, hogy elfogadják; azt hiszem, hogy értelmes emberek, és valószínűleg ők sem tudtak erről a helyzetről

– moralizált Butković, aki nem zárta ki, hogy változások lesznek az INA felügyelőbizottságának összetételében is, de úgy vélte, hogy a bizottsági tagoknak nem kell lemondaniuk, hiszen nemrég nevezték ki őket, bár ez még nem a végleges álláspont a horvát kormány részéről.

Kisebbségben vannak

A Nova televízió egy másik riportjában arról is beszámolt, hogy lehet bármilyen mérges a horvát miniszterelnök, a magyarok nélkül semmilyen változást sem tud elérni, beleértve ebbe az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak személyét is.

A beszámoló szerint a horvátok mindkét testületben kisebbségben vannak, a felügyelőbizottság kilenc tagja közül négyet adnak a horvátok, a hattagú igazgatótanácsban (három horvát és három magyar tag) pedig szavazategyenlőség esetében az igazgatóság elnökének a szava a döntő, aki természetesen magyar.

A tudósítás szerint ez azt jelenti, hogy bármit is akar elérni a horvát kormány vagy Andrej Plenković miniszterelnök, mindenképpen tárgyalnia kell a magyarokkal.

Ugyanakkor az is elhangzott, hogy a botrány miatt a MOL hatalmas károkat szenved a nemzetközi pénzügyi és befektetői körökben, ahol a botrány kirobbanását követően olyan cégként tekintenek rá, amely a rossz irányítási struktúrája miatt megteremtetett a lehetőséget egy több, mint százmillió eurós csalás elkövetésére.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava