Connect with us

Gázellátás

GÁZTŐZSDÉT KREÁLNAK: A horvátok is keresni akarnak a gázon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

LETÖLTÉS/ÁTFEJTÉS: Hajózási adatok szerint július elején két amerikai gázszállító hajó érkezett a horvátországi terminálhoz
Listen to this article

A gázellátás körüli káosz szinte naponta újabb spekulációkra ad okot. A Reuters például névtelen forrásokra hivatkozva azt feltételezi, hogy a németek titokban kiegyeztek az oroszokkal, így azok nem állítják le a gázszállítás Európába, amin Berlinben persze, mindenekelőtt Németországot értik. Ezzel szemben a Politico egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva azt állítja, hogy már mindenfelé elkészültek a vészhelyzeti tervek szerte az unióban. Ezek lehetővé teszi Brüsszel számára, hogy kötelezővé tegye a gázfogyasztás csökkentését. A megszorításokat bármikor bevezethetik, ha kiderül – és miért nem derülne ki – hogy a gáztartalékok nem elegendők arra, hogy az uniónak nevezett európai blokk túlélje a telet. És így tovább! Elképesztő önfegyelmemnek köszönhetően befogom a számat, és nem mondom el a véleményemet, mert csak gáz lenne belőle, amit a BALK szívna meg.

Ha valakinek befellegzik, másnak kiderül az ég

A közcímben idézett délszláv népi bölcsességgel összhangban szerdán látott napvilágot a horvát üzleti napilapban, a Poslovni dnevnikben, hogy Horvátország egy új gáztőzsde létrehozását fontolgatja, amely az európai vezető gáztőzsdékkel – a holland TTF és az osztrák Baumgarten (CEGH) -, versenyezne. Az új tőzsde forgalma akár több milliárd euró is lehetne.

Bár a részletek még nem ismertek, a Poslovni dnevnik értesülései szerint azonban a zágrábi Hrvoje Požar Energetikai Intézet arra a végkövetkeztetésre jutott az általa készített tanulmányban, hogy a projekt nemcsak megvalósítható, hanem kimondottan előnyös lehet Horvátország számára. A rendelkezésre álló információk szerint az új gáztőzsde a már meglévő Cropex villamosenergia-tőzsdéhez kapcsolódna, a projekt fő kivitelezője pedig a horvát energiapiac-üzemeltető, a HROTE lenne.

A kollégák tényként kezelik, hogy a horvát kormány már a hét végén összeül az energiaintézményekkel, és lehet hogy meg is hozzák a végső döntést a gáztőzsdével kapcsolatban. Olyan spekulációk is keringenek, hogy a horvát gáztőzsdén az év végéig, vagyis már idén megkezdődhet a kereskedés.

Dalibor Pudić, a Horvát Gázszakértői Szövetség (HSUP) elnöke megerősítette, hogy valóban léteznek tervek a gáztőzsde létrehozásával kapcsolatban. Horvátországban már létezik egy villamosenergia-tőzsde, ezért a gáztőzsde létrehozása logikus lépés lenne, mert így az eladott energiaegységenkénti költségek alacsonyabbak lennének.

– Horvátország csak 17 TWh villamos energiát fogyaszt, míg a gázfogyasztás 27 Wh. Az LNG-terminálok kapacitásának bővítése, az Oroszországból származó energiatermékek beszerzésének visszaszorulása és Horvátország geostratégiai helyzete indokolja az új intézmény létrehozását

– mondta Pudić, a horvát gázszakértők vezetője.

Boris Abramović, a HROTE igazgatója szintén úgy véli, hogy a gáztőzsde létrehozása nagyon jelentős lépés lenne, tekintettel a gázpiaci körülményekre, és arra a tendenciára, hogy Európának ezen a részén fokozni kell a gázszállítási infrastruktúra fejlesztését.

Abramović hozzátette, hogy a Požar-intézet tanulmánya azt is sugallja, hogy a gáztőzsde működése a volumengazdaság és a lefedettség tekintetében rögtön az elején pozitív lenne, és növekedési tendenciát mutatna, miután problémák jelentkezhetnek az Oroszországból származó gázellátással kapcsolatban, főleg azon uniós döntést követően, hogy az EU a lehető legrövidebb időn belül a lehető legnagyobb mértékben önellátásra térjen át.

– Tekintettel arra, hogy a kereskedés jelenleg kétoldalú megállapodások alapján zajlik a horvátországi nagykereskedelmi gázpiacon, a piaci elvek alapján történő szabályok meghonosítása jelentősen javítaná a versenyképességet, növelné a kereskedelem és a szállítás volumenét, valamint az értékesítési tranzakciók átláthatóságát

– mondta a HROTE igazgatója, aki ehhez még hozzátette:

– Figyelembe véve a belföldi infrastruktúra és az interkonnektivitás fejlesztését a szomszédos országokból érkező vezetékekkel, továbbá azt a tényt, hogy az LNG-terminál beüzemelését követően Horvátország már nem az egyik gázellátási lánc végén, hanem az elején van, ez a gázszállítási árak csökkenését eredményezi.

A horvát gázkirály is támogatja

A legnagyobb horvát gázkereskedő, a Pavao Vujnovac által vezetett Első Gázkereskedelmi Vállalat (Prvo plinarsko društvo, PPD) képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a PPD támogatja a horvátországi gáztőzsde létrehozását.

– Ez pozitív változásokat eredményezne minden gázpiaci szereplő számára, a gázkereskedőktől a végső fogyasztókig, azaz a horvát háztartásokig. A tőzsde több kereskedőt vonzana be a horvát nemzeti gázpiacra, ami következésképpen több ajánlatot eredményezne, vagyis a fogyasztók előtt választási lehetőségek nyílnának

– vélekedett a horvát gázkirály cége, amely szerint az új körülmények között minden gázpiaci szereplő nagyobb rálátással rendelkezne a helyi gázárakra, ami jelentős változást jelentene, mivel jelenleg a gázeladások megszervezésekor az árak leggyakrabban az osztrák CEGH vagy a holland TTF alapján alakulnak.

– Az új gáztőzsde megjelenése a régióban az államközi arbitrázs újabb formáját biztosítaná, ami ösztönözne a szállítórendszerek kapacitásának maximális kihasználására, így a szállítási árak csökkenéséhez vezethetne

– mondták a PPD képviselői. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a gáztőzsde létrehozásának előfeltétele, hogy Horvátország ne Magyarországot és Szlovéniát tekintse végső gázcélpontnak, hanem gázelosztó-központként és választottbírósági helyszínként jelenjen meg a horvát partnerek és az LNG-terminálok használata iránt érdeklődő ügyfelek számára a régióban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava