Connect with us

Szerbia

IGAZODTAK AZ ELNÖKHÖZ: A szerb kormány feloldotta a búza és kukorica kivitelének tilalmát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

DIPLOMÁCIAI ARATÁS: Kenya is kaphat a szerb búzából
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A BALK korábbi beszámolója szerint Szerbia meg nem nevezett mennyiségű búzát ad el Egyiptomnak. Erre azonban hivatalosan nem lett volna lehetőség, Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentését követően azonban a szerb kormány “hirtelenjében” feloldotta az erre vonatkozó tilalmat.

Megelőzte a korát

Előző cikkünkben azt írtuk, hogy az ukrajnai háború miatt minden más témánál “jóval fontosabb a búza kérdése, amelynek eladását Szerbia egy ideig visszatartotta, a jelek szerint azonban ez már nincs érvényben, főleg ha az arab világ “egyik legbefolyásosabb országát” kell kicsalogatni a Koszovót elismerő államok barlangjából.”

Az elnöki bejelentést követően a belgrádi kormány tette a dolgát, és hozzáigazította az erre vonatkozó rendeletet a jó fél nappal korábbi elnöki nyilatkozathoz, hogy még véletlenül se legyen akadálya az Egyiptomnak beígért szerb búza leszállításának.

A szerb hírügynökségek csütörtökön kora délután tették közzé az ottani földművelésügyi, erdészeti és vízügyi minisztérium közleményét miszerint “Szerbia kormánya feloldotta a búza és kukorica kivitelének tilalmát”.

A szerb elnök tehát megelőzte a korát!

Várható volt

A döntés egyébként várható volt, csak az időzítéssel és az indoklással akadt némi probléma.

Az említett minisztérium közleményében ugyanis nem az szerepel, hogy azért döntöttek így, mert Vučić ezt mondta, hanem azt hozták fel indokul, hogy a döntés “a búza betakarítását követő jelenlegi állapot felmérése és a raktárkészlet elemzése után született”.

Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter még az aratás előtt, június közepén azt mondta, hogy Szerbia három millió tonna búzatermésre számít, ami körülbelül kétszer annyi, mint amennyire az országnak szüksége van, és hogy ez a mennyiség az egész Balkán ellátására elegendő.

A szerb tárcavezető ezt annak ellenére mondta, hogy egyes becslések szerint a szárazság miatt idén 30%-kal kevesebb búza termett Szerbiában.

Politikai célú export

Nedimović akkor arról is beszélt, hogy egy arab ország 240 000 tonna búzát kért Szerbiától, azidőtájt azonban még nem nevezte meg az országot, ma már tudjuk, hogy Egyiptomról van szó.

Így akkortájt az sem merült fel, hogy Szerbia cserében Koszovó független államként történő elismerésének visszavonását kéri Egyiptomtól, mint az a történtek alapján ma már következtetésként levonható.

Közben az is kiderült, hogy Szerbia tárgyalásokat folytat Kenyával és a Kelet- Afrikai Gabona Tanáccsal, hogy 150 000 tonna búzát exportáljon az említett afrikai országba, és ezzel enyhítse az Oroszország és Ukrajna között dúló háború miatt keletkezett kenyai élelmiszerhiányt.

Kenya a koszovói függetlenség tekintetében a hezitáló országok közé tartozik.

A kenyai házelnök nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy “nem ismerhetik el azokat a régiókat, amelyek egyoldalúan nyilvánították ki függetlenségüket”, de szófacsaró nyilatkozatból nem derült ki egyértelműen, hogy támogatják-e Szerbia “területi épségét”.

Egy kis búzaszállítmány bizonyára határozottabb állásfoglalásra késztetné a kenyaiakat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava