Connect with us

Görögország

NEM UKRAJNÁBA TARTOTT: A lezuhant ukrán gép szerb fegyvereket szállított Bangladesnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

play icon A cikk meghallgatása

Szombaton nem sokkal 23 óra előtt a görögországi Kavalánál lezuhant az ukrán Meridian Ltd. repülőgépe, amely Nišből szállt fel nem sokkal este kilenc óra előtt, és Jordánia irányába tartott, útban Banglades felé. A gép 11,5 tonna fegyvert szállított, amikor kényszerleszállásra készült a görögországi repülőtéren, a manőver azonban sikertelen véget ért. A repülő nyolctagú – nem szerbiai állampolgárságú – személyzete nem élte túl a tragédiát.

Fegyverszállítás a fő profil

A robbanóanyagokkal és lőszereket megrakott gép katasztrófáját követően sűrű detonációk hallatszottak. A hatóságok arra kérték a helyi lakosságot, hogy tartsa magát távol a szerencsétlenség színhelyétől.

A környező falvakban megszűnt az áramszolgálatás, az ukrán gép ugyanis zuhanás közben valószínűleg leszakította a helyi távvezetéket.

A Flightradar24 adatai szerint egy több mint ötven éves An-12BK típusú gépről van szó, amely először 1971-ben emelkedett a levegőbe, és az év elején került a 2003-ban regisztrált Meridian tulajdonába, amely az egyik első magántulajdonban lévő ukrán légitársaság volt.

A cég honlapja szerint a Meridian üzleti tevékenysége belföldi és nemzetközi áruszállításra terjed ki, és csak Antonov típusú gépekkel repül.

A Meridian szorosan együttműködik az ENSZ-szel és a NATO-val katonai eszközök sürgős szállításában.

“Nem Ukrajnába szállítottak”

Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter – akinek elhunyt édesapját a szerb oknyomozó sajtó korábban fegyverkereskedelemmel vádolta meg – az esetet követő rendkívüli sajtóértekezleten “téves és rosszindulatú” híresztelésnek nevezte, hogy a robbanóanyagot szállító gép Ukrajnába tartott.

– Olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a gép fegyvereket csempészett Szerbiából Ukrajnába, de ez természetesen nem igaz. Korábban is elhangzottak már ilyen információk, de aztán bebizonyosodott, hogy azok sem voltak igazak

– nyilatkozta a szerb védelmi miniszter, aki szerint az ukrán géppel szállított áru a belgrádi székhelyű Valir cégtől származik.

Stefanović ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az első ilyen vádak júniusban jelentek meg, amikor egy Algériának küldött fegyverszállítmányról volt szó.

A belgrádi vezetés többször elismételte, hogy nem küldenek fegyvert Ukrajnába, valamint hogy nem engedik az országnak szánt fegyverek Szerbián keresztül történő szállítását.

Mladen Bogdanović, a szerb Valir cég igazgatója az esetet követően úgy nyilatkozott, hogy az ukrán gép iskolai aknákat, vagyis oktatásra szánt szerkezeteket szállított, amelyek a bangladesi hadsereg tagjainak képzését szolgálták volna.

Ahhoz képest elég nagy volt a robbanás, hogy iskolai aknákat vittek.

Szerbia a balkáni térség legnagyobb fegyverszállítója.

Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy az ország nem akar az egyik katonai tömbhöz sem tartozni, mert akkor nem folytathatna szabad fegyverkereskedelmet az el nem kötelezett Jugoszláviától megöröklött harmadik világbeli partnerek felé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava