Connect with us

Energiaválság

FŐZÉSI TANÁCSOK: Állami receptek a népnek, hogy minél kevesebb energiát használjon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Népnevelésbe kezdett a szerbiai bányászati ​​és energiaügyi minisztérium annak érdekében, hogy az emberek minél kevesebb energiát fogyasszanak, és ne kelljen például túlzott áramimportra fanyalodnia Szerbiának. A tárca honlapján megjelent ajánlások nem csak magánszemélyeknek szólnak, hanem az államigazgatási, önkormányzati és gazdasági szereplőknek is. Hivatalos közlés szerint az ajánlások megfogalmazását az energia- és gazdasági válság, a poszt- Covid időszak, a geopolitikai zűrzavar és az ukrajnai háború miatt kialakult helyzet tette szükségessé.

Össznemzeti tudatosság

Ami a szerbiai háztartásokat illeti, az ajánlások elsősorban a villamos energia ésszerű felhasználásra vonatkoznak, miután a gáz iránti közvetlen igény az ottani háztartásokban nem túlzottan nagy a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt, viszont érintve lehetnek a sok esetben gázalapú távfűtés által.

Az össznemzeti tudatosság emelése érdekében a szerb állam népnevelésbe kezdett annak érdekében, hogy minél kevesebb áram/energia fogyjon, de ezzel Szerbia nem az első, és nem is az egyetlen Európában, ahol a következő időszakban az “ön- és a kollektív fegyelem” növekedése várható, ami “nemzeti programok” megfogalmazásához vezet, mint most Szerbia esetében, mínusz görögök és horvátok, ahol annyi pénz folyt be a turizmusból, hogy ők – saját elmondásuk szerint – várhatóan könnyeben veszik az akadályokat.

A horvát kormány a nyári szabadságok után és a turizmusból származó bevételek láttán azt kommunikálja, gondoskodni fog arról, hogy a lakosság ne nagyon érezze meg az energiaválság következményeit.

De térjünk vissza Szerbiára, ahol nincs turizmusból származó hatalmas bevétel, és ahol ezért a helyi önkormányzatoknak, az államigazgatási szerveknek és vállalatoknak, a közintézményeknek, valamint a gazdaságnak szóló javaslatban/rendeletben szabályozzák a közvilágítás ésszerű használatát, korlátozzák a közterületi és a díszvilágítást, erőteljesen javasolják a LED-világítás alkalmazását, valamint az elektromos fűtésről más fűtési módra történő átállást, például napelemek vagy hőszivattyúk telepítését, hogy legalább 15%-kal csökkenteni lehessen a fogyasztást az előző évhez képest.

A szóban forgó minisztérium külön ajánlja, hogy minden állami vállalat készítsen tervet a fogyasztás csökkentésére, de tervet kell készíteniük az energiaszektorban működő cégeknek is az elosztó és átviteli rendszerben jelentkező energiaveszteség csökkentésére. Az ajánlás a hivatalos csatornákon keresztül nyilván rendelet, illetve utasítás formájában jelenik meg.

Az ajánlások a 2022. szeptember 1-e és 2023. március 31-e közötti időszakra vonatkoznak, és a minisztárium szerint alkalmazásukat minél előbb meg kell kezdeni.

Szerbiában a nyári időszakban az áramfogyasztás napi 90 gigawattóra, téli időszakban pedig napi 120 gigawattóra, ebből a háztartások 42%-ot használnak fel, az ipar 25%-ot, a közlekedés 3%-ot, az állami-kereskedelmi szektor 17%-ot, míg a rendszeren belüli veszteségek 13%-ot tesznek ki.

Sötétség borul a tájra

A több, mint ötven ajánlást lehetetlen lenne a felsorolni egy BALK-szabványos cikkben, ezért csak néhányat ragadunk ki közülük, mondani sem kell, a teljesség igénye nélkül.

Az első nagyobb csoport a “sötétség borul a tájra” gyűjtőnév alá tuszakolható be, miután a közvilágítást és a díszkivilágítást érinti.

Az önkormányzatoknak az utcák, a terek és a létesítmények kivilágítását a minimális biztonsági szintre ajánlott/kell csökkenteni, amivel 33%-os megtakarítást illene elérni, arról nem elmélkednénk, hogy miként jött ki ez a “szép kerek szám”, maradjon ennek oka a balkáni furcsaságok tárházának rejtekében.

A billboard-világot is sújtja az intézkedés, mivel lehetőség szerint korlátozni kell az óriásplakátok megvilágítását és a fényreklámok használatát, itt azonban százalékot nem adtak meg.

Az ajánlás/rendelet alapján korlátozni kell az újévi diszkivilágítást is a december 15-től január 15-ig tartó időszakban, ezek szerint előtte-utána lehet, csak nincs értelme. Ez azt is jelenti, hogy Szerbiában (és gyaníthatóan máshol is) sötétben botorkálunk át az újesztendőbe.

Lehetőség szerint korlátozni kell a reflektorok használatát a sport- és egyéb rendezvényeken, ezért úgy kell megszervezni a sporteseményeket, hogy azokat napközben tartsák meg, mivel az nyilván nem opció, hogy a focisták sötétben zavargásszák a labdát, miközben a közönség nem lát semmit.

A közvilágítással kapcsolatban az ajánlás/rendelet külön pontban, és minden magyarázat nélkül tartalmazza azt az utasításnak tűnő néhány szót, hogy a szerbek “álljanak át” a LED-világításra, és persze, a nem szerbek is, akik Szerbiában élnek.

Háztartási racionalizálás

A háztartásokra vonatkozó előírások első helyen tartalmazzák azt az ajánlást, hogy az emberek csak akkor használják a bojlereket, amikor szükségük van rá, és a vizet legfeljebb 60 fokra melegítsék fel.

A hűtésre is van szabály, amely szerint a hűtőszekrényt 4 fokra, a fagyasztót pedig -18 fokra kellene állítani a háztartásokban, hogy ezáltal optimalizálják a fogyasztást.

Az otthoni fűtés esetében – első nekifutásra – hőfokot nem határozott meg az illetékes minisztérium & a szerb kormány, de a fűtőberendezések “ésszerű használatára” szólított fel, amihez néhány tanácsot is adott.

Ezek szerint napközben, amennyire csak lehetséges, a napsugarakat kell világításra használni, fűtési szezonban pedig éjszaka ajánlott behúzni a függönyöket és leengedni a redőnyöket. Ugyanakkor nem tanácsolják a fűtőelemek és a fűtőkészülékek letakarását, mert akkor azok kevesebb hőt adnak le.

Második nekifutásra azonban már sikerült meghatározni a hőfokot is, így a minisztériumi tanács szerint a lakások hőmérséklete napközben 20-21 fok lehet, éjszaka a hálószobában elég a 18 fok. Azokban a lakásokban/házakban, ahol napközben nem tartózkodik senki 16 fokra kell levenni a hőmérsékletet, tartós távollét esetében pedig 10 fokra.

Hivatalos helyről azt is ajánlják, hogy az emberek a mosást és a mosogatást teli gépekkel és alacsonyabb hőfokon végezzék, és ne használjanak szárítógépeket, hanem inkább a “levegőn szárítsanak”.

A további “praktikus tanácsok” közé tartozik a LED-égők használata, ezt többször is elismétlik, de fontosnak tartották megemlíteni a számítógép lekapcsolását a használatot követően, valamint az otthoni dekoratív világítás kikapcsolását.

Szerbiában ma már hivatalosan is ajánlják a napelemek és napkollektorok telepítését az épületek tetejére.

Az állami propaganda

A minisztérium javasolja, hogy a közszolgálati és más, országos frekvenciával rendelkező médiumok tegyenek meg mindent az energiahatékonyság, az ésszerű energiafelhasználás és a megújuló energiaforrások népszerűsítésére. Ami a televíziókat illeti ezzel nem is lehet gond, mert mind a négy országos csatornát a baráti televíziók “bitorolják”, és ez akkor sem jelent majd problémát, ha ötödiknek ebbe esetleg/valószínűleg belép a magyar TV2 is.

Az országos csatornáknak promóciós videókat kell sugározniuk az energiahatékonyság és az ésszerű energiafelhasználás területén. A műsoroknak nézettségének növelése érdekében olyan szakértőket kell bevonni, akik hasznos tanácsokkal és információkkal befolyásolják az emberek véleményét az energiaátállás szükségességét illetően.

Kicsit epésen jegyezzük meg, hogy ami a médiabefolyásolást illeti, ezen a téren Szerbiában van bőven tapasztalat, és csak remélni merjük, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a takarékosság szellemében a legalacsonyabbra állította a hűtési fokozatott, mielőtt a választási kampány során legyártott videóban & műsorban előjött a hűtőszekrényből.

A közszférában az alkalmazottak aligha tudnak elugrani a képzések elől, az ajánlat/rendelet alapján ugyanis az állami szaktorban gondoskodni kell a dolgozók oktatásáról a hatékony energiafelhasználás érdekében. Itt példaként említik meg, hogy lehetőség van az iskolai takarítók és alkalmazottak képzésére a Szerb Kereskedelmi Kamara által kidolgozott program alapján. Ez magyarán azt jelenti, hogy a “fő döntéshozó” takarító személyzetet kiképzik arra, hogy miként kell lekapcsolni a villanyt.

Ráadásul az államigazgatásban gondoskodni kell olyan személyek kijelöléséről, akik a fenti ajánlásoknak megfelelően a munkaidő alatt gyakori ellenőrzéssel gondoskodnak az energiafogyasztás csökkentéséről, vagyis akik felhatalmazást kapnak arra, hogy vegzálják a többieket (alpári kifejezés törölve).

Kezdődik a szép új világ, de ne legyenek illúzióink, nem csak Szerbiában. Ezt sikerült művelni a világgal azoknak, akiket a hatalmi ambíciók a politikai pályára tereltek, függetlenül attól, hogy ki a főkolompos, és hogy éppen Oroszországot és az Egyesült Államokat szeretjük-e, illetve hogy miként viszonyulunk egyik vagy másik bábjukhoz.

Főzési tanácsok

Sok minden kimaradt ebből a “rövid ismertetőből” de mielőtt továbblépnénk, egy pillanatra időzzünk még el annál a “receptkönyvnél”, amelyet “főzési tanácsoknak” nevezhetünk, á la szerb állam.

A szerb minisztérium & kormány megfogalmazása szerint ezentúl fedett edényben kell főzni, mert ezzel akár 20% energia is megtakarítható, és érdemes a fűtőfelülettel azonos nagyságú edényeket használni, hogy elkerülhetővé váljon újabb 20% energiaveszteség.

Továbbá: amikor a víz felforr, a tűzhely fűtőteljesítményét a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre kell csökkenteni, amelyen a víz tovább forr. Ily módon az energia akár 60%-a is megtakarítható.

Illetve: a leggazdaságosabb főzést a gyorsfőző edények biztosítják, amelyek két-háromszorosával csökkentik a főzési időt és az elfogyasztott áramot.

És még: a sütő kikapcsolása 10 perccel a sütés vége előtt, amivel akár 20% energia is megtakarítható, a rerni ajtaját pedig sütés közben ne tessék nyitogatni, mert azzal 20%-os energiaveszteség keletkezik.

Egyelőre a rendelet arra nem vonatkozik, hogy kijelölt személyek képeznek ki a főzési ajánlatok/rendeletek betartásának ellenőrzésére, akik majd házról házra, lakásról lakásra haladva ellenőrzik a háztartásokra vonatkozó összes szabályt, és esetleg bekukkantanak a fedő alá.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékÖssznemzeti tudatosságSötétség borul a tájraHáztartási racionalizálásAz állami propagandaFőzési tanácsok A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava