Connect with us

Albánia

A BALKÁN DESTABILIZÁLÁSA: Két orosz és egy ukrán állampolgárságú “turista” próbált meg bejutni egy albániai katonai üzembe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Két orosz és egy ukrán állampolgárt tartóztattak le Albániában, miután szombaton (augusztus 20-án) megpróbáltak bejutni egy katonai övezetbe, és megtámadták az azt őrző katonákat. A letartóztatott személyek turistának vallották magukat, de nagyon eltévedhettek, mert a legközelebb strand mintegy 70 kilométerre van a bázistól. Egy balkáni videócsatorna szerint az orosz titkosszolgálatok megpróbálják destabilizálni a Nyugat- Balkánt.

A Balkán destabilizálása

Az eset a szombat esti órákban történt az Albánia középső részén lévő Gramsh’s Hammer Factory nevet viselő katonai üzemnél, amelyben a kommunista időkben, egészen 1962 óta, orosz típusú AK-47 géppisztolyokat gyártottak.

A szocializmus 1990-es bukását követően leállították a gyártást, és helyette – hivatalos közlés szerint – a védelmi ipar számára nyújtanak szolgáltatásokat, ami lehet bármi.

Az őrök gyanús tevékenységet észleltek a katonai létesítmény közelében, amely nem számít kimondottan turistaparadicsomnak, ezért azonnal értesítették az őrparancsnokot, akinek elmondták, hogy egy személy megpróbált bejutni az üzem területére, miközben fényképeket készített.

Az őrök először megállásra szólították fel a férfit, aki megpróbált elmenekülni a helyszínről, majd pedig az őrökre támadt, és minden bizonnyal idegbénító sprét fújt az arcukba, aminek következtében két őr megsérült.

A többiek elfogták a támadót, miközben két további gyanúsítottat vettek észre az üzem környékén, akik egy Chevrolet típusú gépkocsival próbálták elhagyni a helyszínt.

Az azonosítás során kiderült, hogy két orosz és egy ukrán állampolgárságú személyt fogtak el, az egyik orosz állampolgár nő, ő a legidősebb a gyanús személyek között a maga 33 évével, a két férfi 24, illetve 25 éves.

Az albán terrorelhárító egység által végzett ellenőrzése során az egyik gyanúsítotti táskájában egy elektronikus chipbe rejtett kémeszközt találtak.

Az albán hatóságok feltételezik, hogy a letartóztatott személyek őrizetbe vételük előtt több napig fényképezték a helyszínt, és kamerákat is használtak.

Turisták akcióban

Minden gyanúsított turistának vallotta magát, miután még ma is érvényben van az a törvény, amely szerint az orosz állampolgárok könnyedén bejuthatnak az országba, a nyári hónapokban ugyanis nincs szükségük vízumra az Albániába történő belépéshez.

Tavaly két feltételezett orosz kém érkezett így Albániába, ahol drónfelvételeket készített a kuçovëi légitámaszpontról, amelyet a NATO repülőtemetőből modern bázissá szeretne átalakítani a nyugat-balkáni műveletekhez.

Albánia 2009 óta a NATO tagja, a Ukrajna elleni inváziót követően pedig csatlakozott az Európai Unió és az Egyesült Államok Moszkva elleni szankcióihoz.

Az albán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a Gramsh üzemben megsérült két katona állapota stabil, őket a Teréz anya egyetemi kórház toxikológiai osztályán ápolják.

Edi Rama albán miniszterelnök a Twitteren “kényes” eseménynek nevezte, ami történt.

– Ugyanakkor mekkora büszkeség ez az őrök számára, akik hatástalanították a három kémkedéssel gyanúsított személyt. Mielőbbi felépülést a sérülteknek, mi pedig várjuk meg a részletek teljes nyilvánosságra hozását!

– fogalmazott az albán miniszterelnök a Twitteren.

Az ukrán állampolgárságú férfi nemzetiségi hovatartozása nem ismert, de egyes nyugati sajtótermékek – amelyek nem siklanak el a tudósításokban nem tisztázott ellentmondás felett – úgy vélik, hogy a szóban forgó ukrán állampolgár valamelyik szakadár köztársaságból származhat.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava