Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Albánia

A BALKÁN DESTABILIZÁLÁSA: Két orosz és egy ukrán állampolgárságú “turista” próbált meg bejutni egy albániai katonai üzembe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

alban katonak
A cikk meghallgatása

Két orosz és egy ukrán állampolgárt tartóztattak le Albániában, miután szombaton (augusztus 20-án) megpróbáltak bejutni egy katonai övezetbe, és megtámadták az azt őrző katonákat. A letartóztatott személyek turistának vallották magukat, de nagyon eltévedhettek, mert a legközelebb strand mintegy 70 kilométerre van a bázistól. Egy balkáni videócsatorna szerint az orosz titkosszolgálatok megpróbálják destabilizálni a Nyugat- Balkánt.

A Balkán destabilizálása

Az eset a szombat esti órákban történt az Albánia középső részén lévő Gramsh’s Hammer Factory nevet viselő katonai üzemnél, amelyben a kommunista időkben, egészen 1962 óta, orosz típusú AK-47 géppisztolyokat gyártottak.

A szocializmus 1990-es bukását követően leállították a gyártást, és helyette – hivatalos közlés szerint – a védelmi ipar számára nyújtanak szolgáltatásokat, ami lehet bármi.

Az őrök gyanús tevékenységet észleltek a katonai létesítmény közelében, amely nem számít kimondottan turistaparadicsomnak, ezért azonnal értesítették az őrparancsnokot, akinek elmondták, hogy egy személy megpróbált bejutni az üzem területére, miközben fényképeket készített.

Az őrök először megállásra szólították fel a férfit, aki megpróbált elmenekülni a helyszínről, majd pedig az őrökre támadt, és minden bizonnyal idegbénító sprét fújt az arcukba, aminek következtében két őr megsérült.

A többiek elfogták a támadót, miközben két további gyanúsítottat vettek észre az üzem környékén, akik egy Chevrolet típusú gépkocsival próbálták elhagyni a helyszínt.

Az azonosítás során kiderült, hogy két orosz és egy ukrán állampolgárságú személyt fogtak el, az egyik orosz állampolgár nő, ő a legidősebb a gyanús személyek között a maga 33 évével, a két férfi 24, illetve 25 éves.

Az albán terrorelhárító egység által végzett ellenőrzése során az egyik gyanúsítotti táskájában egy elektronikus chipbe rejtett kémeszközt találtak.

Az albán hatóságok feltételezik, hogy a letartóztatott személyek őrizetbe vételük előtt több napig fényképezték a helyszínt, és kamerákat is használtak.

Turisták akcióban

Minden gyanúsított turistának vallotta magát, miután még ma is érvényben van az a törvény, amely szerint az orosz állampolgárok könnyedén bejuthatnak az országba, a nyári hónapokban ugyanis nincs szükségük vízumra az Albániába történő belépéshez.

Tavaly két feltételezett orosz kém érkezett így Albániába, ahol drónfelvételeket készített a kuçovëi légitámaszpontról, amelyet a NATO repülőtemetőből modern bázissá szeretne átalakítani a nyugat-balkáni műveletekhez.

Albánia 2009 óta a NATO tagja, a Ukrajna elleni inváziót követően pedig csatlakozott az Európai Unió és az Egyesült Államok Moszkva elleni szankcióihoz.

Az albán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a Gramsh üzemben megsérült két katona állapota stabil, őket a Teréz anya egyetemi kórház toxikológiai osztályán ápolják.

Edi Rama albán miniszterelnök a Twitteren “kényes” eseménynek nevezte, ami történt.

– Ugyanakkor mekkora büszkeség ez az őrök számára, akik hatástalanították a három kémkedéssel gyanúsított személyt. Mielőbbi felépülést a sérülteknek, mi pedig várjuk meg a részletek teljes nyilvánosságra hozását!

– fogalmazott az albán miniszterelnök a Twitteren.

Az ukrán állampolgárságú férfi nemzetiségi hovatartozása nem ismert, de egyes nyugati sajtótermékek – amelyek nem siklanak el a tudósításokban nem tisztázott ellentmondás felett – úgy vélik, hogy a szóban forgó ukrán állampolgár valamelyik szakadár köztársaságból származhat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava