Connect with us

Energiaválság

FŐZÉSI TANÁCSOK: Állami receptek a népnek, hogy minél kevesebb energiát használjon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

energia nap napenergia szerbia
play icon A cikk meghallgatása

Népnevelésbe kezdett a szerbiai bányászati ​​és energiaügyi minisztérium annak érdekében, hogy az emberek minél kevesebb energiát fogyasszanak, és ne kelljen például túlzott áramimportra fanyalodnia Szerbiának. A tárca honlapján megjelent ajánlások nem csak magánszemélyeknek szólnak, hanem az államigazgatási, önkormányzati és gazdasági szereplőknek is. Hivatalos közlés szerint az ajánlások megfogalmazását az energia- és gazdasági válság, a poszt- Covid időszak, a geopolitikai zűrzavar és az ukrajnai háború miatt kialakult helyzet tette szükségessé.

Össznemzeti tudatosság

Ami a szerbiai háztartásokat illeti, az ajánlások elsősorban a villamos energia ésszerű felhasználásra vonatkoznak, miután a gáz iránti közvetlen igény az ottani háztartásokban nem túlzottan nagy a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt, viszont érintve lehetnek a sok esetben gázalapú távfűtés által.

Az össznemzeti tudatosság emelése érdekében a szerb állam népnevelésbe kezdett annak érdekében, hogy minél kevesebb áram/energia fogyjon, de ezzel Szerbia nem az első, és nem is az egyetlen Európában, ahol a következő időszakban az “ön- és a kollektív fegyelem” növekedése várható, ami “nemzeti programok” megfogalmazásához vezet, mint most Szerbia esetében, mínusz görögök és horvátok, ahol annyi pénz folyt be a turizmusból, hogy ők – saját elmondásuk szerint – várhatóan könnyeben veszik az akadályokat.

A horvát kormány a nyári szabadságok után és a turizmusból származó bevételek láttán azt kommunikálja, gondoskodni fog arról, hogy a lakosság ne nagyon érezze meg az energiaválság következményeit.

De térjünk vissza Szerbiára, ahol nincs turizmusból származó hatalmas bevétel, és ahol ezért a helyi önkormányzatoknak, az államigazgatási szerveknek és vállalatoknak, a közintézményeknek, valamint a gazdaságnak szóló javaslatban/rendeletben szabályozzák a közvilágítás ésszerű használatát, korlátozzák a közterületi és a díszvilágítást, erőteljesen javasolják a LED-világítás alkalmazását, valamint az elektromos fűtésről más fűtési módra történő átállást, például napelemek vagy hőszivattyúk telepítését, hogy legalább 15%-kal csökkenteni lehessen a fogyasztást az előző évhez képest.

A szóban forgó minisztérium külön ajánlja, hogy minden állami vállalat készítsen tervet a fogyasztás csökkentésére, de tervet kell készíteniük az energiaszektorban működő cégeknek is az elosztó és átviteli rendszerben jelentkező energiaveszteség csökkentésére. Az ajánlás a hivatalos csatornákon keresztül nyilván rendelet, illetve utasítás formájában jelenik meg.

Az ajánlások a 2022. szeptember 1-e és 2023. március 31-e közötti időszakra vonatkoznak, és a minisztárium szerint alkalmazásukat minél előbb meg kell kezdeni.

Szerbiában a nyári időszakban az áramfogyasztás napi 90 gigawattóra, téli időszakban pedig napi 120 gigawattóra, ebből a háztartások 42%-ot használnak fel, az ipar 25%-ot, a közlekedés 3%-ot, az állami-kereskedelmi szektor 17%-ot, míg a rendszeren belüli veszteségek 13%-ot tesznek ki.

Sötétség borul a tájra

A több, mint ötven ajánlást lehetetlen lenne a felsorolni egy BALK-szabványos cikkben, ezért csak néhányat ragadunk ki közülük, mondani sem kell, a teljesség igénye nélkül.

Az első nagyobb csoport a “sötétség borul a tájra” gyűjtőnév alá tuszakolható be, miután a közvilágítást és a díszkivilágítást érinti.

Az önkormányzatoknak az utcák, a terek és a létesítmények kivilágítását a minimális biztonsági szintre ajánlott/kell csökkenteni, amivel 33%-os megtakarítást illene elérni, arról nem elmélkednénk, hogy miként jött ki ez a “szép kerek szám”, maradjon ennek oka a balkáni furcsaságok tárházának rejtekében.

A billboard-világot is sújtja az intézkedés, mivel lehetőség szerint korlátozni kell az óriásplakátok megvilágítását és a fényreklámok használatát, itt azonban százalékot nem adtak meg.

Az ajánlás/rendelet alapján korlátozni kell az újévi diszkivilágítást is a december 15-től január 15-ig tartó időszakban, ezek szerint előtte-utána lehet, csak nincs értelme. Ez azt is jelenti, hogy Szerbiában (és gyaníthatóan máshol is) sötétben botorkálunk át az újesztendőbe.

Lehetőség szerint korlátozni kell a reflektorok használatát a sport- és egyéb rendezvényeken, ezért úgy kell megszervezni a sporteseményeket, hogy azokat napközben tartsák meg, mivel az nyilván nem opció, hogy a focisták sötétben zavargásszák a labdát, miközben a közönség nem lát semmit.

A közvilágítással kapcsolatban az ajánlás/rendelet külön pontban, és minden magyarázat nélkül tartalmazza azt az utasításnak tűnő néhány szót, hogy a szerbek “álljanak át” a LED-világításra, és persze, a nem szerbek is, akik Szerbiában élnek.

Háztartási racionalizálás

A háztartásokra vonatkozó előírások első helyen tartalmazzák azt az ajánlást, hogy az emberek csak akkor használják a bojlereket, amikor szükségük van rá, és a vizet legfeljebb 60 fokra melegítsék fel.

A hűtésre is van szabály, amely szerint a hűtőszekrényt 4 fokra, a fagyasztót pedig -18 fokra kellene állítani a háztartásokban, hogy ezáltal optimalizálják a fogyasztást.

Az otthoni fűtés esetében – első nekifutásra – hőfokot nem határozott meg az illetékes minisztérium & a szerb kormány, de a fűtőberendezések “ésszerű használatára” szólított fel, amihez néhány tanácsot is adott.

Ezek szerint napközben, amennyire csak lehetséges, a napsugarakat kell világításra használni, fűtési szezonban pedig éjszaka ajánlott behúzni a függönyöket és leengedni a redőnyöket. Ugyanakkor nem tanácsolják a fűtőelemek és a fűtőkészülékek letakarását, mert akkor azok kevesebb hőt adnak le.

Második nekifutásra azonban már sikerült meghatározni a hőfokot is, így a minisztériumi tanács szerint a lakások hőmérséklete napközben 20-21 fok lehet, éjszaka a hálószobában elég a 18 fok. Azokban a lakásokban/házakban, ahol napközben nem tartózkodik senki 16 fokra kell levenni a hőmérsékletet, tartós távollét esetében pedig 10 fokra.

Hivatalos helyről azt is ajánlják, hogy az emberek a mosást és a mosogatást teli gépekkel és alacsonyabb hőfokon végezzék, és ne használjanak szárítógépeket, hanem inkább a “levegőn szárítsanak”.

A további “praktikus tanácsok” közé tartozik a LED-égők használata, ezt többször is elismétlik, de fontosnak tartották megemlíteni a számítógép lekapcsolását a használatot követően, valamint az otthoni dekoratív világítás kikapcsolását.

Szerbiában ma már hivatalosan is ajánlják a napelemek és napkollektorok telepítését az épületek tetejére.

Az állami propaganda

A minisztérium javasolja, hogy a közszolgálati és más, országos frekvenciával rendelkező médiumok tegyenek meg mindent az energiahatékonyság, az ésszerű energiafelhasználás és a megújuló energiaforrások népszerűsítésére. Ami a televíziókat illeti ezzel nem is lehet gond, mert mind a négy országos csatornát a baráti televíziók “bitorolják”, és ez akkor sem jelent majd problémát, ha ötödiknek ebbe esetleg/valószínűleg belép a magyar TV2 is.

Az országos csatornáknak promóciós videókat kell sugározniuk az energiahatékonyság és az ésszerű energiafelhasználás területén. A műsoroknak nézettségének növelése érdekében olyan szakértőket kell bevonni, akik hasznos tanácsokkal és információkkal befolyásolják az emberek véleményét az energiaátállás szükségességét illetően.

Kicsit epésen jegyezzük meg, hogy ami a médiabefolyásolást illeti, ezen a téren Szerbiában van bőven tapasztalat, és csak remélni merjük, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a takarékosság szellemében a legalacsonyabbra állította a hűtési fokozatott, mielőtt a választási kampány során legyártott videóban & műsorban előjött a hűtőszekrényből.

A közszférában az alkalmazottak aligha tudnak elugrani a képzések elől, az ajánlat/rendelet alapján ugyanis az állami szaktorban gondoskodni kell a dolgozók oktatásáról a hatékony energiafelhasználás érdekében. Itt példaként említik meg, hogy lehetőség van az iskolai takarítók és alkalmazottak képzésére a Szerb Kereskedelmi Kamara által kidolgozott program alapján. Ez magyarán azt jelenti, hogy a “fő döntéshozó” takarító személyzetet kiképzik arra, hogy miként kell lekapcsolni a villanyt.

Ráadásul az államigazgatásban gondoskodni kell olyan személyek kijelöléséről, akik a fenti ajánlásoknak megfelelően a munkaidő alatt gyakori ellenőrzéssel gondoskodnak az energiafogyasztás csökkentéséről, vagyis akik felhatalmazást kapnak arra, hogy vegzálják a többieket (alpári kifejezés törölve).

Kezdődik a szép új világ, de ne legyenek illúzióink, nem csak Szerbiában. Ezt sikerült művelni a világgal azoknak, akiket a hatalmi ambíciók a politikai pályára tereltek, függetlenül attól, hogy ki a főkolompos, és hogy éppen Oroszországot és az Egyesült Államokat szeretjük-e, illetve hogy miként viszonyulunk egyik vagy másik bábjukhoz.

Főzési tanácsok

Sok minden kimaradt ebből a “rövid ismertetőből” de mielőtt továbblépnénk, egy pillanatra időzzünk még el annál a “receptkönyvnél”, amelyet “főzési tanácsoknak” nevezhetünk, á la szerb állam.

A szerb minisztérium & kormány megfogalmazása szerint ezentúl fedett edényben kell főzni, mert ezzel akár 20% energia is megtakarítható, és érdemes a fűtőfelülettel azonos nagyságú edényeket használni, hogy elkerülhetővé váljon újabb 20% energiaveszteség.

Továbbá: amikor a víz felforr, a tűzhely fűtőteljesítményét a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre kell csökkenteni, amelyen a víz tovább forr. Ily módon az energia akár 60%-a is megtakarítható.

Illetve: a leggazdaságosabb főzést a gyorsfőző edények biztosítják, amelyek két-háromszorosával csökkentik a főzési időt és az elfogyasztott áramot.

És még: a sütő kikapcsolása 10 perccel a sütés vége előtt, amivel akár 20% energia is megtakarítható, a rerni ajtaját pedig sütés közben ne tessék nyitogatni, mert azzal 20%-os energiaveszteség keletkezik.

Egyelőre a rendelet arra nem vonatkozik, hogy kijelölt személyek képeznek ki a főzési ajánlatok/rendeletek betartásának ellenőrzésére, akik majd házról házra, lakásról lakásra haladva ellenőrzik a háztartásokra vonatkozó összes szabályt, és esetleg bekukkantanak a fedő alá.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
Szeles Mónika a pályán Szeles Mónika a pályán
B A Balkanac3 nap telt el azóta

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Emlékeimben úgy él, hogy egy parkolóban, még a...

380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac1 hét telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes vasúti szerelvény...

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac2 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében ír kalapács...

BALK BALK
B A Balkanac3 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában – ezzel a...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac1 hónap telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta minap a...

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English3 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Commitment was made, the draft law is ready,...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English3 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása The Iranian Ambassador to Sarajevo gave a lengthy...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English1 hónap telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Serbia is anticipating a bright future, at least...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English1 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Janez Janša, a former ally of the Hungarian...

választások / elections választások / elections
English2 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A cikk meghallgatása Even before the early parliamentary elections have been...

Tíz nap legjava