Connect with us

Szerbia

HELYZETFELISMERÉS: Szerbia olcsó orosz gázzal csalogatja be a nyugati befektetőket
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ELNÖK A MAGASBÓL: A szerb elnök a Belgrádi Toronyból szólt az ország népéhez
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök bejelentette, hogy két hónap múlva megkezdődik az infrastruktúra kiépítése a leendő nemzeti stadion környékén, amelyet a belgrádi repülőtér felé vezető út mentén létesítenek. Aleksandar Vučić délelőtt arról is beszélt, hogy folyamatban van a Szerbiának szánt gáz feltöltése a magyarországi tárolóba, és hogy sem a gáz, sem az áram, de még a kenyér sem drágul jelentősen Szerbában.

Küzdenek

A szerb elnök a “Belgrádi Torony” nevet viselő építmény zárómunkálatait tekintette meg, és a “magasból üzent” az ország lakosságának egyebek között az energiahordozók és a stadionok kérdését illetően, de nem feledkezett meg a kenyér áráról sem, de vegyük sorjában.

– Ma is töltik a gázt a Magyarországon bérelt tárolóinkba, és szeretnék mindenkit tájékoztatni, hogy a törzsudvarnoki tároló szerb felében reggel 243 millió köbméter gáz volt, ami azt jelenti, hogy oda már csak 7 millió köbméter fér

– mondta Vučić, aki ezzel arra is utalt, hogy a 450 millió köbméter kapacitású tárolónak csak a fele van szerb tulajdonban, a mási fele a Gazpromé, így tavasszal az orosz cégtől kértek kölcsön gázt, amikor a szerb készletek lemerültek. Szerbia már több, mint egy évtizede tervezi a törzsudvarnoki (Banatski Dvor) tároló bővítését, de ezt igazából eddig nem vették komolyan.

– A magyarországi tárolók feltöltése anyagi értelemben sem könnyű, ez nagy megterhelés az állam számára, és éppen az állam az, amely a terhek jó részét magára vállalta

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezzel illusztrálta, hogy az állam “mennyire harcol” az emberek biztonságának megőrzésért, ami az államfői megfogalmazás szerint a béke és a stabilitás mellett a legfontosabb szempont az emberek számára.

Egyúttal utalt arra is, hogy a szerbiai állampolgárok milyen olcsón kapják a gázt, és megemlítette, hogy a szeptembertől egyébként 6,5 százalékkal dráguló áram Szerbiában 14-szer kevesebbe kerül a megawattóraként reálisnak tekinthető 540 euróhoz képest. Vučić szerint a tervezett áremelés nem veszélyezteti az emberek életszínvonalát, “még a legszegényebbekét sem”. Mellékesen szólva öt éven belül negyedik alkalommal emelkedik az áram ára Szerbiában.

A nyugati befektetők becsalogatása

A szerb elnök arról is beszélt, hogy az olcsó orosz gáz lehetővé teszi Szerbia számára, hogy becsalogassa a külföldi, főleg a nyugati befektetőket!

– Ami a gázt illeti, azt mondtuk, hogy minimális áremelés lesz (9 százalék), ami hihetetlen, tekintve, hogy egyes országokban 350-1000 százalékot ugrott a gáz ára, nálunk 10 százalék alatt van a polgárok számára

– mondta Vučić, aki azonnal hozzátette, hogy a cégek számára is alacsonyan akarják tartani a teljes mértékben Oroszországból származó gáz árát.

– Továbbra is szeretnénk ide vonzani a német, a japán, a kínai, az amerikai, a francia, és minden más, például a török befektetéseket. Mindet

– jelentette ki a szerb elnök, aki arról is biztosította a lakosságot, hogy Szerbiában lesz a legolcsóbb kenyér az egész Európában, mivelhogy a Száva (Sava) nevet viselő fél kilós “népkenyér” 53-54 dinárnál nem lesz drágább, ami 180 forint körüli árat jelent.

Aleksandar Vučić kiemelte, hogy ez egy újabb nagy fejlesztési projekt lesz.

Stadionpolitika

A szerb elnök arról is beszélt, hogy nem állítottak le egyetlen infrastrukturális projektet sem, és ezzel kapcsolatban kiemelete, hogy folytatódik a nemzeti stadion építésének előkészítése.

– Két hónapon belül beindul a stadion körüli infrastruktúra kiépítése Újbelgrád és Surčin között. Ez egy nagy fejlesztési projekt lesz az ottani városrész szempontjából, mivel ez a legmodernebb stadion lesz, amely 52 000 nézőt tud majd befogadni, és a legszebb ilyen létesítmény lesz a világban, és nem csak Európában

– jegyezte meg Vučić a legújabb “one-man-show” keretében, majd hozzátette még, hogy Leskovacban, Zaječarban és Loznicában hamarosan elkészül a helyi stadion, és hogy ezek mind az UEFA szabványai szerint épülnek, de hamarosan új stadion kap Kragujevac és Niš is.

A szerb azzal is eldicsekedett, hogy nemzeti arénát kap a röplabda, ehhez hasonlóan a küzdősportok számára is nemzeti küzdőteret létesítenek, de nem feledkeztek meg az uszodák építéséről sem, amire nyilván helyeslően bólogatott a fényes vízilabda múlttal rendelkező új belgrádi polgármester, de ez a felvételen nem látszik.

Számtalan kérdés merült még fel, amelyeknek a felsorolása meghaladná a BALK cikkeinek szokványos terjedelmét, ezért most a többi témát mellőzzük. Azt viszont még érdemes megjegyezni, hogy a szerb államfőt erre a kis kiruccanásra Belgrád előbb említett polgármestere, Aleksandar Šapić kísérte el, de ott volt Siniša Mali szerb pénzügyminiszter is, az utóbbiról azt suttogják, hogy ő lesz az új miniszterelnök, de találgatásokba most nem megyünk bele, ez hamarosan kiderül. Persze, nem holnap, hanem néhány héten belül, ha minden igaz.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava