Connect with us

Gázellátás

GÁZTŐZSDÉT KREÁLNAK: A horvátok is keresni akarnak a gázon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

LETÖLTÉS/ÁTFEJTÉS: Hajózási adatok szerint július elején két amerikai gázszállító hajó érkezett a horvátországi terminálhoz
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A gázellátás körüli káosz szinte naponta újabb spekulációkra ad okot. A Reuters például névtelen forrásokra hivatkozva azt feltételezi, hogy a németek titokban kiegyeztek az oroszokkal, így azok nem állítják le a gázszállítás Európába, amin Berlinben persze, mindenekelőtt Németországot értik. Ezzel szemben a Politico egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva azt állítja, hogy már mindenfelé elkészültek a vészhelyzeti tervek szerte az unióban. Ezek lehetővé teszi Brüsszel számára, hogy kötelezővé tegye a gázfogyasztás csökkentését. A megszorításokat bármikor bevezethetik, ha kiderül – és miért nem derülne ki – hogy a gáztartalékok nem elegendők arra, hogy az uniónak nevezett európai blokk túlélje a telet. És így tovább! Elképesztő önfegyelmemnek köszönhetően befogom a számat, és nem mondom el a véleményemet, mert csak gáz lenne belőle, amit a BALK szívna meg.

Ha valakinek befellegzik, másnak kiderül az ég

A közcímben idézett délszláv népi bölcsességgel összhangban szerdán látott napvilágot a horvát üzleti napilapban, a Poslovni dnevnikben, hogy Horvátország egy új gáztőzsde létrehozását fontolgatja, amely az európai vezető gáztőzsdékkel – a holland TTF és az osztrák Baumgarten (CEGH) -, versenyezne. Az új tőzsde forgalma akár több milliárd euró is lehetne.

Bár a részletek még nem ismertek, a Poslovni dnevnik értesülései szerint azonban a zágrábi Hrvoje Požar Energetikai Intézet arra a végkövetkeztetésre jutott az általa készített tanulmányban, hogy a projekt nemcsak megvalósítható, hanem kimondottan előnyös lehet Horvátország számára. A rendelkezésre álló információk szerint az új gáztőzsde a már meglévő Cropex villamosenergia-tőzsdéhez kapcsolódna, a projekt fő kivitelezője pedig a horvát energiapiac-üzemeltető, a HROTE lenne.

A kollégák tényként kezelik, hogy a horvát kormány már a hét végén összeül az energiaintézményekkel, és lehet hogy meg is hozzák a végső döntést a gáztőzsdével kapcsolatban. Olyan spekulációk is keringenek, hogy a horvát gáztőzsdén az év végéig, vagyis már idén megkezdődhet a kereskedés.

Dalibor Pudić, a Horvát Gázszakértői Szövetség (HSUP) elnöke megerősítette, hogy valóban léteznek tervek a gáztőzsde létrehozásával kapcsolatban. Horvátországban már létezik egy villamosenergia-tőzsde, ezért a gáztőzsde létrehozása logikus lépés lenne, mert így az eladott energiaegységenkénti költségek alacsonyabbak lennének.

– Horvátország csak 17 TWh villamos energiát fogyaszt, míg a gázfogyasztás 27 Wh. Az LNG-terminálok kapacitásának bővítése, az Oroszországból származó energiatermékek beszerzésének visszaszorulása és Horvátország geostratégiai helyzete indokolja az új intézmény létrehozását

– mondta Pudić, a horvát gázszakértők vezetője.

Boris Abramović, a HROTE igazgatója szintén úgy véli, hogy a gáztőzsde létrehozása nagyon jelentős lépés lenne, tekintettel a gázpiaci körülményekre, és arra a tendenciára, hogy Európának ezen a részén fokozni kell a gázszállítási infrastruktúra fejlesztését.

Abramović hozzátette, hogy a Požar-intézet tanulmánya azt is sugallja, hogy a gáztőzsde működése a volumengazdaság és a lefedettség tekintetében rögtön az elején pozitív lenne, és növekedési tendenciát mutatna, miután problémák jelentkezhetnek az Oroszországból származó gázellátással kapcsolatban, főleg azon uniós döntést követően, hogy az EU a lehető legrövidebb időn belül a lehető legnagyobb mértékben önellátásra térjen át.

– Tekintettel arra, hogy a kereskedés jelenleg kétoldalú megállapodások alapján zajlik a horvátországi nagykereskedelmi gázpiacon, a piaci elvek alapján történő szabályok meghonosítása jelentősen javítaná a versenyképességet, növelné a kereskedelem és a szállítás volumenét, valamint az értékesítési tranzakciók átláthatóságát

– mondta a HROTE igazgatója, aki ehhez még hozzátette:

– Figyelembe véve a belföldi infrastruktúra és az interkonnektivitás fejlesztését a szomszédos országokból érkező vezetékekkel, továbbá azt a tényt, hogy az LNG-terminál beüzemelését követően Horvátország már nem az egyik gázellátási lánc végén, hanem az elején van, ez a gázszállítási csökkenését eredményezi.

A horvát gázkirály is támogatja

A legnagyobb horvát gázkereskedő, a Pavao Vujnovac által vezetett Első Gázkereskedelmi Vállalat (Prvo plinarsko društvo, PPD) képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a PPD támogatja a horvátországi gáztőzsde létrehozását.

– Ez pozitív változásokat eredményezne minden gázpiaci szereplő számára, a gázkereskedőktől a végső fogyasztókig, azaz a horvát háztartásokig. A tőzsde több kereskedőt vonzana be a horvát nemzeti gázpiacra, ami következésképpen több ajánlatot eredményezne, vagyis a fogyasztók előtt választási lehetőségek nyílnának

– vélekedett a horvát gázkirály cége, amely szerint az új körülmények között minden gázpiaci szereplő nagyobb rálátással rendelkezne a helyi gázárakra, ami jelentős változást jelentene, mivel jelenleg a gázeladások megszervezésekor az árak leggyakrabban az osztrák CEGH vagy a holland TTF alapján alakulnak.

– Az új gáztőzsde megjelenése a régióban az államközi arbitrázs újabb formáját biztosítaná, ami ösztönözne a szállítórendszerek kapacitásának maximális kihasználására, így a szállítási árak csökkenéséhez vezethetne

– mondták a PPD képviselői. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a gáztőzsde létrehozásának előfeltétele, hogy Horvátország ne Magyarországot és Szlovéniát tekintse végső gázcélpontnak, hanem gázelosztó-központként és választottbírósági helyszínként jelenjen meg a horvát partnerek és az LNG-terminálok használata iránt érdeklődő ügyfelek számára a régióban.

Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A szlovák kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava